Csigák háborúja

Published by Farkas Gyula on

Petzl MicroTraxion vs Edelrid Spoc


Mi lehet olyan izgalmas a visszafutásgátlós csigákban, hogy erről cikkezni kelljen? Teszteltük a két legnagyobb gyártó, az Edelrid és a Petzl csigabigáit, és próbáltunk különbségeket felfedezni köztük.


Mi volt a teszthelyzet?


Nos, felkötöttünk egy Gusztit a kötél végére, majd harmadoló és ötödölő húzórendszerrel “megmentettük a közvetlen haláltól” az Oszoly Óvodájában. 🙂 Igyekezett annyira ellenállni a vontatásnak, amennyire csak tudott, de tesztelős húzórendszereink annyira menő módon voltak összerakva, hogy nem tudott elszökni és kénytelen volt megmenekülni.


Ugyanakkor a provizórikus hegyimentőink oldalán tapasztaltunk különbségeket, amikor a német csigát kicseréltük franciára. Az ízeik között nem volt jelentős differencia, azonban felhasználás területen volt.

Vontatás közben… (harmadoló húzórendszerrel)


Nyers tények technokratáknak


Az eszköz teherbíró képessége
MicroTraxion – 15kN
Spoc – 15kN

Tömeg
MicroTraxion – 85 gramm
Spoc – 60 gramm

Felhasználható kötélátmérő
MicroTraxion – 8mm-11mm
Spoc – 7mm-11mm

Görgő átmérője
MicroTraxion – 25mm
Spoc – 20mm

Ajánlott kiskereskedelmi ár
MicroTraxion – 28.490Ft
Spoc – 23.490Ft


Ezen adatok közül elsőre talán az ár, a hatásfok és a felhasználható kötélátmérő az, ami elsőre mérvadó lehet. Azért mi ezeknél találtunk még szempontokat, amelyek befolyásolhatnak vásárlás során.


Teszt


Bevallom férfiasan, hogy amikor a húzórendszereket összeállítottuk, vontatás közben nem igazán éreztünk különösebb különbséget a két csiga között.

A különbség inkább a húzórendszer összerakásakor, szétszedésekor keletkezett. A két csiga között a legnagyobb érzékelhető különbség az önzáró funkció kiiktatására való mechanikában található. Az Edelrid Spoc esetében egy kis madzaggal lehet a karmos önzáró pofát kinyitni, míg a MicroTraxion-nál ez egy kicsit szofisztikáltabb fém nyomógombbal valósítható meg.

Meleg időben a MicroTraxion kezelhetőbbnek bizonyult. A fém kallantyúval könnyen lehet nyitni és rögzíteni az önzáró pofát. Ugyanakkor a Spoc kis madzagja is jól üzemelt nyitáskor, viszont sokkal könnyebben visszazáródik olyankor is, amikor nem akarjuk.


A Spoc önzáró mechanikájának mozgatója elég egyszerűnek tűnik: 1mm vastag poliamid madzagocska, ami át van fűzve az önzáró karmos pofán és csupán egy hurokcsomó akadályozza meg, hogy ne csússzon ki az eszközből. Azt ugyan ennyi használat után nem tudtuk kipróbálni, hogy mi van ha ez a kis madzag a sok használattól elkopik. Esetleg le tud-e „pöndörödni” a hurokcsomó a végéről, de elég valószínűnek tűnik, hogy ez a gyenge pontja a Spoc-nak és ezért olcsóbb 6000Ft-tal a MicroTraxion-hoz képest.
Azért az kellemetlen lehet, amikor ez egy gleccserhasadékból mentéskor következik be.


Ugyanakkor az Edelrid Spoc nyelvét hideg időben, kesztyűben sokkal könnyebb nyitni, mint a Petzl MicroTraxion kis gombját nyomogatni.


Edelrid Spoc


Előnyei
• olcsóbb
• hideg időben könnyebb kezelni
• nagyobb kötél mérettartományt képes fogadni
Hátrányai
• amikor kiiktatjuk a visszafutásgátló funkciót, könnyebben visszazáródik
• a visszafutásgátló nyelv mozgató mechanika gyengébb minőségű


Petzl MicroTraxion

Előnyei
• meleg időben kezelhetőbb
• erősebb a visszafutásgátló nyelv mechanikája
Hátrányai
• drágább
• kisebb kötél mérettartományt képes fogadni


Melyiket vedd meg?


Igazából annyira ugyanazt a piacot célozta meg a két cég, hogy gyakorlatilag mindegy, melyiket választod. Mindkét gyártó nagy hagyományokkal rendelkezik a prémium hegymászó felszerelés tervezésben és kivitelezésben. Talán a MicroTraxion kicsit több teszten esett át, mint a Spoc, hiszen neki volt egy MiniTraxion elődje is. Úgy érzem, egyikkel sem tudsz mellényúlni, ha gleccsertúrát tervezel, vagy éppen olyan közegbe mész, ahol húzórendszerre lehet szükséged.

Categories: Blog