Lavinaismeretek 2. rész: Lavinaproblémák

Published by Farkas Gyula on

Az előző részben elkezdtünk foglalkozni a lavinajelentések értelmezésével. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni meg kell ismerned, hogy milyen körülmények között, milyen típusú lavinák tudnak kialakulni, azaz megnézzük, miket takarnak a lavinaprobléma fogalmak.

Az európai lavinajelentésekben öt tipikus lavinaproblémával találkozhatsz. Ezek leírják a terepen előforduló tipikus helyzeteket, így a téli hegyi túrázóként könnyebben felismerheted, hogy milyen lavinaszituációval állsz szemben egy-egy hegyoldalban, azaz segítenek számodra felmérni a tényleges lavinahelyzetet.

A lavinaprobléma fontos további információ a veszélyességi szint és a veszélyességi pontok (kitettség és magasság) mellett, és a lavinainformációs piramis harmadik lábát képezik. A lenti meghatározások tartalmazzák a lavinaprobléma leírását, beleértve a várható lavinatípusokat, a jellemző térbeli eloszlást és a gyenge rétegek elhelyezkedését a hótakarón belül. Ezen kívül tartalmazza a kiváltó mechanizmus típusát, a veszély tipikus időbeli jelenlétét és a terepen való mozgásra vonatkozó tanácsokat.

A lenti részletezésben az egyes lavinaproblémák német neveit is odaírtam, mert az osztrák, német, svájci lavinajelentésekben ezekkel fogsz találkozni.

Friss hó probléma (Neuschneeproblem)

Jellemzők

A problémát a közelmúltban leesett hó vagy a nemrég leesett friss hó okozza. A fő befolyásoló tényező az új hó kritikus mennyisége, amely több tényezőtől függ, például a hőmérséklettől vagy a régi hófelület tulajdonságaitól.

A várható lavinák típusai

  • száraz táblás lavinák
  • száraz laza hólavinák
  • spontán és mesterséges kiváltás

Hol?

Területi eloszlás

Többnyire nagy kiterjedésben és minden irányban előfordulhat.

A gyenge réteg elhelyezkedése a hórétegben

Többnyire a régi hó felszínének átmeneténél, de néha az új hó rétegeiben is, és néha mélyebben a régi hótakaróban.

Miért?

Kiváltó mechanizmus

Száraz táblalavinák:
A hóesésből származó többletterhelés a meglévő vagy újonnan kialakult gyenge rétegekre.
Száraz porhólavinák:
Az új hókristályok közötti kapcsolat hiánya.

Mikor?

A hóesés alatt és után néhány napig előfordulhat ilyen típusú lavinaprobléma, amíg az új hó nem tömörödött eléggé.

Hogyan kell kezelni?

A probléma felismerése a terepen

A friss hó problémáját viszonylag könnyű felismerni, hiszen tudjuk, hogy van/volt havazás. Figyeld meg a friss hó kritikus mennyiségét és a friss lavinanyomokat. Vedd figyelembe, hogy az időjárás kis változásai (pl. a páratartalom változása) jelentősen megváltoztathatják a friss hó kötöttségét.

Ajánlott viselkedés

Száraz táblás lavinák:
Várd meg, amíg a friss hó stabilizálódik.
Száraz laza hólavinák:
Extrém meredek terepen mind spontán, mind mesterségesen kiváltott lavinák előfordulhatnak. Kerüld az ilyen terepet.

Hófúvás/Hordalékhó (Triebschneeproblem)

Jellemzők

A lavinaproblémát a szél által fújt hordalékhó okozza. A hóátfúvás előfordulhat már a hóesés alatt vagy utána is.

A lavinák típusai

Száraz táblalavinák
Spontán és mesterséges kiváltás egyaránt előfordulhat, a lavinaveszélyességi fokozattól, a hegyoldal tájolásától és a meredekségtől függően

Hol?

Rendkívül szabálytalan eloszlású lavinaprobléma; általában a széllel szemben fekvő (szélárnyékos) területeken, vízmosásokban, mélyedésekben, terepszélek (pl. hegygerinc) mögött és más szélcsendes területeken fordul elő, ahova a szél le tudja “rakni” a friss havat, és ahol a hordalékhó konzerválódni tud. Gyakoribb az erdőhatár felett, mint alatta.

A gyenge réteg elhelyezkedése a hórétegben

Többnyire az öreg hó felszínének átmeneténél vagy a lerakott hordalékhó-rétegen belül. Ha hóviharban a szélsebesség változott akkor a hordalékhó rétegződése nem egyenletes. A gyenge réteg esetenként előfordulhat mélyebben, a régi hótakaróban is.

Miért?

Kiváltó mechanizmus
Az eleve gyenge hórétegre nehezedő hordalékhó további terhelést okoz. A hófúvás hótáblát képezhet a hordalékhóból, amely különösen hajlamos a törésre.

Mikor következik be?
A szél által lerakott hó mennyisége nagyon gyorsan kritikusra növekedhet. Ez a lavinaprobléma általában a szél alatt és azután néhány napig tart (a hótakaró szerkezetétől függően).

Hogyan kell kezelni?

A probléma felismerése a terepen
A hordalékhó problémáját jó látási viszonyok mellett viszonylag könnyen fel tudod ismerni, kivéve, ha a hófúvást friss hó fedte. Figyeld a hófelszínen a szélre utaló jeleket és lokalizáld a hófúvásos hólerakódásokat. Tipikus nyomok: Hordalékhó lerakódások, repedésképződés, WUMM-hang, friss lavinák. A hófúvás időpontját azonban gyakran nehéz meghatározni.

Régi hó probléma (Altschneeproblem)

Jellemzők

A problémát a régi hótakarón belül meglévő gyenge rétegek okozzák. A tipikus gyenge rétegeket a hóval borított felszíni hóréteg, a mélyen fekvő hóréteg (más néven csészekristályok vagy “kúszóhó”) vagy a szögletes kristályok alkothatják.

A várható lavinák típusai

Száraz táblalavinák

Többnyire mesterséges kiváltással keletkezik lavina (pl. síelők, hótalpas túrázók, zergecsorda, robbantások). A spontán lavinák ritkábbak, általában más lavinaproblémával együttesen jelentkeznek.

Hol?

Területi eloszlás

A régi hó lavinaprobléma kiterjedhet nagy területre, vagy koncentrálódhat egy kis területre is. Minden kitettségben előfordulhat, de az árnyékos, szélvédettebb lejtőkön gyakoribb.

A gyenge réteg elhelyezkedése a hórétegben

Valahol a régi hóban, gyakran mélyen a hórétegben találhatóak a gyenge rétegek. Ha a gyenge réteget vastagabb, stabilabb rétegek fedik, a kiváltás nehezebbé válik.

Miért?

Kioldási mechanizmus

A lavina akkor indul meg, ha a gyenge réteg megtörik a régi hórétegben. Ez akkor fordul elő, amikor a többletterhelés meghaladja a gyenge réteg szakítószilárdságát.

Mikor jellemző a régi hó lavinaprobléma?

Heteken és hónapokon át fennállhat a régi hó lavinaprobléma. Sokszor egész télen át lehetséges.

Hogyan kell ezt kezelni?

A probléma felismerése a terepen

A régi hó lavinaproblémát rendkívül nehéz felismerni. Az instabilitás jelei (pl. WUMM-zajok) jellemzőek, de nem feltétlenül vannak jelen.

A hóprofilelemzés segíthet a gyenge rétegek felismerésében. Fontosak a hóréteg alakulásáról szóló információk és a lavinahelyzetjelentésben szereplő információk. A törés terjedése általában nagy kiterjedésen keresztül történik. Lavina távoli kioldása is lehetséges.

Ajánlott viselkedés

Kerüld a nagy meredek lejtőket és óvatosan közlekedj (több ember esetén nagy távolság). Figyelj az időjárási viszonyokra és a hótakaró alakulására az adott területen. Különösen óvatosan közlekedj, ahol kevés hóval borított területről sok hóval borított területre lépsz! Általában elég éles az átmenet.
A régi hó lavinaprobléma a legtöbb halálos kimenetelű lavinabaleset okozója.

Nedves hó lavinaprobléma (Nassschneeproblem)

Jellemzők

Ezt a lavinaproblémát a hótakaró átnedvesedése, egyre gyengülő kötöttsége okozza. Az átnedvesedést olvadás és eső okozhatja.

A várható lavinák típusai

  • Nedves lavinák
  • Nedves laza hólavinák
  • Többnyire spontán kiváltás

Hol?

Hogyan kezeljem?

A problémák felismerése a terepen

A nedves hóval kapcsolatos lavinaproblémát általában könnyű felismerni. Az eső kezdete, hógörgetegek kialakulása, a kisebb nedves tábla- vagy laza hólavinák gyakran nedves lavinatevékenységet jeleznek. Ha gyakran szakadsz be a hóba túra közben szintén a növekvő nedvesség jele.

Ajánlott viselkedés

Ha a hó felszínén olvadt hókéreg van, a körülmények általában egy hideg, tiszta éjszakát követő reggelen kedvezőek. Meleg, borult éjszakák után a probléma gyakran reggel jelentkezik. Ha száraz hótakaróra esik az eső, a probléma általában azonnal jelentkezik. A jó időzítés és a jó túratervezés döntő fontosságú. Figyelj a lavina kifutási területekre! Meredek területek alatt előfordulhat lavinaveszély.

Térbeli eloszlás

Ha a napsugárzás a probléma fő oka, akkor az eloszlás elsősorban a tengerszint feletti magasságtól és a a hegyoldal fekvésének irányától függ. A napsütésnek jobban kitett hómező instabilabb. Ha az eső az ok, akkor minden irány érintett.

A gyenge réteg elhelyezkedése a hórétegben

Valahol a hórétegben, rétegelemzéssel lehetne megállapítani.

Lavinát kiváltó mechanizmus

Nedves táblalavinák:
A hótakaró korábbi gyenge rétegeinek további gyengülése és törése vagy a rétegek elcsúszása a vízrétegeken. Az eső is további többletterhelést jelent a hórétegre.
Nedves laza hólavinák:
A hókristályok közötti kötések elvesztése

Mikor?

Gyors stabilitásvesztés lehetséges. Kritikus a víz első behatolása a hóréteg mélyebb rétegeibe, amint a hóréteg 0 °C-os izotermikus hőmérsékletű. A spontán lavinák valószínűbbek délután, mint reggel (kivéve, ha az eső a probléma fő oka).

Csúszóhó lavinaprobléma (Alaplavina) (Gleitschneeproblem)

Jellemzők

A teljes hótakaró megcsúszik a sima talajon, például füves lejtőkön vagy sima sziklás területeken. A csúszóhó-lavinák (alaplavinák) magas aktivitása jellemzően olyan vastag hótakaróhoz társul, amelyben kevés vagy egyáltalán nincs gyenge réteg. A lavinák száraz, hideg és nedves, 0°C-os izotermikus hótakarókban egyaránt előfordulhatnak. A csúszós hólavinák indulási idejét szinte lehetetlen megjósolni, bár általában csúszóhó-hasadékok (ún. halszájak) jelzik őket.

A várható lavinák típusai

Csúszóhó-lavinák/Alaplavinák:

Száraz/hideg és nedves/0 °C-os izotermikus hólavinák. Szinte kizárólag spontán kiváltás. Mesterséges kiváltás nem valószínű.

Hol?

Főleg sima talajon jönnek létre. Minden kitettségben, de gyakrabban a déli fekvésű lejtőkön.

A gyenge réteg elhelyezkedése a hórétegben

A hótakaró és a talaj közötti átmenetnél.

Miért?

A lavinát kiváltó mechanizmus

Az alaplavinákat a hóréteg és a talaj közötti nedves és nedves réteg súrlódásának elvesztése váltja ki.

Mikor válnak ki?

A lavina kioldódása egész télen lehetséges. A kioldás a nap bármely szakában és éjszaka is bekövetkezhet. Tavasszal a nap második felében jellemző.

Hogyan kezeljem?

A problémák felismerése a terepen
Bár a csúszóhó-repedéseket (halszájak) könnyű felismerni, gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy mikor fog alaplavina kialakulni. A kiváltás a csúszóhó-repedések kialakulása nélkül is lehetséges.

Ajánlott viselkedés

Ne tartózkodj csúszó hórepedések közelében. Jó messziről kerüld el őket!

Folytatása következik…

Ha pedig szeretnél többet tudni a témáról a gyakorlatban is, tarts velünk!

Bővebb információ »