Egyszerű stand hevederből – több kötélhosszas sziklamászás

Published by Farkas Gyula on

A jó stand alapfeltétele a biztonságos több kötélhosszas sziklamászásnak. A sebesség szintén fontos tényező, ezért jó dolog, ha a standodat a lehető leggyorsabban össze tudod rakni és a madzagolás nem vesz el az értékes mászóidőből.

Mi szükséges egy jó standhoz?

 • A kiválasztott hely legyen mindenféle kőhullástól, lavinától, egyéb objektív veszélyektől védett helyen.
 • Szükséges min. 2 erős pont – ezek lehetnek nittek, jól bevert szögek, ékhelyek, homokórák, stb.
 • Ha lehet, ne legyen közvetlenül nehéz mászórész előtt a standhely
 • Ha lehet, tudj kommunikálni a mászópároddal
 • Ha lehet, legyen kényelmes a stand

Milyen eszközökből épüljön a stand?

Ha elölmászót is biztosítanod kell, akkor ott egy esetleges esés nagyobb rántást eredményez a biztosítási lánc elemein, azaz a kötélen, a biztosítóemberen és rajta keresztül a standon, mint egy top-rope-hoz, ereszkedéshez vagy csak másodmászó biztosításához készült standon. Tehát, ha tovább fogtok mászni felfelé, akkor nagyon fontos, hogyan építkezel.

Mekkora lehet eséskor a legnagyobb erőhatás?

A mászóköteleknek van egy ún. megtartási rántás nevű paramétere (amikor megveszed a kötelet rá van írva), ami a legnagyobb lehetséges biztosítási láncon fellépő erőt határozza meg. A gyártó úgy készíti a dinamikus mászókötelet, hogy az erő hatására nyúljon és egészen egyszerűen ezzel nyeli el az esésből fakadó erőhatást, ami nem tud nagyobb lenni, mint a megtartási rántás.

A megtartási rántás (a kötélen “impact force” vagy “Fangstoß” kifejezéssel fogsz találkozni) egy kN-ban kifejezett érték, ami maximum 12kN lehet az UIAA és a CE szabványok szerint. Ha ennél nagyobb volna, eséskor a kötél akkorát rántana, hogy eltörhetne a mászó gerince.

Milyen terhelhetőségű eszközöket szabad használni tehát a standban?

A fentiekből következik, hogy a standban használt eszközöknek minimum a kötél megtartási rántását kell kibírniuk. Ha ezt az értéket nem tudod, akkor egyszerűen számolj 12kN-nal!

 • Nittek: egy jól elhelyezett nitt általában min. 25kN-t kibír. Tehát jó. Ha lötyög, esetleg rozsdás folyást látsz alatta, akkor viszont kezdj e gyanakodni!
 • A karabinerek terhelhetősége 20kN-nál kezdődik, azokkal nem kell sokat bajlódni. Arra figyelj, hogy a karabiner nyelve zárva legyen és a karabinert csakis hosszirányban terheld!
 • A varrott hevederek teherbírása 22kN – arra figyelj, hogy a Dyneema hevederek nem szeretik, ha csomózzák őket! Ha standban használsz Dyneema-t, akkor az min. 11mm széles legyen! A 8mm-esek nagyon jók kihosszabbított expressznek.
 • Ékek, friend-ek, Tri-Cam-ek, stb. – ezek teherbírása mérettől és gyártótól függően változóak. Olvasd el, mi van ráírva az ékedre, mielőtt standot építesz belőle! A kisebb méretűek általában gyengébbek.
 • Kötélgyűrűk
  • Kevlár/aramid: 5-6mm-eset szoktunk használni, mert ezek szakítószilárdsága 18-20kN körül van. Csomózva is – ahol a csomó, a csomó típusától függően 15-30%-kal gyengíti a teherbíró képességet – bőven elegendő standépítéshez
  • Poliamid: Régebben használtunk min. 8mm vastag poliamid kötélgyűrűt. Szakítószilárdság szempontjából rendben van, viszont sokkal kényelmetlenebb dolgozni vele, mint a kevlárral, ezért manapság ritkábban használjuk.

Az alábbi standot “girth hitch anchor” vagy “girth hitch masterpoint” néven találod meg az interneten.

Hogyan építs egyszerűen standot?

Ha pedig van benned egy kis kötéltechnikai fetisizmus és érdekel közelebbről is, mit bír ez a rendszer, akkor a HowNot2Highline-os srácok jól bemutatják:


További érdekességekről és megoldásokról a tanfolyamainkon részletesen szó esik. Tarts velünk!