Lavina 1. rész: Lavinajelentések

Published by Farkas Gyula on

A téli magashegyi túrázó – legyen hótalpas túra, sítúra vagy téli magashegyi mászás – legveszélyesebb ellenfele a lavina. Hiába léteznek mindenféle védőeszközök a piacon, azért egy lavinabaleset kimenetele még ezekkel is kétesélyes. Legjobb, ha egyszerűen elkerülöd a lavinaveszélyes területeket.

Honnan tudod, hogy lavinaveszély van?

Amint leesett az első hó a magashegyekben, potenciálisan lavinaveszély alakul ki. A legjobb, ha a magashegyi túrád előtt tájékozódsz az adott területhez tartozó lavinaszolgálat honlapján a lavinajelentésekből. Egy egész Európa lavinahelyzetét magában foglaló honlap az avalanches.org . Itt megtalálod az Alpok, a Tátra, a Fátra, a Pireneusok és a többi európai magashegység lavinajelentéseit egyaránt.

Ezeket a jelentéseket lavinaszakértők hóprofilelemzései alapján állítják össze a helyi lavina-komissziók. Európában a lavinaveszélyességet területenként 1-től 5-ig skálázzák.

FokozatJelölésLeírás
1
alacsony
Lavinaveszély 1-es fokozat: alacsony veszélyességA lavinák csak nagyon kevés, rendkívül meredek lejtőn válthatók ki, ha nagy többletterheléssel járnak. Spontán lavinák nem várhatóak. Általában biztonságos körülmények.
2
mérsékelt
Lavinaveszély 2-es fokozat: mérsékelt lavinaveszélyA lavinák nagy többletterhelés esetén lépnek fel, különösen a jelzett meredek lejtőkön. Nagyobb lavinákra nem kell számítani. A hótakaró általában jól megszilárdult, kivéve néhány meredek lejtőn. A jelzett meredek lejtőkön és a lejtők kitettségénél körültekintő útvonalválasztás szükséges.
3
jelentős
Lavinaveszély 3-as fokozat: jelentős A lavinák alacsony többletterhelés esetén is elindulnak, különösen a jelzett meredek lejtőkön. Egyes esetekben néhány közepes, de esetenként nagy lavina is lehetséges. A hótakaró sok meredek lejtőn csak közepesen vagy gyengén szilárdul. A lavinahelyzet helyi felmérésében tapasztalat szükséges. Lehetőség szerint kerüld a lavinajelentésekben jelzett meredek lejtőket és a lejtő kitettségét.
4
nagy
Lavinaveszély 4-es fokozat: magas lavinaveszélyességA lavinák már alacsony többletterhelés esetén is elindulnak, különösen a jelzett meredek lejtőkön. Bizonyos esetekben sok közepes és több nagy lavina spontán lezúdulása is lehetséges. Sok meredek lejtőn a hótakaró csak gyengén stabilizálódott. Az útvonal kiválasztását korlátozd a mérsékelten meredek terepekre, és figyelj a lavina kifutási területekre. A lavinhelyzet helyi felmérésében nagy tapasztalat szükséges.
5
nagyon nagy
Lavinaveszély 4-es fokozat: magas lavinaveszélyességSzámos nagy spontán lavinára lehet számítani, még a közepesen meredek terepen is. A hótakaró általában gyengén kötött és instabil. Nem ajánlott túrázni.

Ahhoz, hogy a lavinajelentést pontosan értelmezni tudd, ismerned kell néhány szakkifejezést.

Lejtők meredeksége

A lavinajelentésben a lejtők meredekségét kategorizálják. Ennek azért van komoly jelentősége, mert egyes lejtőmeredekségeken más-más valószínűséggel fordulhat elő lavina, ill. a lavina mérete függhet a lejtő dőlésszögétől.

Mekkora dőlésszöget takarnak az egyes kifejezések?

  • enyhe meredekség: 30°-ig
  • meredek: 30° felett
  • nagyon meredek: 35° felett
  • rendkívül (extrém) meredek: 40° felett

A lejtők dőlésszögét a helyszínen mérni tudjuk. Erre vannak speciális mérőeszközök (pl. Pieps 30°, BCA Slope Meter, stb.), bizonyos mobiltelefonos applikációk (pl. Snow Safe, White Risk, stb.), ill. a leggyorsabb a két túrabotos verzió, amihez csak két túrabotra van szükség. 🙂

Mit jelent a “többletterhelés” kifejezés?

  • Alacsony többletterhelés: pl. egy sítúrázó, snowboard-os vagy hótalpas túrázó által keltett terhelés
  • Nagy többletterhelés: pl. egy csoport sítúrázó biztonsági távolságok nélkül, egy ratrak vagy egy spontán lavina.

A lavinaveszély

A lavinaveszély a veszélyességi fokozat alapján exponenciálisan nő: A 3. (jelentős) szint által lefedett tartomány jelentősen nagyobb, mint az 1. (alacsony) lavinaveszély. Ezért ha az 1. veszélyességi szint egy nagyobb területen érvényes, akkor a kisebb részterületek is biztonságosak, míg a 3. szint esetén a lavinaveszélyt kis területen (kb. 20 m x 20 m) folyamatosan újra kell értékelni (lejtőszög vizsgálat, hóprofil-elemzés). Ha a közepesen meredek terepen a 3. veszélyességi szintnél még elfogadható kockázattal lehet közlekedni, egy meredek lejtő ugyanezen veszélyességi szintnél már életveszélyes lehet.

A gyakran deklarált 3-as szint rendszeresen vitákhoz vezet a szakértők körében, mivel a legtöbb lavinabaleset ezen a szinten történik. Sokan az iskolai jegyekhez hasonlítják a rendszert, vagy nem értékelik helyesen.

A 2022/2023-as téli szezonra a WSL Hó- és Lavinakutató Intézete SLF saját hatáskörben döntött a veszélyességi skála felosztásáról: A 2-5 veszélyességi szinteket finomította és mindegyikhez három köztes szintet – , = , + vezetett be. Ezek azt jelzik, hogy a veszély inkább az alsó tartományban (-), nagyjából a közepén (=) vagy inkább a felső tartományban (+) van.

A következő cikkben a lavinaproblémákkal fogunk foglalkozni. Látogass vissza a honlapra!

Téli magashegyi és lavina tanfolyam »