Miért is kell neked a trad sziklamászás?

Published by Farkas Gyula on

A trad sziklamászás eszközei

Sportmászóként felmerülhet a kérdés, hogy miért is érdemes neked a trad sziklamászás technikáit megtanulnod. Úgyis nittelt utakban mászol.

Hiszen a trad sziklamászás, avagy tradicionális sziklamászás a saját eszközökkel biztosított sziklamászást jelenti. Amikor nincsenek nittek az útban. De Te ragaszkodsz a biztonságot jelentő nittekhez.

Amikor csak tőcsavar van a falban

Amikor csak tőcsavar van a falban

Viszont azt tudnod kell, hogy ha a trad sziklamászó tudományt elsajátítod, mesteri szinten fogsz bánni az ékekkel, friend-ekkel, hexekkel, tricam-ekkel és egyéb varázseszközökkel. Bárhova fogsz tudni standot építeni a bármiből és gyakorlatilag

a sziklafalak MacGyverévé válsz. 🙂

Így ha egyszer csak belemászol valamibe, ami nem volt tervben, vagy egyszerűen csak tele a gatya, mert ejj, de rég volt már az utolsó akasztás, akkor biztosan eszedbe jutna, hogy de jó lett volna megtanulni, mit kell ilyenkor csinálni.

Rengeteg olyan több kötélhosszas sportmászó út van, ahol jól jöhet egy kis trad sziklamászó tudás

Rengeteg olyan több kötélhosszas sportmászó út van, ahol jól jöhet egy kis trad sziklamászó tudás

A nittelt sportmászó utakat preferálod?

Ha ismered a tradicionális sziklamászó technikákat, nehezebb sportutakban is komfortosabban fogod érezni magadat. Ha túl ritkásnak érzed a nittsűrűséget, akkor egyszerűen behelyezel egy saját eszközt a sziklába és máris mázsás teher esik le a válladról. 🙂

Ismeretlen több kötélhosszas nittelt mászóutakban pedig életmentő lehet, ha tudsz bánni a trad eszközökkel. Hiszen eltévedhetsz, nehezebb a kulcshely, mint vártad, hiányzik a nittfül és csak a tőcsavar van a falban, stb.

Amikor tudod a trad sziklamászás technikáit, akkor többé standhelyre sem kell várakoznod. Oda standolsz, ahova csak tetszik és mosolyogva nézed, ahogyan a többiek nyomorognak egy zsebkendőnyi helyen.

Egy gyönyörű, ritkásan biztosított paklenicai mászóút: Centralni Kamin

Egy gyönyörű, ritkásan biztosított paklenicai mászóút: Centralni Kamin

Mi az a mesterséges mászás?

Ha úgy érzed, kifogott egy út rajtad és nem tudsz tovább mászni két verzió lehetséges alapból:

  1. leereszkedsz
  2. mentést hívsz
A mesterséges mászás alapjai

A mesterséges mászás alapjai

A harmadik lehetőség

Azonban ha jól tudod használni a trad sziklamászás eszközeit előkerül egy harmadik lehetőség is: a mesterséges mászás.

Mit jelent ez? Az, hogy elhelyezel magad felett egy saját köztest, ebbe belehurkolsz egy hevedert, amibe beleállhatsz. Hopp, máris fél méterrel feljebb kerültél. Innen mehet a következő mozzanat… nem mondom, hogy egy klasszikus sziklamászó útban ez elegáns megoldás, viszont sokkal jobb, mint a fenti két opció.

Apránként átmászhatod a nehéz szakaszt, aztán folytathatod a szabadmászást, ha már kényelmesebb nehézségű terepre értél.

Magashegyi trad sziklamászásMagashegyi sziklamászás

És persze ne felejtsük el, hogy magashegyi körülmények között ritkán lehet mászóiskolai nittsűrűséggel találkozni. Így ha szeretnél kikerülni a mászótermek ziaporos levegőjéből és egyszer szeretnéd elhagyni a várost, ahol élsz és szemezel a nagy hegyekkel, akkor bizony a trad sziklamászó technikákat mindenképpen meg kell tanulnod.

A világ kitágul és gyönyörűbbnél-gyönyörűbb helyeken mászhatsz, ahol nincs tömeg.

Hogyan tanulhatod meg a trad sziklamászást?

Trad sziklamászó tanfolyam

Eszköz elhelyezéséhez minden testrészünkre szükség lehet 😀

Régebben az alapfokú sziklamászó tanfolyam intézményének központi része volt a trad sziklamászás. Ez arra volt jó, hogy a kezdők nagy részének egy életre elment a kedve az ilyen mókától. 😀

Mi azonban úgy oktatjuk a trad sziklamászást, ahogyan azt az alpesi országokban is teszik: amikor már van egy 5a körüli sportmászó tudásod, akkor arra építjük a továbbiakat. Mindent a maga idejében.

A trad sziklamászó tanfolyam elején mászóiskolai körülmények között, totális biztonságban, a pszichés terhelés teljes kikapcsolásával tanulod meg előbb a mesterséges mászás alapjaival együtt az eszközhasználatot, majd amikor ez már jól megy, akkor vágunk neki a kalandozásnak.

Aztán persze faljuk a sok kötélhosszas utakat, a pár száz méteres sziklafalakat.

Szeretnél magasabb szintre lépni?

Tarts velünk Paklenica-ra, a trad sziklamászó tanfolyamaink egyikére!

Előtte jönnél több kötélhosszas tanfolyamra is? Kérj egyedi ajánlatot! 😉

Trad sziklamászó tanfolyam