Kezdő sziklamászó felszerelés

Published by Farkas Gyula on

Milyen felszerelést is vegyél kezdő sziklamászóként?

Beülő

Mindenképpen sziklamászó beülőt vegyél, amin 4-5 eszköztartó fül található. A derékhevederzet és a combhevederzet között legyen az elforgatható központi biztosító hurok (belay loop). Semmi esetre se legyenek összevarrva közvetlenül egymással.

Hegymászó sisak

Fontos, hogy a kőhullástól, becsapódástól csakis a hegymászó sisak védi meg a fejedet. Biciklis sisakkal, egyéb sportokhoz gyártott sisakokkal ne akard helyettesíteni! Ha valakinek, nekem elhiheted! 😉 Leteszteltem.

Biztosítóeszköz

A társadat biztosítani kell valamivel. Olyan eszközt válassz, ami multifunkciós, azaz tudsz vele ereszkedni is, másodmászót is tudsz majd több kötélhosszas útban önzáró (guide) módban biztosítani.

A budapesti mászótermekben valamilyen okból a félautomata biztosítóeszközöket engedik csak használni. Ebből szintén vannak nagyon jók a piacon:

HMS karabiner

A biztosítóeszközödhöz kell egy HMS karabiner is, hogy használni tudd. Ugye ez a nagyobb nyílású, vastagabb profilú zárható karabiner, ami nem összetévesztendő a magyar terminológiában csavaros karabinernek hívott társával. Figyelj oda a vásárláskor, hogy a karabiner alumíniumból legyen!

Csavaros karabiner

Szintén csavaros zárszerkezettel rendelkező karabiner, amely általában kisebb méretű, mint a HMS. Ezzel a karabinerrel kötöd ki magadat a standban. Ebből érdemes 2 – 4db-ot venni. Figyelj oda a vásárláskor, hogy a karabiner alumíniumból legyen!

Expresszek

Expresszből min. 10db-ot érdemes beszereznie egy mászópartinak. Ha Paklenica-n, Arco-ban és egyéb európai mászóparadicsomban is terveztek mászni a későbbiekben, akkor érdemes 12-14db-ot venni, hogy ki tudd használni a mászóhely remek nitteltségét.

Sportmászáshoz alapvetően a rövidebb 10-12cm-es összekötő hevederrel rendelkező expresszeket szeretjük. Ha mész többkötélhosszas útba is, érdemes 2-3db hosszabb köztest is venned.

Kötél

Sziklamászáshoz dinamikus egészköteleket használunk. A legideálisabb méret a 60-70m hosszúság és a 9,5 – 9,8mm vastagság. A vékonyabb kötél sérülékenyebb, a vastagabb nehezebben kezelhető.

Hevederek

Első sportmászó szettedhez érdemes beszerezni 2db 120cm-es hevedert is. Ha ereszkedni kell, standot kell építeni, akkor legyen mivel könnyedén mindezt megvalósítani. Ha Dyneema anyagú hevedert veszel, ott érdemes 11mm szélességűt venni. A 8mm-esből nem illik standot építeni.

Dinamikus kantár

Fix pontba kikötni magadat dinamikus eszközzel illik. Ehhez szuper megoldás a dinamikus kantár.

  • Petzl Connect Adjust
    (ebből létezik dupla száras változat is, ami ereszkedéskor jó megoldás. Teljesen szubjektív vélemény, hogy engem mászás közben zavar a túl sok kilógó madzag, ezért a Dual Connect változatot én a magam részéről nem preferálom, de lehet, hogy neked pont bejönne.)

Pruszikzsinór

Sima poliamid 5mm vastag kötélgyűrűt vegyél. Egy ereszkedésre alkalmas pruszikzsinórhoz kb. 60cm kötélre lesz szükséged. A végeit hevedercsomóval vagy dupla halászcsomóval kösd össze!

Ha esetleg elakadsz a válogatásban, nyugodtan keress meg, dobd át Messenger-en, WhatsApp-on, email-ben a kiválasztott termék linkjét és nagyon szívesen megszakértem neked!

Jó vásárlást!