Hiába van nálad a lavinajeladó, ha…

Published by Farkas Gyula on

…nem érzékelhető a jele. Több lavinás előadáson, képzésen is volt szerencsém részt venni az elmúlt időszakban Svájcban, Ausztriában és mindenhol erősen kiemelték: a lavinajeladó csak akkor működik normálisan, ha más elektromos, rádiójeleket kibocsájtó eszköz nincs a fél méteres közelében.

LavinajeladókA mai világban rengeteg elektromos eszközt viszünk magunkkal a túrákra:

 • lavinajeladó
 • okostelefon
 • powerbank
 • GPS
 • pulzusmérő
 • digitális fényképezőgép
 • akció-kamera (GoPro és társai)
 • adóvevő
 • stb.

Természetesen ezek fontos kellékek, viheted őket magaddal! Amikor ezek az eszközök éppen nincsenek a kezedben, legyenek kikapcsolt állapotban és/vagy tárold őket a lehető legmesszebb a bekapcsolt lavinajeladódtól. A bekapcsolt elektromos eszközök interferenciát okoznak, amelyek zavarják a lavinajeladó rádiójeleit. A “repülő üzemmód”, “stand-by” üzemmód ezen nem feltétlenül segít.

Javaslatok a téli túra idejére

 • Tartsd a telefonodat kikapcsolt állapotban! – a hidegben az okostelefon rendkívül gyorsan le is merülnek, így egy esetleges baleset esetén nem tudunk vele segítséget sem hívni. Emellett az okostelefon leárnyékolja a lavinajeladó jelét, így kisebb a lavinajeladó hatósugara is.
 • Tarts minden fém eszközt legalább 20cm távolságban a lavinajeladótól! – elektromos eszközök, lapát, alu-szonda, alufóliával borított szendvics, izolációs fólia, bicska, karabinerek, jégcsavarok, nagyobb fém övcsatok és a fém keretes melltartót is! 🙂 Na, jó inkább ilyet ne viselj téli túra közben (a fiúk sem!!! 😀 ) Ha viszont szükséged van az optikai tuningra és mégsem tudsz megválni a túra idejére a kedvenc push-up-odtól, akkor a lavinajeladót elhelyezheted a nadrágod combzsebében is, ha van ilyen rajta.
 • Ha keresned kell a lavinajeladóddal, az elektromos eszközöket kapcsold ki és minimum 50cm távolságban legyenek a kereső eszköztől. Legjobb, ha mindent, kikapcsolt állapotban (!) beraksz a hátizsákodba.
 • Minden érintőképernyős eszköz interferenciát okoz, ezért nagyban rontják a lavinajeladók keresési és adási teljesítményét, ezért ezeket legjobb kikapcsolt állapotban tartani.
 • A csuklón viselt GPS-ek, pulzusmérők viselését is érdemes kerülni. Amennyiben ezek kis elektromos teljesítményű eszközök, azaz nem igényelnek folyamatos töltést, akkor nem zavarják annyira a lavinajeladót. Keresés esetén azonban ezeket is tedd kikapcsolt állapotban a hátizsákodba!
 • Ne viselj mágneses gombbal, belső fűtőszálakkal ellátott dzsekit a túrán!
 • Két fotózás között kapcsold ki a fényképezőgépedet! Ez a telefonra is vonatkozik.
 • Mellkasra szerelhető akció-kamerát (GoPro és társai) ne viselj! Ez tényleg kellően nagy, hogy komoly elektromos árnyékolást, interferenciát okozzon és túl közel van a lavinajeladóhoz.
 • Ha esetleg pacemaker-ed van, a lavinajeladót a nadrágod zsebében tartsd!
 • Túra elején kérd meg a túratársaidat is az elektromos eszközök kikapcsolására, elrakására.

Természetesen sokszor jól jönnek az elektromos eszközök túra közben. A fentiek lényege, hogy ezeket amikor csak lehet, tartsd kikapcsolt állapotban, minél messzebb a lavinajeladódtól.

Árnyékolás mértéke

Lavinaáldozat kereséseHa Te vagy a lavinaáldozat és a lavinajeladó közelében fém eszközök, mágneses térrel rendelkező eszközök vannak, a rádiójelek csillapítását 30%-kal is növelheti, így a hatósugár is nagyon komolyan csökken. A kereső embernek jóval közelebb kell mennie az eltemetett áldozathoz, hogy a kereső készülék egyáltalán találjon egy jelet a hó alatt.

Kereső üzemmódban a közeli bekapcsolt elektromos eszköz nagyobb problémát okoz. Az elektromos interferenciában a vevőnknek egy gyenge jelet kellene megtalálnia és kiszűrnie az elektromos értelemben vett zajos közegből. Ez rossz iránymeghatározást eredményez, ami lassítja a keresési folyamatot, ill. több eltemetett áldozat esetén nem biztos, hogy megtalálja az összes jelét.

Fontos tudni: Minél több elektromos eszköz van rajtad bekapcsolva, annál rosszabb lesz a lavinajeladó hatásfoka, akár vételi, akár adás üzemmódban.

A legújabb lavinajeladó fejlesztések

Az elmúlt időszakban a téli túrák, hótalpas túrák, sítúrák robbanásszerű népszerűsödésével a lavinajeladó gyártók is nagyon komoly fejlesztésekbe kezdtek. Döbbenetesen sok új innováció került a piacra 2016 óra. Minden nagyobb cég (Pieps, Ortovox, Mammut, Arva, stb.) más és más irányban fejleszti készülékeit.

A Mammut Baryvox újabb lavinajeladó készülékei figyelmeztetik a felhasználót, ha komolyabb interferenciát észlelnek. A régebbi készülékek azonban nem tájékoztatnak semmiről, ott nekünk kell észnél lennünk, mert ellenkező esetben rossz irányban, rossz hatásfokkal fogunk keresgélni a hóban.

Összefoglalva

Néhány pontban megpróbáltam összeszedni, mire kell figyelnetek lavinajeladó tekintetében a túra elején

 1. legyen lavinajeladó nálad és a túratársaid is viseljenek,
 2. tudjátok használni a lavinajeladót, tudjátok, hogyan kell keresni és menteni egy esetleges lavinabaleset során,
 3. túra előtt ellenőrizzétek le egymást: a lavinajeladók bekapcsolt állapotban legyenek és működnek,
 4. az egyéb elektromos eszközök a hátizsákban vannak, kikapcsolt állapotban,
 5. legyen partner-ellenőrzés