Magashegyi túratervezés és kockázatelemzés

Published by Farkas Gyula on

A hegyi túra sikeressége a megfelelő tervezésben rejlik. Ha a tervezés szakszerű és alapos, akkor a túra nagyon-nagy valószínűséggel sikeres lesz.

A hegyi túrákat három szinten és három szempont szerint tervezzük:

Idő szerinti csoportosítás:

  1. Otthoni túratervezés
  2. Indulás előtt a helyszínen értékeljük a helyzetet
  3. Túra közben folyamatosan elemezzük a viszonyokat

Aspektusok szerinti csoportosítás:

  1. Körülmények (időjárás, lavina, nappal/éjjel, stb.)
  2. Terepviszonyok
  3. A túrán résztvevő emberek

Nagyon fontos, ha a tervezés bármely pontjában problémát találunk (pl. nem megfelelő felszerelés-ruházat, hó alatt van a via ferrata drótja, kicsúszásveszélyes lejtő), akkor mindig további elemzésre van szükség. Folytatható a túra, vissza kell fordulni…

A nem szakképzett “túravezetők” leggyakrabban az emberi tényezőket szokták elhanyagolni. Nagyon sokszor az egyéni ambíciók elhomályosítják annak jelentőségét, hogy kikből is állítják össze a csapatot. Az interneten verbuválódott csoportok tagjai sokszor nem ismerik egymást, nem tudják milyen túratapasztalattal rendelkeznek és csak a helyszínen derül ki, hogy az illető nem alkalmas még az adott túrára. Szóval légy a csoport összeállításával is ugyanolyan óvatos, mint az időjárás vagy a terepviszonyok elemzésével!

Az otthoni túratervezés során először nézd meg, hogy a kiválasztott régióban alkalmasak-e az időjárási viszonyok a túra megvalósítására! Ha nem, új helyszínt vagy időpontot kell választani. Légy ebben rugalmas, hiszen a testi épséged mindig fontosabb, mint az, hogy fent álltál egy hegy csúcsán vagy sem!

Ha jó az idő, nézd meg, hogy az adott terepviszonyok megfelelőek-e a túrázásra. Nincs-e túl sok maradék hó az úton, nincs-e kicsúszásveszélyes rész, nincs-e hír arról, hogy pl. egy drótos szakasz épp karbantartás alatt van.

A csoport összeállítása is nagyon fontos! Minél kisebb a létszám, annál hatékonyabban mozogtok. Egy magashegyi túrára eleve nem szabad túl sokan menni, mert jobban terhelitek a hómezőt, nagyobb az esély kőhullás elindítására és ráadásul mindenki dinamikája más és más. Mindig a leglassabbhoz kell igazodni.

Fontos, hogy a túratársaid mind tisztában legyenek azzal, mi a terv, milyen fizikális, technikai és felszerelés-szükségletei vannak a túrának.

Amikor informálódás céljából amatőr túraleírásokat olvasol, mindig kezeld ezeket egészségesen kritikusan! Lehet, hogy valaki alulértékeli a túrát, hogy vagányabbnak tűnjön, más pedig éppen túlgondolja, mert felkészületlenül vágott neki és a képességeit meghaladták a kihívások.

Amikor kiszálltok az autóból, nézd meg a helyi viszonyokat! Azt találod a helyszínen, amire számítottál? Az időjárás olyan, mint amit előrejeleztek? Látsz-e esetleg figyelmeztető jeleket, pl. friss lavinanyomokat, kőhullást, komoly esőzés nyomait?

Ha a tervezés során találtál kritikus helyeket az útvonalban, láthatóak-e esetleg már a parkolóból? Magashegyeken sokszor belátni a teljes útvonalat, vagy annak jelentős részét, lehet, hogy egy távcsővel még tüzetesebben meg tudod vizsgálni a helyszínt.

Milyen állapotban vannak a túratársaid? Milyen a hangulatuk? Rendben van-e a felszerelésük, ruházatuk? Indulás előtt érdemes egy gyors megbeszélést tartani, nehogy valami lent maradjon… kellemetlen, amikor a sziklás részt elérve kiderül, hogy valakinek a sisakja az autóban maradt. 🙂 Van-e mindenkinek érvényes balesetbiztosítása?

A terv legyen világos mindenki számára. Érdemes a túrát előre letisztázni: mikor-hol fogtok pihenőt tartani, mennyi ideig fog tartani, hol lehet kritikusabb szakasz. A célok, alternatívák világosak legyenek mindenki számára, mert sokkal könnyebb az erőt úgy beosztani, ha pontosan tudjátok, milyen és mekkora kihívás áll előttetek.

Minden részvevő tudja, hol vagytok pontosan és mi a cél. Többször hallottam már mások élménybeszámolóiból, hogy “nem tudom, hol voltunk, nem én szerveztem a túrát… valamilyen spitze volt… azt hiszem.” 😉 Minden részvevő tudja, hogyan kell hegyimentést hívni.

Menet közben is folyamatosan figyelned kell a körülményeket. Időben vagyunk? Még mindig megfelelő az időjárás? Vannak-e gyanús felhők az égen, amikből zivatar vagy éppen havazás várható? A látótávolság még mindig megfelelő?

A terepviszonyokat is figyeld… Olyan minden, mint amire számítottál? Van-e esetleg lavinaveszélyes, kicsúszásveszélyes terület, ami a tervezés első két fázisában nem derült ki? Mekkora a méretük, mennyire kockázatos átkelni rajtuk? Ki lehet-e kerülni a kockázatos részt? Ha valaki kicsúszik, milyen következményei lehetnek? Lehet-e biztosítani rendesen?

Milyen állapotban van a csapat? Szükséges-e sűrűbb pihenőket tartani? A fáradtság sokszor elferdíti az ember tisztán látását és nem a tényekre, hanem inkább az érzelmekre alapozva kezd dönteni. Ha sok kimerült ember van a csoportban (tegyük hozzá, hogy ebben az esetben az első két tervezési lépésben nem volt megfelelő az emberi tényezők vizsgálata), sokszor olyan nyomást tudnak gyakorolni, amivel a racionálisan megtervezett túra egyszer csak összeomolhat. Sok lúd disznót győz alapon lehet, hogy nem megfelelő döntések alapján veszély felé sodorhatják a túrát.

Fontos, hogy nem feltétlenül a leghangosabb túratársnak van igaza. 🙂 Kiélezett helyzetben, demokratikusan szerveződött csapatoknál könnyen előfordulhat, hogy egy kevésbé tapasztalt, de hangosabb túratárs egyszerűen átveszi az irányítást. Figyelj erre!

Az a fickó nagyon profinak tűnik és Ő úgy csinálja, hogy… Attól, hogy valaki profinak tűnik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy tényleg szakértője a túrázásnak. Rengetegszer találkozni olyannal, akinek csili-vili ruházata, felszerelése van (lehet, hogy most vette és életében először van ilyen helyen), kellőképpen határozott és ontja magából a szakszerűtlen “okosságokat”. Légy nyitott az újdonságokra, mert az is lehet, hogy tényleg jót mond, de belül (!) légy kritikus is. A kritikusságnak nem feltétlenül kell hangot adnod. 😀

Összefoglalva…

Tervezz pontosan, elemezd a helyzetet, kommunikálj világosan a többiekkel és ne vállalj felesleges kockázatot!

Sokszor az időpont a legszűkebb keresztmetszet: “most ér rá a csapat, most kell menni”. Ha a körülmények nem megfelelőek, válasszatok más helyszínt, más programot. Mindig legyetek rugalmasak!

Ha pedig túra közben romlik a szituáció, mindig legyen bennetek a feladás, visszafordulás bölcs képessége.

Vigyázzatok magatokra! Jó túrázást!