Nehezebb a mászó, mint a biztosítóember?

Published by Farkas Gyula on

Edelrid Ohm: Ha a mászó nehezebb, mint a biztosítóemberNehéz eset vagy? 😀 Esetleg a párod az? 😀

Az, hogy a mászó nehezebb, mint a biztosítóember, sok partinál jelent problémát.

Ha a leeső mászó akár 15-20kg-mal is nehezebb, mint a biztosítóember, akkor az a biztosításban már okoz némi kényelmetlenséget. Ennél nagyobb testtömeg különbség pedig akár balesetveszélyes is lehet, hiszen a leeső elölmászó felránthatja a biztosító embert, ha pedig kicsit távolabb áll a faltól, akkor beránthatja, ami szintén lehet sérülésveszélyes.

Ha könnyebb vagy, mint a mászópárod, érezhetted már azt is, hogy eresztésnél néha megemel, nehéz a fal alatt megmaradnod.

A nehéz időknek azonban vége! Létezik egy remek eszköz ezen probléma kiküszöbölésére, amelyet elég komoly tesztnek vetettünk alá:

Edelrid Ohm

Felrántás elleni védelem a XXI. századbanA Gránit Design Kft. jóvoltából jutottunk hozzá az Edelrid Ohm-hoz és elég hosszasan teszteltük nagyon sok mászópárral, teremben és sziklán egyaránt. Ha nem szeretnél hosszas technikai ömlengést olvasni, akkor röviden annyi, hogy feltétlenül vegyél egyet, ha a címben szereplő problémát hatékonyan szeretnéd kezelni. 😀

Mit tud az Ohm?

Az Edelrid Ohm elsősorban a sportmászás kelléke. Az első nittfülbe kell beakasztanod, a kötél ezen fog keresztülfutni. Ha leesel, az Ohm-ban a kötél súrlódni fog, ami a biztosítóemberre gyakorolt rántást fogja jelentősen csillapítani.

25-30kg testtömeg különbségnél a biztosítóember kényelmesen álldogálhat a földön, miközben mászópárja akár bungee jumping-olhat is a kötélbe. 😀

40kg különbségnél azért már tapaszhtalható némi-nemű rángatás, de ott is nagyon kellemesen csillapít az Ohm.

Eresztésnél szintén nagyon kényelmesen tudod adagolni a kötelet, viszont a lefelé mászást nehéz volt menedzselni az Ohm-mal. Ugyanakkor normál sportmászásnál, azaz kizárólag felfelé mászásnál ezen gyakorlat nélkül lehet élni.

Top rope vagy elölmászás?

Az Edelrid Ohm-ot mind felsőbiztosításos (top-rope) mászásnál, mind elölmászásnál alkalmazhatod. Mászóteremben és sziklán egyaránt kellemes dolgozni vele.

Hogyan használd az Edelrid Ohm-ot?

  • Felrántás elleni védelem: Edelrid OhmIndulás előtt helyezd bele a kötelet és így akaszd a beülőd eszköztartó fülére.
  • Amikor az első nittfülhöz érsz, akaszd rá az Ohm-ot a kötéllel együtt és már mászhatsz is tovább.
  • Érdemes még a földről kitalálnod, hogy merre nézzen az eszköz, így az első akasztásnál már nem kell rajta gondolkodnod, hatékonyabban tudsz továbbmászni. Érdemes úgy akasztani, hogy a felfelé kifutó kötél a mászásod irányába nézzen, amikor túlhaladsz az akasztási ponton.


Fotók: Barta Bernadett