Milyen sziklamászó tanfolyamot válassz?

Published by Farkas Gyula on

A sziklamászást is el lehet sajátítani autodidakta módon. De ugyanúgy, mint pl. az úszást, síelést, teniszt, lovaglást, stb. sokkal hatékonyabb, ha szakavatott edzőtől, oktatótól tanulod meg. Egy jó sziklamászó tanfolyam pedig élvezetes és hatékony módja, hogy fejlődj, motiválódj, gyönyörű helyeken járj és későbbi mászópartnerekre lelj.

Mi azért szervezzük külföldre a programjainkat, mert több, mint 10 éves tapasztalat alapján azt látjuk, hogy sokkal jobban fejlődsz, ha a gondjaidat otthon hagyod és sziklamászás közben nyaralsz is. Csak Te vagy, egy szuper csapat, egy biztonságos tanulásra nagyságrendekkel alkalmasabb mászóhely, mint a magyar sziklák és van még maga a sziklamászás. Mi kell még több? Az, hogy tudd, melyik sziklamászó tanfolyam a legoptimálisabb számodra.

Sziklamászó tanfolyam kiválasztásánál a legfontosabb két kérdés:

Milyen szinten mászol? Mit szeretnél elérni?

Nézzük meg, milyen szinten vagy! Ehhez javaslunk neked megfelelő sziklamászó tanfolyamot.

1. Teljesen kezdő vagy?

Sosem másztál még sem mászóteremben, sem sziklán? Mind így kezdtük! Ha így vagy, akkor egy kezdő sziklamászó tanfolyam, kezdő sportmászó tanfolyam a legjobb módja annak, hogy belefogj a mászásba. Még nincsenek berögzült rossz megszokásaid, a sziklamászó tanfolyam során apránként elsajátítod a megfelelő mozgástechnikát és a hozzá tartozó kötéltechnikát.

Velünk tartasz? Két tanfolyam is szóba jöhet számodra:

2. Már másztál mászóteremben, de sziklán sosem?

Ha mászóteremben már jártál párszor és szeretnéd kipróbálni a sziklamászást, akkor is az egy kötélhosszas sportmászó tanfolyamot javasoljuk. Itt megszokod, hogy a fogások nincsenek pirosra, zöldre, kékre festve, azonban mozgástechnikáját tekintve nagyon hasonló lesz minden, mint a mászóteremben. Amint a szemed rááll a sziklaformációkra, adaptálódni fog a termes mászótudásod a sziklára. Amit pedig a sziklán megtanulsz, fogod tudni alkalmazni a mászóteremben. Win-win. 🙂

Mindezek mellé megtanulod szakszerűen használni a kötelet, a biztosítóeszközöket és megtanulhatsz előre mászni. Még egy-két trükköt is tanulsz, mit tehetsz, ha pl. elakadsz egy nehezebb mászóútban és le szeretnél jönni.

Velünk tartasz? Két tanfolyam is szóba jöhet számodra:

“…ha nem mászol még VI-ost, nincs helyed a sziklán…” – ez nyilván ostobaság. 🙂

Nemrég hallottam az egyik budapesti, meg nem nevezett, de pókos mászóteremben 😉 az egyik edzőtől egy olyan teljesen téves elképzelést, hogy “ha nem mászol még VI-ost, akkor nincs helyed a sziklán”. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez óriási tévhit. Ha ilyen véleménnyel találkozol, hagyd az illetőre és állj tovább.

 

Sziklán léteznek könnyű utak is, könnyebbek, mint a mászótermi könnyű utak! Szóval, ha teremben tudsz bármit is mászni, sziklán is sikerélményeid lesznek.

3. Már mászol sziklán, de I-II fokozattal jobban szeretnél tudni?

A sportmászó egy kötélhosszas tanfolyam a nyerő számodra. Ha a mászótudásod fejlődése elakadt és szeretnél jobban tudni, akkor feltétlenül meg kell néznünk, hol van a hiba.

Kielemezzük a mozgásodat és biztosan tudunk javítani valahol. Az új készségeket pedig motorikussá kell tesszük ismételt és külső megfigyelő által (=edző) felügyelt gyakorlással. Pár nap alatt olyan utakat is kimászhatsz, amelyek előtte csak vágyálmaidban szerepeltek.

Velünk tartasz? Két tanfolyam is szóba jöhet számodra:


Orientálódás a több kötélhosszas sziklamászás irányába

Ha az alpesi mászás, ill. a magasabb falak világa érdekel, akkor a több kötélhosszas  sziklamászó tanfolyam erre ideális kezdőterep.

1. Teljesen kezdő vagy?

Mindenképpen előbb az egy kötélhosszas sportmászással, kezdő sziklamászó tanfolyammal kezdd!

Velünk tartasz? Két tanfolyam is szóba jöhet számodra:

2. Mászol egy ideje teremben/sziklán, de még nem vagy elég magabiztos?

Úgy érzed, még nem megy az 5a/V+ stabilan? Esetleg csak felsőbiztosítással (top-rope)? Akkor alapozzuk meg a mászótudásodat egy kis sportmászással, majd néhány nap után fogjunk bele a több kötélhosszas sziklamászásba.

A tanfolyam első felében a mozgástechnikád fejlesztésére fogunk koncentrálni. A második felében pedig elkezdünk ismerkedni a nagyfalas mászások világával. Itt a nagyobb falakon való kalandozások mellett egy sor fontos kötéltechnikát is megtanulsz.

Velünk tartasz? Az alábbi tanfolyam jöhet szóba számodra:

3. Stabil elölmászó tudásod van (fr. 5a / UIAA V/V+)

Ha már viszonylag stabilan tudsz nittelt utakban előre mászni 5a/V+ fokozatban, akkor érett vagy teljesen a több kötélhosszas mászásokhoz. Ha megvagy a további mászótudás fejlesztés nélkül, akkor ezzel a tapasztalattal már nyugodtan belevághatsz a több kötélhosszas mászótanfolyamba.

Velünk tartasz? Két tanfolyam is szóba jöhet számodra:

4. Az alpesi mászás érdekel és van 5a/V+ mászótudásod és van némi ismereted a több kötélhosszas utakról

A több kötélhosszas útvonalak még izgalmasabbak, ha magashegyi közegben mászod őket. Ha már stabil mászótudásod van, tudod, hogyan biztosítunk elülmászót, másodmászót, ismered az ereszkedés menetét, akkor jött el az idő, hogy a még sportosabb alpesi utakat kezdd el kóstolgatni. Itt már biztosítunk saját eszközökkel, mászunk szinkronban és előfordulhat egy-két olyan helyzet, amihez latba kell vetnünk minden tudásunkat.

Velünk tartasz? Az alábbi tanfolyam jöhet szóba számodra:

Sikerült választanod?

Ha úgy érzed még mindig nem vagy teljesen magabiztos a számodra megfelelő sziklamászó tanfolyam kiválasztásában, keress meg akár telefonon, akár e-mail-ben! Nagyon szívesen segítek a döntésben!

+36 30 350 4083 vagy üzenetküldéshez használd a Kapcsolat oldalunkat!