Szavak nélküli kommunikáció a több kötélhosszas sziklamászó útban

Published by Farkas Gyula on

Több kötélhosszas sziklamászó utakban gyakran előfordul, hogy mászás és/vagy standolás közben nem halljátok, nem látjátok egymást. Egyszerűen olyanok a terepviszonyok, hogy takarásban vagytok, vagy éppen zajos a környezet: fúj a szél, csobog alattatok egy patak, stb. Ilyenkor lentről, biztosító emberként nem tudod, mikor veheted ki biztosításból a társadat, nem tudod, mikor bonthatod le a standodat és nem tudod, mikor kezdhetsz el biztonságosan mászni felfelé. Rizikós szituáció, de nagyon könnyű kezelni.

Sokan esküsznek a walkie-talkie használatára. Régebben adtam neki esélyt én is, de nem szerettem meg, mert útban volt, mások adását is fogtuk, nem tudtuk, hogy mi van a kötél túlsó végén, amikor épp lemerült vagy leesett vagy szimplán otthon felejtettük… Szóval jó, ha van egy másik megoldás, ami nem igényel különösebb műszaki innovációt.

Oké, azt tudjuk, mi az 5b és az 5c. Na, de 5G a sziklamászó útban? 😀 Néha még térerő sincs a hegyekben.

De miképpen csinálják ezt komolyabb magashegyi hagyományokkal rendelkező országokban, pl. Svájcban?

Biztonság, szavak nélkül

Fontos, hogy ezt a módszert mindkét mászó ismerje és mászás előtt megbeszéljétek, hogy a lentieket alkalmazzátok, ha esetleg nem halljátok egymást.

A standolás folyamata

Mászol… mászol… nem látod, nem hallod a társadat. Ilyen helyzetben amikor elölmászóként felérsz a standhelyre, egyszerűen nem mondasz semmit. Csöndesen megépíted a standodat, rögzíted magad hozzá, elhelyezed a biztosítóeszközödet a stand összegzőpontjában és “Stand, kivehetsz” üvöltése helyett a kötelet egyből beteszed a biztosítóeszközbe. Azaz biztosításba veszed a kötelet és ezen keresztül fogod felhúzni a standba a maradékot. A standból biztosítás – főleg, ha guide módban csinálod – sokkal jobb megoldás ebben az esetben is, mint a testről biztosítás fordítóponttal. Ilyenkor a kötél önzáró rendszerben van, nem megterhelő a felhúzása még a nagyobb a súrlódás ellenére sem.

Amikor a kötél már átfut a biztosítóeszközödön, neked, mint újdonsült biztosító embernek gyakorlatilag mindegy lesz, hogy a végén van-e valaki, vagy nincs. Te teszed, amit tenned kell. 🙂 Amikor már a lenti társadat rángatod, a kötél akadozni fog, ilyenkor tudod, hogy Ő elkezdi szétszedni a standját és hamarosan indulni fog. Nem vársz az “Én vagyok” fonéma hangzatos csengésére, csak figyeled a kötelet: ha lazul, húzd be!

Másodmászó biztosítása guide módban
Másodmászó biztosítása guide módban

Mi történik mindeközben a lenti standban?

Lenti biztosítóemberként, másodmászóként a fenti eseményekből annyit érzékelsz, hogy a kötél halad. Számodra mindegy, hogy mászik az elölmászó vagy már a kötél felhúzása történik: adagolod a kötelet. Akkor történik esemény, amikor a mászókötél elfogyott mellőled és a társad már a standot vagy Téged rángat.

Ekkor lenti másodmászóként már tudod, hogy biztosításban vagy – hiszen megegyeztetek a fenti módszer alkalmazásában mászás előtt. “Én vagyok” kiáltása helyett elkezdheted szétbontani a standodat. A fenti ember folyamatosan húzni fogja a kötelet és a felszabaduló főkötél szakaszokat is be fogja húzni, így nálad lent, gyakorlatilag folyamatosan feszes lesz.

Amikor lebontottad a standodat, elindulhatsz. A fenti társad biztosan folyamatosan be fog húzni Téged.

Nagyon szeretem ezt a módszert és régóta használom.

Természetesen, ha neked szimpatikusabb a walkie-talkie használata, használd azt! A fentiek ismerete, elsajátítása viszont nagyon jól jöhet, ha a rádiótokkal valami mégis történne. De az is előfordulhat, hogy áttértek a kütyük nélküli életre. 🙂 Jó mászást, vigyázzatok magatokra és egymásra!

További cikkek a témában »

Együttműködő partnerünk

Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesület

Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesület