Hegymászás és szakralitás: A Pilatus-hegy legendája

Published by Farkas Gyula on

Hogyan került Pontius Pilatus Palesztínából a svájci Alpokba? Honnan kapta a Pilatus-hegy (2.173m) a nevét?

Hegység: Emmentali-Alpok, Svájc / Luzerni Elő-Alpok

Kilátás a Pilatus-ról Luzern feléRéges-régen a római Tiberius császár szörnyű betegségben szenvedett. Hiába hívatta a legbölcsebb görög orvosokat, nem tudtak enyhíteni kínján. Végül a császár legendát hallott egy híres jeruzsálemi gyógyítóról és remélte, hátha Ő segíthet baján. Elküldte hát szolgáját, Alban-t Jeruzsálembe, hogy keresse meg a gyógyítót.

Pontius Pilatus, a római helytartó megtudta, ki érkezik az udvarába és persze eljátszotta, hogy semmit nem tud a rejtélyes orvos hollétéről. Természetesen magáról názáreti Jézusról volt szó, akit előtte nem sokkal feszíttetett keresztre.

A Pilatus-hegy nyáronKözben Alban találkozott egy hölggyel, Veronikával, aki kendőjével letörölte Jézus arcáról a véres verejtéket, míg a keresztet cipelte. Veronika elmondta Albannak, mi történt és mesélt a kendőről, melyen ott maradt Jézus arcképének lenyomata és amelynek gyógyító ereje lett. Alban és Veronika együtt utaztak vissza Rómába, Tiberius-t pedig tényleg meggyógyította a textília. Azonban Pilatus hazugsága miatt Tiberius szörnyű haragra gerjedt és Rómába hozatta, hogy megbüntesse: halálra ítélte és tömlöcbe vetette. Azonban Pilatus a fogságban önmaga vetett véget életének.

A rómaiak a Tiberis-be vetették a holttestet, de a folyó ettől egyszerre ihatatlanná és öntözésre alkalmatlanná vált. Viharok és járványok sújtottak le Rómára és a folyó kivetette magából Pilatus testét. Rómából átszállították Lyon-ba és ott a Rhone-ba dobták, de az eredmény ugyanaz lett: a folyó vize tönkrement, a városra pedig baj zúdult.

A Pilatus felsőbb traktusa a Fracmont, Fräkmüntegg feletti részenKihalászták a testet és tovább vitték a mai Svájcba, Lausanne-ba, ahol eltemették Pilatus-t. De a testét a Föld sem akarta befogadni és még aznap éjjel óriási vihar kerekedett a városban.

Az elátkozott testet kiásták és messzi szállították, a Luzern fölé tornyosuló hegyre. Itt egy kicsiny hegyi tóba, a Fracmont-ba dobták Pilatus-t. Azóta, ahogyan a helyiek mondják, gonosz szellem lakja a Pilatus-hegyet, magának Pontius Pilatus-nak a gonosz szelleme. A Fracmont vize kiöntött medréből, a sziklákat és a hegy csúcsát pedig átkozott időjárás járta át, tartós sötét ködbe burkolózott és völgyig zúduló lavinák robajlottak a hegy oldalából.

Egyszer aztán egy diák utazott Luzern-be, aki a Salamanca titkos iskolájában tanult. A diák ismerte a varázslás fortélyait és a Pilatus-hegyet uraló gonosz kísértetet örökre a Fracmont vizébe száműzte. A diák felmászott a Pilatus-hegy legmagasabb csúcsára, a Mittagsgüpfi-re és egy varázsigét kezdett kántálni. A gonosz szellem azonban nem tűnt még el, újból előtört és viharos szeleket, kőomlásokat zúdított a hegyre.

A Pilatus Kulm az Oberhaupt-tal és az Esel-lelAz utazó diák nem adta fel a harcot és teljes erejéből küzdött, varázsigéi végül megsebesítették és leterítették a gonosz szellemet. Hogy micsoda félelmetes csata zajlott köztük, azt ma is mutatják a Pilatus-hegy kihalt tisztásai, ahol azóta sem terem zöld fű.

A szellem legyengülve elfogadta a diák feltételeit és visszavonult a Fracmont-tóba, ahonnan egy évben egyszer, Nagypénteken távozhat egy rövid sétára. Pilatus betartja az egyezményt: ha elég bátor hegymászó vagy és Nagy-Pénteken a Pilatus-on jársz, láthatod, ahogyan próbálja lemosni véres kezeit a hegyi tó vizében.

(forrás: Meinrad Lienert, Swiss Legends and Heroic Stories, Stuttgart 1915, Felix Ruhl, Swiss Bergsagen, Basel 2009)