Belédharapott egy vipera. Mitévő légy kígyómarás esetén?

Published by Farkas Gyula on

Ahogy melegszik az idő, egyre jobban éled a természet és nem csak egyre több ember, de egyre több állat is előmerészkedik téli vackából. A kígyók is. Ráadásul ezek a hüllők nagyon szeretik az olyan sziklás vidékeket, amiket mi sziklamászók, via ferrátázók, vagy hegyi turisták is nagyon kedvelünk. Mit csináljunk ha olyan nem kívánatos találkozás következik be, aminek a vége kígyómarás?

Milyen kígyók honosak Európában?

Közép-Európán belül, így Magyarországon, az Alpokban és a Kárpátokban leginkább a viperák és a siklók különböző fajai elterjedtek. A viperák rendelkeznek méreggel, a siklók nem. Ugyanakkor a siklók kicsit ingerlékenyebbek, könnyebben támadnak, harapásuk azonban nem mérgező. Ettől függetlenül ellátásra esetükben is szükség lesz, amire később kitérek a cikkben.

Magyarországon három viperafajta terjedt el

 • Rákosi vipera vagy rákosréti vipera (Vipera ursinii rakosiensis), amely a parlagi viperák (vipera ursiini) családjába tartozik
 • Keresztes vipera (Vipera berus)
 • Homoki vipera (Vipera ammodytes) – ritkán fordul elő

Nyugat Európában honos

Legelterjedtebb siklófélék

Dél-Európában elterjedt még a

A lista nem teljes, de alapvetően ezekkel a kígyófélékkel találkozhatsz az európai mászóhelyeken.

Amit tenned kell kígyómarás esetén

Érdemes tudni, hogy a magyarországi kígyók marása egészséges felnőtt embernél nagyon ritkán halálos. Ugyanakkor bármely kígyó marása azonnali orvosi ellátást igényel!

Ha látod támadódat, próbáld megjegyezni, milyen volt a kígyó mintázata, fejformája, pupilla alakja, testhosszúsága! Ha társaid tudnak fényképet csinálni róla anélkül, hogy veszélyeztetnék magukat, akkor az nagyon informatív lehet a későbbi kezelés során.

Mit tegyél, ha megmar a kígyó – elsősegélynyújtás

Ha a kígyómarás nyomán több, félkörívben elhelyezkedő fognyomot találsz, akkor sikló harapott meg. A siklók nem mérgeskígyók, így a seb kezelése lesz az elsősegélynyújtó legfontosabb teendője. Fertőtlenítsd a harapás nyomát (pl. Betadine-nel), helyezz rá steril fedőkötést és irány a legközelebbi ambulancia, ahol tetanusz oltást kell kapnod. Ha az elmúlt időszakban volt már tetanusz oltásod, akkor is feltétlenül mutasd meg a sebet orvosnak!

Ha a kígyómarás nyoma egy vagy két tűszerű szúrásnyom, akkor viszont viperamarásról van szó. A felnőtt vipera nem szereti pazarolni mérgét, hiszen nagyon sok energiájába telik újratermelni, ezért általában keveset használ egy védekező marás esetén, szerencséd van. A fiatalabb, tapasztalatlanabb viperák azonban lehet, hogy beléd ürítik a tárat… :-\ Ezt a helyszínen nem fogod tudni megállapítani.

Viperamarás esetén a sebet kimoshatod vízzel, esetleg szappanos vízzel, ha van rá lehetőség. Nagyon fontos, hogy nyugalomba kerülj, minél alacsonyabb maradjon a pulzusszámod, hogy a méreg minél lassabban tudjon terjedni. Hasznos a megmart végtag lógatása, mert így a gravitáció segít a méreg terjedésének lassításában. Ha tudod hűteni a seb környékét, szintén segít a keringés lassításában. (pl. hideg fém termosszal, vizes borogatással, stb.)

Azonnal hívjatok mentést!

A sérültet minél kevésbé mozgatva kell eljuttatni a kórházba, hiszen a méreg a vérkeringés fokozódásával terjedni fog. A szakszerű immobilizált szállítást érdemes a hegyimentőkre bízni, ha egy mód van rá. Ha a hegyimentés nem lehetséges, akkor próbáljátok a sérült végtagot rögzíteni, hogy ne mozogjon! Ez kar esetén könnyebben megoldható pl. háromszögletű kendővel. Láb esetén viszont problémás lesz a helyzet, hiszen gyalogolni kellene… ezért jobb megoldás a hegyimentés.

Ha a helyi hegyimentők telefonszámát nem tudod, akkor hívd a 112-es telefonszámot!

Gondoskodj, hogy sérültként nyugalomban maradj és lehetőleg árnyékos helyen várd a mentést.

A viperamarás következményei

A viperamarás rendkívül fájdalmas. A seb gyorsan bepirosodik, majd izzadás jelentkezik. Komolyabb méregmennyiség után előfordulhat tünetként a sápadtság, szapora pulzus, kapkodó légzés, álmosság, esetenként eszméletvesztés.

Amit NE TÉGY kígyómarás esetén…

 • A seb szájjal történő kiszívása tilos (A túraboltokban kapható méregextraktorokról megoszlanak a vélemények. Viszonylag kevés mérget lehet vele kiszívni, még akkor is, ha azonnal alkalmazzuk, ugyanakkor a sebet nagyon komolyan roncsolja)
 • A seb felvágása tilos
 • Szorítókötés, érnyomó alkalmazása tilos
 • Alkohol itatása, alkoholos sebtisztítás tilos
 • Kávé, tea, energiaital itatása, bármilyen pulzusszám és vérnyomás növelő szer bevitele tilos

Antiszérum alkalmazása

Érdemes tudni, hogy a viperák marása után nem jellemző az antiszérum használata. A magyarországi viperafajták mérge viszonylag gyenge, ugyanakkor az antiszérum komoly allergiás reakciókat válthat ki.

A minimum 24 órás orvosi felügyelet indokolt.

Mikor támadnak a kígyók?

Legjobb védekezés a kígyómarás ellen a kígyók elkerülése. A viperák higgadt jószágok, csak akkor támadnak, ha veszélyeztetve érzik magukat és nem látnak lehetőséget menekülésre.

A siklók közül a haragos sikló viszont kifejezetten agresszív fajta, ha ilyenbe botlasz, lehet, hogy egyből támadni fog.

Nézd meg, hova lépsz, hova fogsz, amikor sziklás területen mozogsz!

Forrás

 • fotó: wikipedia
 • Wikipedia.hu
 • Alpine-Rescue.org
 • Elsesegely.hu
Categories: Blog