Hogyan biztosíts több kötélhosszas sziklamászó útban?

Published by Farkas Gyula on

Több kötélhosszas sziklamászó utak mászása során jó, ha ismersz néhány standformációt, amelyeket alkalmazni is tudsz. Természetesen van néhány ökölszabály, amelyektől azonban néha az élet el tud tántorítani bennünket… De azért jó tisztában lenni az ideális megoldással, mert azt is tudod, mennyire térsz éppen el tőle és ez mennyire növeli vagy éppen nem növeli a biztosítási láncod hatékonyságát.

Hol válassz magadnak standhelyet több kötélhosszas sziklamászó útban?

Itt van mindjárt egy fontos kérdés: mászol-mászol, kezdenek fogyni az eszközeid, egyre távolabb vagy a biztosítóemberedtől, fogy a kötél, valahol meg kellene állnod rögzíteni magadat. Mi alapján tudod kiválasztani, hol standolj le?

Melyek a standhely kiválasztásának fő szempontjai?

Mászó biztosítása a standból

Másodmászó biztosítása

Másodmászót biztosíthatsz testről, azaz a beülőd biztosító hevederjébe akasztott biztosítóeszközzel. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a standba akassz egy karabinert/expresszt (fordítópont), fusson át rajta a kötél és úgy menjen lefelé a másodmászóhoz. Ha a másodmászó beleterhel a kötélbe (esik vagy pihen), akkor Téged, a biztosítóembert a stand felé fogja húzni. Fordítópont nélkül a beülődön fog lógni a másodmászó, Téged pedig lefelé fog terhelni, ami balesetveszélyes.

A másodmászó testről biztosításának egyetlen előnye van: amikor a másodmászó felért és elölmászóként tovább mászik, nem szükséges átszerelni a biztosítóeszköznél semmit.

Hol érdemes mégis a testről biztosítást alkalmazni?

Traverzeknél, ill. olyankor, amikor a mászóútban van lefelé mászás és a másodmászó a standba fentről érkezik. Ilyenkor kényelmesebb testről biztosítani, viszont fordítópontot ilyenkor is használj!

Másodmászót biztosíthatsz standból is, azaz a standba akasztott biztosítóeszközzel, amitől Te független leszel. Nittelt stand esetén nyugodtan akaszthatod az egyik nittfülbe a biztosítóeszközt. Saját köztesekből épített standnál a stand összegzőpontjába akaszd a biztosítóeszközödet.

Ismerd a biztosítóeszközödet!

Nézd meg a biztosítóeszközöd használati utasítását, lehet-e és hogyan kell vele másodmászót biztosítani! A YouTube-on nézd meg a gyártó oktató videóit az eszközöddel kapcsolatban! Vannak olyan sportmászó biztosítóeszközök, amelyek kiválóak elölmászó biztosítására, de nem alkalmasak standból biztosításra. (Pl. Mammut Smart, és a hozzá hasonló eszközök)

A másodmászó standból biztosításának óriási előnye, hogy a biztosítóember független a mászótól, így

  • a biztosítás pihentetőbb,
  • ha a biztosítóeszköz önzáró – “guide” módban van, egyetlen pruszik beiktatásával nagyon könnyű húzórendszert összeállítani és hatékonyan tudsz segíteni az elakadt másodmászónak,
  • baleset esetén a leesett másodmászóhoz könnyen oda tudsz ereszkedni.

Hátránya, hogy mielőtt a másodmászó elölmászóként tovább mászna a standból, az önzáró módot meg kell szüntetni, ami egy kis szereléssel jár. Kis rutinnal azonban ez gyorsan megy, kevés időt vesz igénybe és a sok előny miatt megéri ezt a módszert választani.

Elölmászó biztosítása több kötélhosszas sziklamászó útban

Több kötélhosszas sziklamászó útban az esetek döntő többségében testről szoktuk biztosítani az elölmászót. Azaz a biztosítóeszköz a beülőnk központi biztosító hevederébe (belay loop) van akasztva, mintha csak egy mászóteremben vagy mászóiskolában biztosítanánk.

Most jön az eretnekség… 🙂

Biztosíthatunk elölmászót standba akasztott biztosítóeszközzel?

Igen. A magyar hegymászóoktatásban nem elfogadott, ugyanakkor az alpesi országokban kifejezetten ajánlják olyan esetekben, ahol

  • az elölmászó nehezebb, mint a másodmászó, vagy
  • az első megakasztható köztes messze van a standtól és a kiesés kockázata nagyobb.

Az elölmászó standból való biztosításának legjobb módja a jó öreg félszorító nyolcas (munter hitch). Azaz egy HMS karabinert beakasztasz a stand összegzőpontjába és ezen futtatod át a kötelet félszorító nyolcas segítségével.

A stand összegzőpontja (!) mindenféleképpen legyen biztosítva felrántás ellen!

Több kötélhosszas sziklamászó utak mászásakor tisztában kell lenned néhány olyan kötéltechnikai alapvetéssel, eszközök tuajdonságaival, amelyeknek mászóteremben, mászóiskolában, sportmászó utak mászásakor nincs különösebb jelentősége.

Ezekről bővebben olvashatsz a FunFit Elite cikkeiben.


Ha pedig egy jó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamot keresel magadnak,
akkor itt találod a neked megfelelőeket »