Túrázz biztonságosan! – Alpesi túratervezés

Published by Barta Bernadett on

A jó előkészítés a biztonságos túrázás alfája és omegája. Mielőtt nekivágnál a hegyeknek, érdemes időt szánni a tervezésre. Ez is jó mulatság, hiszen már otthon az íróasztalod, számítógéped előtt ülve is lélekben a hegyekben járhatsz!

Olvasd el, milyen lépéseket érdemes megtenned a tervezés során a helyszín kitalásástól a szükséges felszerelés összeállításáig.

Biztonságos alpesi túratervezés lépései

Hogyan előzd meg a kilátástalan helyzeteket? 🙂

Alpesi túratervezés lépései

 1. A túra megtervezése

 2. Túrára szánt idő

 3. Túraútvonalak fajtái

 4. Időjárás, vihar

 5. Kicsúszás-veszélyes helyek

 6. Lefelé menet

 7. Túratervezés “check-lista”

a. A túra megtervezése

Már otthon is a hegyekben lehetsz...

Már otthon is a hegyekben lehetsz… A túra tervezése közben lélekben már a szabadban leszel

Informálódj

 • a kiinduló- és a célpontról, a pontos túraútvonalról

 • a távolságról és a szintkülönbségről. A szintkülönbség a hegyi túra egyik kulcskérdése, hiszen a felfelé menethez mindig több idő szükséges, hosszabb lejövet pedig a térdeket terhelheti meg.

 • a szükséges időről. Ha egy túra hosszát időben adják meg, az többnyire átlagtempóra van kalkulálva, pihenő nélkül. Tervezz tehát elegendő időt kisebb megállásokra, pihenőre, gyerekekkel, idősekkel és csoporttal is mindenképp számolj plusz idővel.

 • a kerülőutakról. Szerepel az útleírásban meredek, kitett rész? Alternatív útvonallal vagy kitérővel elkerülheted, ha nem szeretnél ilyen részen áthaladni.

 • Az alpesi túrák fontos állomásai a hütték

  Az alpesi túrák fontos állomásai a hütték, avagy menedékházak

  az oda- és visszaútról. Tudod, mikor megy le a hegyről az utolsó felvonó? Ha nem ugyanaz az érkezési pont, mint ahonnan elindultál, mikor indul az első postabusz, hogy visszajuss az autódhoz? Mikor megy le a nap? Különösen a hosszú és a magashegyi túrákra indulj mindig a lehető legkorábban.

 • étteremlátogatásról és menedékházban éjszakázásról. A hegyen szeretnél enni vagy aludni? Nézz utána a menedékház pontos helyének, nyitvatartásának, hogy üzemel-e éppen. Ottalváshoz mindig érdemes foglalni és ha változás van, időben tájékoztatni a házat.

Vedd figyelembe a túra- és terepviszonyokat, az időjárást:

 • Nehezítő körülmények az alpesi túraútvonalon

  Nehezítő körülmények az alpesi túraútvonalon

  túraútvonalak kategóriái: a választott út túra, hegyi túra vagy alpesi túraútvonalon fut? (Az Alpokban ez a három standard kategóriája van túraútvonalaknak) Válassz a képességeidnek megfelelőt!

 • további feltételek: informálódj a túra nehézségéről! Különösen érdemes átnézned, hogy vannak-e problémásabb kitett és/vagy meredek részek, ill. mennyi a tengerszint feletti magassága.

 • terepviszonyok: eső után az utak nedvesek és csúszósak, a kitett helyek ilyenkor veszélyesek lehetnek. Kora nyáron magasabban még gyakoriak a hófoltok, tájékozódj ezekről és az aktuális viszonyokról a menedékház üzemeltetőinél, a felvonóállomáson vagy webcam-ról.

 • helyi időjárás előrejelzés: ha a völgyben jó az idő, azért vizsgáld meg a hegyen is! Nagy különbségek lehetnek. Mindenképp járj utána az időjárás várható változásának és a viharkialakulás esélyének. Magashegyen gyakoriak a kora délutáni zivatarok, amelyek akár villámlással is járhatnak.

 • Vihar kialakulásának esélye: nyáron gyakori. Előfordulhat, hogy kétesélyes időben is muszáj haladni. Figyeld az időjárás változását, indulj lényegesen korábban, és ha van útvonal rövidítési lehetőség, akkor  haladj a gyorsabb úton! Jelentős viharelőrejelzés esetén ne tervezz olyan hosszabb túrát, ami nem szakítható meg. Ha muszáj, fordulj vissza!

Tudasd barátoddal, rokonaiddal, merre mész! Főképpen, ha egyedül vágsz neki!

 • Ha egyedül túrázol, feltétlenül szólj róla ismerősöknek!

  Láttad a 127 óra c. filmet?
  Ha egyedül túrázol, feltétlenül szólj róla ismerősöknek!

  képzeld el, hogy segítségre van szükséged, de senki nem tudja, hol vagy. Ezért jobb, ha megosztod a terved egy ismerősöddel. De még akkor is, ha ketten vagy kisebb csoportban túráztok.
  Ugye nem szeretnél úgy járni, mint Aron Ralston a 127 órában? 🙂

 • biztonságosan és szép élményekkel gazdagon hazaértél? Ne felejtsd el megérkezésed is jelezni, ha valakinek előtte szóltál, merre készülsz.

 • a menedékház elhagyásakor jegyezd be magadat az ott található túrakönyvbe. Ha szükség van rá, könnyebben tudnak segíteni.

b. A túrára szánt idő

pl. a WhiteRisk nagyon hatékony túratervező applikáció

pl. a WhiteRisk nagyon hatékony túratervező applikáció

Hagyományos módon a túrához szükséges idő kiszámítására térképet, különféle mérőeszközöket és táblázatokat használhatsz. De ha haladsz a korral, a Földet behálózó turistautak már digitális formában is megtalálhatóak. A túrához szükséges időt szoftver segítségével is meghatározhatod (pl. WhiteRisk).

Egyenes terepen átlagsebességként 4 km-t szokás meghatározni meg egy órára.

Alapszabály a túrára szánt idő számításához (pihenő nélkül):

 • felfelé menetre 15 perc 100 m szintenként, hozzá 15 perc km-ként

 • lefelé menetre 15 perc 200 m szintenként, hozzá 15 perc km-ként

c. Túraútvonalak fajtái

Könnyű alpesi túraútvonal

Könnyű alpesi túraútvonal

A túraútvonal-hálózat az Alpokban nagyon komoly rendszert képez. Akár menedékházról menedékházra is túrázhatsz, hágókat, csúcsokat, tavakat érintve. Olyan nehézségű túrát tehetsz, amilyenhez csak kedved van, hiszen a legkönnyebb sétaútvonalaktól, a nehéz alpesi túraútvonalakig, minden a rendelkezésedre áll. Amilyen túrát csak el tudsz képzelni, azt meg tudod valósítani az Alpokban. Pl. Svájcban 65.000km egymással összekötött túraútvonal fut keresztül az országon. Ezek 3 kategóriába tartoznak, más-más színnel jelölve:

 • túraútvonal (sárga)

 • hegyi túraútvonal (piros-fehér)

 • alpesi túraútvonal (kék-fehér)

Ezen különböző kategóriák útjai eltérő feltételeket követelnek meg a túrázótól. A túraútvonalak normál esetben lakóterületen kívülre esnek és pihenésre, feltöltődésre alkalmas helyeket, szép vidéket, kulturális látnivalót vagy turisztikai létesítményt tárnak elénk. Történelmi útvonalakat lehetőség szerint bevonva.

 • Nagyon könnyű alpesi sétaútvonaltúraútvonal: jelzése sárga útjelző tábla, sárga festett rombusz és iránymutató nyíl. Ezek az útvonalak gyakran szélesen futnak. Persze néha keskenyek is lehetnek, de a meredek részek ki vannak lépcsőzve, illetve korlát vezet mellette. A túrázóknak itt a szokásos figyelem és óvatosság mellett nem kell különös képességeiknek lenniük. Egy erős, jó talpú cipő, időjárásnak megfelelő öltözék és egy térkép ajánlott csupán ezeken az útvonalakon.

 • Alpesi túraútvonalhegyi túraútvonal: jelzése sárga útjelző tábla fehér-piros-fehér véggel, fehér-piros-fehér festett jelzések. A hegyi túraútvonalak részben nehezebben járható területeken futnak, nagyrészt meredek, keskeny és néhol kitett helyeken. Különösen nehéz szakaszok kötéllel, dróttal vagy lánccal biztosítottak. A túrázóknak itt szükséges, hogy lépésbiztosak, szédülésmentesek és jó testi adottságaik legyenek, illetve a hegyi környezetveszélyeit ismerjék (kőhullás, kicsúszás és leesés veszélye, hirtelen időjárásváltozás). Ezekre az útvonalakra az ajánlott felszerelés kötelező.

 • Alpesi túraútvonalalpesi túraútvonal: jelzése kék útjelzőtábla fehér-kék-fehér véggel, fehér-kék-fehér festett jelzések. Az alpesi útvonalak részben hómezőkön, gleccseren vagy kőgörgetegen át vezetnek, gyakran egyszerűbb sziklamászással, néhol útjelzés nélkül. A lépésbiztosság, szédülésmentesség és jó fizikum itt elengedhetetlen, éppúgy, mint a hegyi környezet veszélyeinek ismerete. A normál hegyi túrafelszerelés mellett iránytű, kötél, csákány és hágóvas szükséges lehet.

Alpesi túraútvonal

Alpesi túraútvonal

d. Időjárás, vihar

A magashegyekben az időjárás nagyon gyorsan változhat

A magashegyekben az időjárás nagyon gyorsan változhat

Informálódj mindig az aktuális túra időjárásról és a helyi meteorológiai jelentésről. Az srf.ch/meteo, meteoblue.com, yr.no, wetterzentrale.de, mountain-forecast.com talán a legkorrektebb időjárási oldalak. Persze, ha van kedvenced, ami jól bevált, használd azt! Érdemes túra előtt több előrejelzést is megnézni és ezek értékeit összevetni. Így biztosabb lesz a kép.

A hegyekben az időjárás hirtelen megfordulhat, ragyogó napsütés után röviddel viharosra is fordulhat, ezért figyeld mindig fél szemmel az eget is, milyen irányba fújja a sötét felhőket a szél. Ha már közeleg a vihar, keress menedéket, ne tartózkodj csúcson, hegygerincen, és áramot jól vezető drótkötél, vízfolyás közelében sem. A villámlástól a mennydörgésig eltelt időt (másodperceket) szorozd meg 340-nel (340m/s a hang terjedési sebessége) és megkapod a villám becsapódásának körülbelüli távolságát méterben (pl. ha 10 mp telik el a villám és a mennydörgés között, 10s x 340m/s= 3400m, azaz kb. 3,4 km-re van a vihar).

e. Kicsúszás veszély

Jelölt hegyi túraútvonalon probléma lehet a kicsúszásveszély

Jelölt hegyi túraútvonalon is probléma lehet a kicsúszásveszély

A hegyi túrázás sajnos minden évben baleseteket követel meg, néhány ezekből halálos kimenetelű. A legtöbb baleset azért történik, mert a túrázó kicsúszik, megbotlik vagy leesik. Nedves vagy jeges részeken, ahogy öreghófolton a kicsúszás és a leesés veszélye nő. Fokozott figyelmet igényel a nedves, havas, jeges úton haladás, különösen kövek, zuzmók, fatörzsek és gyökerek sokkal csúszósabbak.

Fontos tehát:
 • időjárásról és terepviszonyokról informálódni,

 • erős, stabil túrabakancsot használni,

 • koncentrálni és az útra figyelni,

 • figyelmet nem elvonni (pl. csevegéssel),

 • Alpesi túratervezésa lábakat biztosan és tudatosan helyezni,

 • lassan menni,

 • kis lépéseket tenni,

 • kapaszkodni, ha adott korlát, kötél vagy lánc,

 • visszafordulni vagy egy tervezett alternatív útvonalat választani, ha nem érzed magad biztonságban egy csúszós szakaszon.

Kerüld a jeges szakaszokat és a régi, összefagyott (öreghó) hófoltokat:

 • már a túra tervezésénél érdeklődni a jég és öreghó lehetőségéről, alternatív utat tervezni,

 • megfelelő túracipőt hordani,

 • megfelelő felszerelést használni (csákány, hágóvas, cipőre húzható hólánc),

 • meredek öreghómezőket lehetőség szerint kikerülni, vagy megfelelő felszerelés nélkül visszafordulni.

f. Lefelé menet

Hegyi túraútvonalLefelé menetben a kicsúszás és a leesés kockázatát növeli, hogy a lefelé mozgás nagyobb koordinációt igényel. A hosszabb lépések az izmoknak megerőltetőbbek, többnyire a túra második fele a lefelé menet, amikor eleve fáradtabbak vagyunk, így a további megterhelés fokozza a fáradtságot, ami rontja a koncentrálóképességet. Ezért fontos:

 • tervezéskor szánj elég időt a lefelé menetre is,

 • lassíts a tempón és tarts pihenőt,

 • kontrolláltan lépkedj, kissé előrehajolva és enyhén behajlított térdekkel menj,

 • csökkentsd az ütődéseket, használj túrabotot,

 • lefelé menetre válaszd a legegyszerűbb utat, vagy akár felvonót.

g. Túratervezés “check-lista”

Az útvonal:

 • távolság

 • szintkülönbség (felfelé és lefelé)

 • a túra típusa: egynapos túra, körtúra, csúcsmászás, többnapos túra stb.

 • Indulási pont, célpont, köztes állomások

 • a túraút típusa: túraút, hegyi túraút, alpesi túraút

 • további feltételek és terepviszonyok

 • pihenők

 • visszaút

 • résztvevők: száma, telefonszámok, tapasztalat és kondíció

Az utazás / szállás:

 • érkezés

 • találkozóhely

 • utolsó lehetőség visszaútra

 • ott éjszakázásnál menedékház vagy szállásfoglalás

Időjárás:

 • előrejelzés

 • hőmérséklet

 • csapadékmennyiség / viharveszély

 • időjárás-változás a nap folyamán

Felszerelés:

 • hátizsák

 • túracipő

 • túrabot

 • ruházat: esőkabát, meleg pulcsi, kabát, sapka, kesztyű

 • nap ellen: szemüveg, naptej, kalap /fejkendő

 • elegendő enni- és innivaló

 • feltöltött telefon segélyhívószámmal, (powerbank)

 • elsősegély csomag, izolációs fólia

 • fejlámpa, bicska

Categories: Blog