A Via Ferrata 15 Alapszabálya

Published by Farkas Gyula on

A via ferrata, azaz Klettersteig túrázás éppen reneszánszát éli. Sokszor futhatunk bele zsúfoltabb útvonalakba. Ha a via ferrata-n sokan vagyunk, a felkészültség és a helyes viselkedés korántsem csak udvariasság kérdése: Olvasd el a 15 legfontosabb (etikett) szabályt, amellyel a via ferrata virágzó sportágában az újoncok és a tapasztalt túrázók egyaránt a lehető legjobban elférnek egymás mellett.

 1. Via ferrata felszerelés – etikett
  Ahogyan a bálban az estélyi ruha, vagy a szmoking a megfelelő öltözék, úgy a via ferrata felszerelésre is vonatkozik etikett. A felszerelésed, ruházatod legyen a terepviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelő és használd a legújabb technikát! (Pl. az átcsúszó fékes via ferrata kantárakat már több mint 10 éve nem gyártják, ezért ha ilyennel találkozol, akkor azt ajándékozd egy outdoor múzeumnak! 🙂 )

  A minimális via ferrata felszerelés:
  – Via ferrata kantár, Y-hevederrel, ép, azaz felszakadásmentes fékező hevederzettel. A kantáradat száraz helyen tárold, mert pl. nedves pincében a penész nagyban csökkentheti az eszköz szakítószilárdságát.
  – Beülő
  – Sisak
  – Via ferrata kesztyű
  – Alpesi vészfelszerelés (fejlámpa, elsősegélycsomag, izolációs fólia)
 2. Jó túracipő
  Ami a lábbeliket illeti, a vélemények megoszlanak: vannak akik a sziklamászáshoz használt mászócipőt sem riadnak meg felvenni. 🙂
  Ha európai turistaként szeretnéd érezni magadat, akkor egy spéci Klettersteig cipőt vásárolj! Ma már külön kategóriaként kapható sok gyártónál. Másik jó megoldás az olyan könnyű bakancs, megközelítő cipő (approaching shoe, Zustiegschuhe), aminek a talpa “Climbing Zone”-nal, azaz “mászó zónával” van ellátva. A cipődet szorosan fűzd be a túrához. A cipőd mérete legyen passzos, ne lötyögjön a lábadon és így az apróbb lépéseket is meg fogod tudni lépni.
 3. Alapos túraterv: Elég tudni, hogy A, B vagy C a via ferrata nehézsége?
  Nem csak maga a via ferrata nehézsége számít, nagyon fontos az is, hogyan közelíted meg és, hogyan jössz le róla, hiszen ezen részek is a túrához tartoznak. Pl. fontos, hogy van-e az úton hófolt, mennyire meredek, van-e törmelékes, kicsúszásveszélyes rész, könnyű-e eltévedni, stb.

  Mit kell tudnod, ha a magyarországi via ferrata-k után egy külföldi, nagyobb falatot néztél ki magadnak?
  Lényeges, hogy ne csak az A-B-C-D-E nehézségi fokozatát nézd az útnak, hanem ismerd meg a felmenet, lejövet nehézségét, hosszúságát is! A magyarországi via ferrata-k nagyon rövidek, egyértelműek és a magasság, kitettség érzésével sem találkozol rajtuk igazán. Itt az ABCDE nehézségi besorolás elég információ, egyértelműen megmutatja az út nehézségét. De pl. egy szlovén magashegyi B/C-s via ferrata-ba nagyon könnyen beletörhet a kezdő túrázó bicskája, mert találkozhatsz hóval, drót nélküli, biztosítatlan szakaszokkal, ahova hegymászó tapasztalat szükséges.

  Kezdő via ferrata turistaként lehet, lassabb leszel és több időt fog igénybe venni a túra, mint a kalauzban szereplő idő. Érdemes memorizálnod az út vázlatát, különösen azokat a helyeket, ahol a nehezebb szakaszok vannak, esetleg, ahol menekülőút (Notausstieg) vagy rövidítési lehetőség van.

  Nagyon fontos, hogy a túrát mindig a leggyengébb résztvevőhöz kell tervezni!
 4. Legyen “B” terved!
  Időnként bele lehet futni olyanba, hogy a vágyva-vágyott via ferrata éppen zárva van valami miatt és ez csak a helyszínen derül ki. Bármilyen bosszantó is, ezt tartsd mindig tiszteletben! Ne oldd meg “okosban”, hanem vedd elő a “B” tervet!
  Kis rugalmassággal biztosan találsz olyan útvonalat, amivel szintén élvezetessé válik a helyszínen töltött idő. Az Outdoor Active vagy a Bergfex alkalmazásokkal, a Bergsteigen.com honlappal nagyon könnyen tudsz “B” tervet készíteni.
 5. Vedd fel időben a via ferrata felszerelésedet
  Általában minden via ferrata-nál van egy dedikált hely, ahol kényelmesen és biztonságosan fel tudod venni a beülőt, sisakot, és rögzíteni tudod a kantárt. Ha ez a hely közvetlenül a fal aljában van, mindig a sisakkal kezdd a felszerelkezést! Hiába van szép beülőd és kantárad, ha a feletted mászók megkínálnak egy kis kőhullással.

  Néhányan a könnyű bevezető szakaszokat biztosítatlanul teszik meg. Ez nem helyes. Légy óvatos!
 6. Egymás ellenőrzése, azaz Partnercheck
  Mielőtt elkezdenétek a mászást, ellenőrizzétek le egymás felszerelését, akkor is, ha régi, tapasztalt hegyi rókák vagytok:
  1. Jól van felfűzve a via ferrata kantár a beülőre
  2. Jól vannak meghúzva a beülő pántjai
  3. Nincs-e megtekeredve a központi biztosító heveder (belay loop)
 7. Mindig biztosítsd magad!
  Az Alpesi Biztonsági Kuratórium statisztikái azt mutatják, hogy az elmúlt 6 évben, az osztrák via ferrata-kon évente átlagosan 5-6 halálos balesetet szenvedett ember közül a legtöbb 40 év feletti férfi volt, aki vagy egyáltalán nem viselt biztonsági felszerelést az útban, vagy nem biztosította magát a könnyebb szakaszokon. A veszély akkor a legnagyobb, amikor a rutin könnyelművé tesz.

  A via ferrata vastörvénye: Mindig legyünk két karabinerrel a dróthoz csatolva, amikor pedig átakasztunk egyik pontról a másikra, akkor is az egyik karabiner a sodronyon kell, hogy legyen.
 8. Légy tisztában a képességeiddel!
  A legtöbb via ferrata-s mentőakció “elakadt” mászók kiemelése szokott lenni, ahol a tapasztalatlan via ferrata turisták kimerültség és/vagy félelem miatt sem előre, sem hátra nem tudnak továbbmozdulni.

  Kezdőként érdemes a fokozatosság elvét betartani és kipróbálni magadat előbb könnyebb utakban és csak ezután emeld a szintet egy fokkal.
  Mindig csak egy paraméteren változtass:
  – Ha technikailag nehezebb ferrata-t szeretnél mászni, először legyen az rövidebb.
  – Ha hosszabb via ferrata-t szeretnél mászni, akkor az legyen először technikailag könnyebb.
 9. Minimális távolságtartás
  Egy pandémia után mindenki tudja, mi a távolságtartás. Na, ez a via ferrata-ra is igaz, nem csak a világjárványokra. 😀 Ahogy a Covid-ot sem szerettük volna elkapni, ne kapd el a feletted leeső mászót se!
  Egy biztosítási szakaszon, azaz a drót két egymás utáni rögzítési pontja között egy, azaz 1 mászó legyen. Meredekebb szakaszokon, ahol az esés valószínűsége nagyobb, két biztosítási szakasz kihagyása a megfelelő távolság, azaz legyen közöttünk min. 3 db drót felfogatási pont.

  Így biztosak lehetünk benne, hogy a felettünk leeső mászó nem sodor magával bennünket is.
 10. Szabályos előzés
  Mit tehetünk, ha egyértelműen gyorsabbak vagyunk, mint az előttünk mászó? Először is nagyon tisztelettudóan, megkérjük, hogy egy biztonságos helyen hadd előzzük meg. Ezt lehetőleg az alkalmasnak tűnő hely előtt kicsivel közöljük az előttünk haladóval.

  Légy toleráns és próbálj minél kevesebb stresszt okozni a kezdőbb mászónak! A legideálisabb hely az, ahol épp gyalogos terep van. Ha ilyen nincs a környéken, akkor olyan helyet válasszatok, ahol az előtted mászó egy akasztási ponthoz kényelmesen ki tudja kötni magát. Ő lapuljon minél jobban a sziklához, Te pedig mögötte, óvatosan kikerülve, előbb az egyik karabinert átcsatolod a következő drótszakaszra, majd a másikat is, mintha csak egy normál akasztási pont lenne.

  A manőver után köszönd meg a lehetőséget és mássz tovább.
 11. Taktikus pihenés
  Egy-egy nehezebb szakasz előtt nyugodtan állj meg pihenni. A jó mászó tudja, hogyan kell spórolni az energiával. Ilyenkor használhatod a pihenőszáradat, ami a legtöbb via ferrata szetten rajta is van (egy hurok, vagy rövid kantár a fékrendszer felett, amibe egy plusz karabinert kell akasztanod). Egyszerűen akaszd ki magadat a rövid szárral, finoman terhelj bele a beülődbe és lógasd, vagy rázd le a kezeidet.

  Ha a via ferrata kantáradon nincs pihenő karabiner rögzítési lehetőség (nagyon kevés ilyen modell van), akkor használj dinamikus kantárt (pl. Petzl Connect Adjust), vagy statikus hevedert (itt a poliamid jobb, mint a Dyneema). Ha viszont ilyen energiaelnyelő rendszer nélküli pihenőszárad van, akkor ezt folyamatosan terheld és mászás közben semmiképpen se használd. Ha egy statikus pihenőszárba beleesel, annak fatális következményei lehetnek.
 12. Hallgass a testedre!
  A Klettersteig túrák során a karok és a lábak komoly fizikai terhelést kapnak. Tapasztalatlan mászóknál, ahol a mászótechnika még fejletlen, ez különösen igaz. Még azok is komolyan el tudnak fáradni, akik más állóképességi sportban egyébként jeleskednek.

  Ha van egy pulzusmérő órád, nagyon jól tudod túra közben kontrollálni a szív- és érrendszeri terheltségedet. Ha a pulzusszámod nagyon megemelkedik, pihenj! Magas pulzusszám mellett a tested vércukorból nyeri az energiát és ez nagyon gyorsan ki tud fogyni, “eléhezel”. Ezt úgy tudod megelőzni, hogy a pulzusodat igyekszel alacsonyabban tartani.

  Ne feledkezz meg a folyamatos folyadékutánpótlásról sem! Ha van víztartályod a hátizsákodban, az nagyon hatékonnyá tudja tenni a túrát, mert nem kell külön helyet keresned, hogy a hátizsákodból elő tudd bányászni a kulacsodat.
 13. Légy tekintettel a gyengébbekre!
  A régi mondás, hogy a túrát mindig a leggyengébb láncszemhez igazítjuk, itt is igaz. Erről már volt szó. Előfordul olyan, hogy a csapatból valakinek nehézséget okoz egy nehezebb szakasz teljesítése, ilyenkor a rutinosabbak feladata az, hogy megoldást találjanak a problémára. A nálunk gyengébb mászót segítjük, nem hagyjuk magára.
 14. Ne játszd a rettenthetetlent!
  Ha épp Te vagy a gyengébb, kétségeid vannak az út során, feltétlenül jelezd a többieknek, főleg a tapasztaltabbaknak. Remegő térddel, karral nekiugrani egy nehezebb mászószakasznak rendkívül balesetveszélyes. A félelmeidet egy tapasztalt túrázó könnyen el tudja oszlatni, tud biztosítani Téged, kereshettek menekülőutat a Klettersteig-ból, vagy olyan megoldásokat tud javasolni, amik neked lehet, hogy eszedbe sem jutnának. Ne szégyelld a félelmedet, inkább kérj segítséget!

  Talán nem is tudod, de egy esés a drótos utakon sokkal balesetveszélyesebb, mint a kötéllel való sziklamászás (ezért fogd a drótot is, vagy ha nem akarod, akkor gyere inkább sziklát mászni!), ezért ezt sokkal jobb megelőzni.
 15. Továbbképzés
  Mielőtt kezdőként nekivágnál egy komolyabb útnak, érdemesebb végigjárni a szamárlétrát. Ha szintet szeretnél ugrani, tanulj szakemberektől, olvass szakirodalmat! A hegyi sportok nagyon nagy népszerűségnek örvendenek, a technikák, felszerelések óriási tempóval fejlődnek. Ha vén hegyi róka vagy, neked is ajánlott a tudásfrissítés, hogy megismerd a legújabb megoldásokat.