A varrógépező láb

Published by Farkas Gyula on

Érezted már sziklamászás, falmászás közben, hogy a lábad úgy rángatózik, mint Elvis Presley-nek a Jailhouse Rock-ban? Biztosan hallottad már, hogy ezt hívjuk “varrógépező lábnak”. Rendkívül kellemetlen érzés, mert ahelyett, hogy a továbbmászásra tudnál koncentrálni, figyeled a lábad önkívületben járó táncát.

A jó hír, hogy a varrógépező láb mozgását elég könnyű megállítani, ha ura vagy még a saját pszichédnek. 🙂 Legtöbbször a vádliizom idegi túlterheléséből fakad ez a fura rángatózás. Ha legközelebb ilyet tapasztalsz, próbáld lejjebb ereszteni a sarkadat és próbáld a testsúlyodat átvinni a másik lábadra, hogy a varrógépező láb vádlija pihenni tudjon. Sokat segít, ha kicsit lejjebb levő fogás után próbálsz nyúlni, vagy a másik lábadat stabilizálod egy másik lépésen.

Ha ez nem lehetséges, sokszor az is segít, ha a sarkadon kifordítasz/befordítasz pár 10°-ot és a lábfejedet máshol terheled, mint a rángatózás alatt…

Mi okozza a varrógépező láb jelenségét?

Első körben a természet így jelzi neked, hogy van még csiszolnivalód a lábtechnikádon. 😀

Ha pedig csúnyán káromkodni szeretnénk, akkor lehet úgyis fogalmazni, hogy a “hogyan kell gastrocnemius izomorsókat aktiválni és érzékenyíteni, amelyek egy reflex-íven működnek”. Vagy, ha még durvábban szeretnénk kifejezni magunkat, akkor mondhatjuk azt is, hogy “az idegek túlhevülése hiperpolarizáció következtében azon idegpálya mentén, amely a kontrakciót kiváltó elektromos impulzusokat közvetíti az adott izomba”. Nem csak nekünk sziklamászóknak van saját nyelvezetünk. 😀

Közérthetően: 🙂

Sziklamászás közben a vádli izmok különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve, hiszen folyamatosan tartaniuk kell a mászó súlyát. Normál használatkor a vádliizom ismétlődően (ciklikusan) összehúzódik, majd elernyed, ahogy járás közben előrefelé haladunk. Ilyenkor az összehúzódó vádliizom dolgozik, az ellentétes láb ernyedt izma viszont rövid ideig pihenni tud.

Amikor a pihenés és feszülés nem váltakozik ciklikusan és az izom folyamatos összehúzódott állapotban van, akkor ez gyors kimerüléshez vezet és ez okozza a láb fel-le remegését, azaz a mászós köznyelvben varrógépezésnek hívott jelenséget.

Megoldás a varrógépezésre

Ahogy már szó volt róla a cikk elején,

  • próbáld tehermentesíteni a rángatózó lábadat azzal, hogy a másik lábadra helyezed a testsúlyodat,
  • igazíts a rángatózó láb pozícióján a sarkad elforgatásával,
  • próbálj alacsonyabban levő fogást megfogni.