Gleccsertúra – Les Diablerets (3210m)

Published by Farkas Gyula on

Egyszerre láthatod az Eiger-t, a Jungfrau-t, a Mont Blanc-t és a Matterhorn-t. Ez igazán egyedivé és különlegessé teszi a Diablerets gleccsert és magát a 3210m magas csúcsot. Ha egy szép és könnyed gleccsertúrára vágysz, akkor kapd a hágóvasadat, jégcsákányodat, köteledet,  fogd a mászótársad kezét, fülét és irány a Col du Pillon (1546m)!

Nehézség: F

Teljes szintemelkedés: a Scex Rouge felvonó állomástól (2971m) kb. 700m (több fel- és lemászás van a túrában)

Időtartam: kb. 5-6 óra

Parkoló

Svájc, Vaud-kanton, Col du Pillon (1546m) – ingyenes.
(Innen nem csak a gleccser felé tudsz elindulni, hanem kb. 1 órányi túrára egy fantasztikus több kötélhosszas mászóhelyet találhatsz, ahol 5c (VI) nehézség felett mindenféle finomságot lehet mászni. A mészkő szikla szuper minőségű és remek biztosíthatóságú!)

Információ az aktuális felvonó árakról, menetrendről, időjárásról: glacier3000.ch

A túra nagyon hálás, hiszen a Diablerets tetejéről olyan híres hegyek is látszanak madártávlatból, mint a Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn, Jungfrau és az Eiger.

Túra

A Col du Pillon-tól felvonózni érdemes a Scex Rouge-ig (2971m). Megéri, mert közel 1500m szintkülönbséget tudsz így áthidalni és a túrában így is lesz összességében kb. 700m szintemelkedés.

A felvonóállomás kis shop-ján haladj át, majd sétálj le a sífelvonó felső állomása melletti falépcsőn. Hamarosan kavicsos terepre érsz, ahonnan láthatod a hegyhez nem értő turisták anyagi lehúzásának egy komoly kivitelezési formáját! 😀 Szerencsére neked nem kell ebben részt venned…

Ha leértél a kavicsos útra, maradj azon az ösvényen, ami a hegygerinc mentén halad. Egy nyeregben jobbra elágazik az út, itt haladj erre és kövesd a Steinmann-okat (kőrakásokat). Kis gyaloglás után eléred a Dome-ot (3005m). Itt van egy sziklás, átvergődős rész egy fix köteles lemászáshoz. A kötelek segítségével lemászhatsz kb. 40m szintet és máris eléred a pazar gleccsert.

Itt kötözködjetek be! Használjatok hosszúkötél-technikát, ahogyan a gleccsereken az szokás! Nekünk sikerült fedett hasadékot találnunk, amibe combig szakadtam, így csak óvatosan, feszes kötéllel haladjatok!

Induljatok el a gleccseren a jobb oldali sziklatornyok mentén és kb. fél óra múlva már látszani fog a csúcs. Ha nincsen taposott nyom, akkor innen már gyakorlatilag egyenesen, toronyiránt is mehettek felé. A jobb oldali sziklás részektől tartsatok kb. 100-150m távolságot, mert a közelükben egészen nagy gleccserhasadékok vannak.

A csúcs alatt kb. 100m szinttel lejöhettek a gleccserről és a kavicsos hegygerincen közelíthetitek meg a Diablerets 3210m-es csúcsát. Nagyon megéri, mert a kilátás fantasztikus!

Lejövet

Ugyanarra, mint felfelé. Az utolsó felvonó