6 általános tévhit lavina témakörben

Published by Farkas Gyula on

Mit csinálj, ha elvisz a lavina? Úszni kell benne, mintha egy folyóban lennél? Vajon, hogyan tapasztalták ki, hogy ez volna a tökéletes technika? Milyen a jó kartempó? Inkább mellúszásszerű vagy jobb a gyorsúszás? 🙂

Tévhit 1: A lavinában tudok úszni

A lavina a természet óriási erejével rendelkezik. Már viszonylag rövid távolság megtétele után is felgyorsulhat akár 80-100km/h-ra. Sok-sok tonna hóval a nyakadban, átsodródva sziklás, köves, esetleg fás terepen nem valószínű, hogy bármilyen koordinált mozgásra képes lehetsz. Az úszó mozdulatok maximum egy lassabb lavinában működhetnek.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

Minden erődet arra kell összpontosítanod, hogy a lavina felszínén próbálj maradni. Ehhez fontos, hogy megszabadulj a botjaidtól és a síléceidtől, mert leginkább a lábaiddal fogsz dolgozni. Másfelől a lábadra rögzített lécek és a csuklódra rögzített botok eltörhetik a végtagjaidat. (A lavinaveszélyes terepen történő átkelés szabályait alkalmazd!)

Egy légzsákos hátizsák nagyban megnöveli az esélyeidet, hiszen a relatív sűrűséged a megnövekedett 150-180 liter plusz levegő térfogattal jobban fent fog tartani a hó felszínén.

Tévhit 2: Ha már meglévő nyomban megyek, nem lehet gond

Ez a tévhit főleg lefelé menetben okozhat komoly problémákat. Csak azért, mert néhány nyom keresztez egy mély hóval fedett lejtőt, még nem jelenti azt, hogy az a hegyoldal biztonságos. Talán úgy a legkönnyebb elképzelni, ha a hóval fedett meredélyt egy “aknamezőnek” tekinted, ahol a gyenge pontok, az “aknák” mélyen a hóréteg alatt helyezkednek el.

Ráadásul azt nem biztos, hogy tudod, mikor és milyen körülmények között kerültek a meglévő nyomok  a hómezőre. Órákkal később már teljesen más lehet a lavinaszituáció ugyanazon a helyen. További veszélyt jelent, hogy a szűzhavas részek a túrasízőt szinte bevonzzák magukhoz, mint Odüsszeuszt a szirének.

Az adhat pozitív megerősítő információt, ha az adott területről tudjuk, hogy a tél folyamán gyakran használták már mások is probléma nélkül, a havat sokszor összetörték. Ha a szűz hófelszín alatt összesíelt hó van, az stabilabbá teszi a hómezőt.

Tévhit 3: Ki tudok síelni a lavinából

Esetenként tényleg előfordulhat, hogy valakinek sikerül kisíelnie egy lavinából. Azonban erre alapozni egy túra biztonságát, merő felelőtlenség. A lavinák általában nagyon hirtelen indulnak meg és olyan érzés, mintha a lábad alól kirántanának egy szőnyeget: nagyon könnyen elveszítheted rajta az egyensúlyodat.

Ha pedig a lavina még felfelé menetben indul meg, fókával a síléc talpán, laza bakancsban és mozgó kötéssel eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik kisíelni belőle.

Tévhit 4: Az erdőhatáron belül biztonságban vagyok

Ez valóban igaz lehet akkor, ha az erdő annyira sűrű, hogy Te magad sem tudsz közlekedni benne. 🙂 Természetesen igaz lehet középhegységekben, magas-középhegységekben. Ha elegendő hó esik az alsóbb régiókban, lehet, hogy ott valóban biztonságosan lehet lavinaveszélyes időben is sítúrázni, hótalpas túrázni.

Magashegységekben, nagy lavinaveszély mellett az erdő nem feltétlenül nyújt biztonságot a lavinákkal szemben. A 2019-es januári nagy havazások kapcsán erre több példát is láthattunk az interneten.

Az erdőben ugyanaz a szabály, mint máshol: ahol a lavinaveszély kezdődik, ott a túra vége.

Ez természetesen egy extrém eset. Ugyanakkor kisebb lavinák is előfordulhatnak az erdőhatáron belül.

Tévhit 5: Kisebb hó – kisebb lavinaveszély

Ez a kijelentés sem minden esetben helytálló. Egy hosszabb, hómentesebb időszak után a lavinabalesetek átlagos száma magasabb szokott lenni. Minél vékonyabb a hótakaró, annál érzékenyebb, labilisabb a régi hó. Ilyenkor a vékonyabb hó miatt a túrázó közvetlenebbül terheli a gyenge rétegeket.

Ha gerinceken hóból kiálló sziklákat, bokrokat, fákat látsz, légy nagyon óvatos a gerinc alatti mélyebb hóba való átmenetkor!

Tévhit 6: Amerre én járok, sosem szokott gond lenni

Még a túraszervezők körében is elő-elő szokott fordulni, hogy a sok évtizede bejáratott útvonalakat veszélytelennek tekintik, mert még sosem fordult elő rajtuk baleset. Jól tudjuk, hogy egy magashegy évről-évre, szezonról-szezonra, de havazásról-havazásra is jelentősen megváltozhat. Sose bagatellizáld el a már ismert útvonalak értékelését sem! Minden túrád előtt vizsgáld meg az aktuális lavinahelyzetet!

Hamarosan olvashatsz a FunFit Elite Club keretein belül a téli túrák tervezéséről, kockázatelemzésről és a kockázat csökkentéséről. Ha önállóan, vezető nélkül járod a hegyeket, nagyon praktikus lehet számodra ez az ismeret!