Minden, amit a mászócipőkről tudni kell

Published by Farkas Gyula on

A jó mászócipő a jó mászás alapja.

Akár kezdő, akár haladó sziklamászó, falmászó, esetleg versenymászó vagy, érdemes átfutnod az alábbi cikket, amiben leírtam, hogy a mai mászócipő milyen jellegzetességekkel bír, milyen választékban kaphatóak. Kiválaszthatod, milyen mászótudáshoz, mászóstílushoz milyen mászócipő a legideálisabb. Sok pénzt és fájdalmat tudsz megtakarítani, ha figyelmesen elolvasod a leírtakat.

Tartalom

 1. Mászócipő alakja
 2. Talp típusa
 3. Felsőrész anyaga, kialakítása
 4. Fűzős, tépőzáras, bebújós mászócipő
 5. Gumírozás – érzékenység
 6. Mászócipő megfelelő méretének kiválasztása

1. Mászócipő alakja

Egyenes, átmeneti vagy agresszív

Egyenes mászócipőAz egyenes kialakítású mászócipő ideális számodra, ha kezdő vagy és amíg a lábujjaid, ill. a talpizomzatod nem erősödött meg annyira, hogy elviseljék a hajlítottabb, csavartabb cipőkialakítást. Szintén jó választás lehet az egyenes kialakítású mászócipő több kötélhosszas mászáshoz, nagy falas mászáshoz, reibung mászáshoz és repedésmászáshoz. A fenti stílusokhoz kényelmes mászócipőre van szükséged. Fontos, hogy a legtermészetesebb módon illeszkedjen a lábfejedre és hosszú távon is el tudd viselni a lábadon fájdalom nélkül. Az egyenes/neutrális kialakítás technikai előnye, hogy a legtökéletesebb tapadást nyújtja, amikor nagyobb felületet kell meglépned (reibung). Repedésmászás esetén pedig könnyedén tudod a lábfejedet a repedésbe befordítani.

csavart agresszív mászócipőA csavart, agresszív cipőforma meredek és áthajló falakon a legoptimálisabb. A talp előfeszített állapotban van, nagy erőt tudsz kifejteni a lábujjaiddal, így apró lépéseket is könnyebben meg tudsz vele lépni, mint egyenes cipővel. Ha nehéz útban a lépéseid távol vannak egymástól, fontos, hogy minél precízebben tudj rájuk átterhelni. Ehhez fontos, hogy pontszerűen tudj erőt koncentrálni a cipőd orrával. Az agresszív kialakítású mászócipő elviseléséhez viszont fontos, hogy a lábujjad izületei, illetve a talpizomzatod felkészült legyen. Ellenkező esetben – hacsak nem vagy vérbeli mazochista 🙂 – a lábfejed görcsölni fog.Ha pedig nagyobb, kényelmesebb cipőméretet választasz, akkor elveszted az agresszív forma előnyeit, mert a cipő “lötyögni” fog a lábadon és semmi esetre sem fog a lépéseken megmaradni.

all-rounder mászócipőAz all-rounder mászócipő a középút. Az enyhén ívelt talp és a kicsit csavart lábujj-rész biztosítja a jó egyensúlyi helyzetet függőleges és áthajlós falon is. Ugyanakkor a talprész lehetőséget nyújt nagyobb felület (reibung) meglépésére is.

Az asszimetrikus kialakítású mászócipő az erőt a nagy lábujjra koncentrálja, ezzel növelve a precizitást. Az ilyen cipő ideális kis peremes utakban, ill. olyan helyeken, ahol csak nagyon kis lépések állnak rendelkezésre. Ugyanakkor az ilyen cipők nagyon kényelmetlenek repedésmászáshoz és nagy lépéses utakban.

2. Középtalp típusa

merev, kemény középtalpA merevebb, keményebb középtalpak általában kényelmesebbek. Csökkentik a vádlik kifáradását, növelik a stabilitást. Keményebb talpú mászócipőket hosszabb (nem reibung) mászóutakban és peremek mászásánál a legoptimálisabb használni. A keményebb talp csökkenti a lábfej terhelését, ezért a lábfejjel és a vádlival kevesebb enegiát kell kifejteni a stabil lépéshez. Ha meredek utat mászol érdemes keményebb talpú cipőt választani.

A puha középtalpú mászócipő ideális az olyan utakban, ahol nagyobb tapadást igényelsz. Ha meredek, kevés lépéses reibung-falat mászol, oda a puha középtalp a legjobb. Rövid boulder utakban, ahol sokat kell a lábadat “akasztanod”, szintén praktikusabb a puha középtalp. Természetesen függőleges utak mászásához is használható a puha középtalpú mászócipő, de ebben egy kicsit jobban fárad a vádli, mint keményebb talpúban.

közepes és puha középtalpA közepes keménységű középtalp megfelelő alakkal kombinálva ideális all-rounder cipőt eredményezhet. A keménység a peremekhez szükséges, a hajlékonyság pedig a technikás mászáshoz. Ilyen cipőkkel érdemes repedést is mászni, ahol a lábfejedet be tudod feszíteni a repedésbe.

A La Sportiva Miura mászócipő nagyon jó példa arra, hogy miként lehet játszani az cipő alakjával és a talp keménységével. A csavart és agresszív alak kemény középtalppal (Vibram XS Edge) zseniális kombináció hosszú és technikás sportmászáshoz.

3. Felsőrész anyaga és kialakítása

A bélés nélküli bőr felsőrészek egy teljes számot is nyúlnak használat során. A bélelt bőr felsőrészek kb. fél számot tudnak tágulni. A szintetikus felsőrészek általában puhábbak, de egy idő után megtörnek bizonyos vonalakban és szinte egyáltalán nem nyúlnak az idő múlásával.

evolv shaman mászócipőA felsőrésszel kapcsolatban van még egy nagyon kényes kérdéskör:

A szag. 🙂

Éreztél már olyat, hogy valaki levette a mászócipőjét és gyakorlatilag biológiai fegyverként funkcionált a magára hagyott lábbeli? 🙂 A bőr mászócipők jobban “lélegeznek”, így ezek lassabban válnak tömegpusztító fegyverré. Néhány gyártó, pl. az Evolv antibakteriális bevonattal látják el a cipőiket, amelyek egy ideig elpusztítják a bűzt okozó baktériumokat. Időzített bomba? 😀

A szintetikus felsőrész némileg állatbarátabb, mint a bőr – vegán-kompatibilis. A szintetikus felsőrész műanyagának gyártásához viszont kőolaj kell, aminek kitermeléséhez más pusztítást kell végezni… de ez egy másik történet. 🙂 Szerintem érdemes ezt a szempontot figyelmen kívül hagyni, amikor mászócipőt vásárolsz. 😀

Toe box – lábujj bugyor 😀

Nem tudom, van-e magyar megfelelője annak a cipő orrában kialakított résznek, ahova az összenyomott lábujjak fel tudnak gyűrődni. 🙂 Jól hangzik? Ez a kialakítás a cipő érzékenységén ugyan ront, ugyanakkor precízebb erőelosztást tesz lehetővé, azaz a lábujjaidat nagyobb erővel tudod terhelni.

A mászócipő betörési időszaka

A bőr mászócipőket bizony be kell törni. Mintha csak vad musztánggal hadakoznál, kösd fel a nadrágodat, mert vagy Te, vagy Ő… – nincs suttogós, lingyi-langyi megoldás… Ne hagyd magadat, légy kemény! 😀 A betörés után, néhány kötélhossznyi szenvedés után azonban a cipő ráigazodik a lábadra és kezesbáránnyá válik. Ahogy írtam, a bőr jobban lélegzik, ezért melegebb napokon is kellemesebb viselni, mint a szintetikus cipőt.

A bőr cipőknek azonban van egy rossz tulajdonságuk: a nyúlás hatására elvesztik eredeti formájukat. Ez azonban csak kemény használat során következik be, a talp kopása hamarabb lesz probléma.

A szintetikus mászócipőt – a fentiekkel szemben – csak ki kell csomagolnod a dobozból és a performanciája állandó lesz. Valószínűleg kevesebb fájdalmat fog okozni, ugyanakkor nem is fog úgy a lábformádra alakulni, mint bőrből készült társaik.

A bélelt bőrcipők nyúlás tekintetében átmenetet képeznek a teljesen bőr és a szintetikus mászócipők között. A varrás miatt kisebb lesz a cipő nyúlása, viszont a bőr tud valamelyest formálódni, igazodni a lábfejedre.

A Five Ten (5.10) cég 10 kötélhossznyi időt jelöl meg betörési időszaknak. Ezután kezd a cipő kényelmessé (hihihi… 😀 ), vagy mivé válni. Ja, nevezzük kényelmesnek. 😀

4. Fűzős, tépőzáras, bebújós mászócipő

Fűzős mászócipő

A fűzős változattal tudod legpontosabban a lábfejedre igazítani a cipődet. Ha a lábfejednek vannak deformitásai, akkor valószínűleg a fűzős mászócipő lesz számodra a legjobb megoldás. A fűzős cipőt továbbá akkor érdemes használni, ha kényelmes mászócipőről van szó és nem kell túl gyakran fel- és levenni.

A fűzős rendszerű cipők általában keményebbek is szoktak lenni, hiszen a cipőfűzők súrlódásának ellen kell állnia a felsőrésznek. Kisebb lépéseken a cipő merevsége nagy segítség, így a fűzős cipők itt jobbak.

Bebújós mászócipő

A bebújós cipőket könnyen fel és le tudod venni. Remek érzés volna, amikor lejössz egy technikás útból és a cipődet a lehető leggyorsabban le akarod tépni a lábadról, és még egy nagy adag cipőfűzőt is ki kellene lazítanod hozzá. A bebújós mászócipők általában agresszív kialakításúak. Ha ilyen cipőt veszel magadnak, az illeszkedjen tökéletesen a lábadra, mert ennél a típusnál is fűzővel, tépőzárral állítási lehetőség.

Tépőzáras mászócipő

A tépőzáras cipőkre dogmatikusan kijelenthetjük, hogy a legjobbak. A tépőzárral van némi állítgatási lehetőséged, hogy a lábfejedre igazítsd a cipőt. Ugyanakkor a tépőzárat gyorsan ki tudod nyitni, sajgó lábfejedről gyorsan letépvén a cipőt, azt a lehető leggyorsabban epszilon sugarú távolságon kívülre dobhasd magadtól. Mindezt tépőzár esetén olyan gyorsasággal meg tudod tenni, hogy közben sokkal kevesebb csúnya szó hagyhatja el a szádat, mint fűzős cipő esetén. 😀

kötözős és tépőzáras fűzőrendszerA La Sportiva Solution-nél láttam először azt a megoldást, amikor a fűzős rendszert tépőzárral kombinálták, így egy jól állítható, de gyorsan felhúzható és eltávolítható cipő lett az eredmény.

5. Gumírozás – érzékenység

A vékony, érzékeny cipő ahhoz kell, hogy megtaláld a mikrolépéseket a falon. Ha a gumírozás túlságosan vastag, akkor ez nem fog sikerülni. Mászás közben legtöbbször a látásunkra hagyatkozunk, amikor lépést keresünk, de nehezebb utaknál ez nem mindig járható út. Sokszor érezned kell, hogy a sziklán hol találod meg azt a pontot, ahol a lépésed megtart. A Jedik-nek ott volt az Erő, nekünk ott van a lábunkban levő érzék. 🙂

Ha a cipőd vastagabb, akkor viszont strapabíróbb is lesz. A vékony cipő érzékenyebb, a vastag ellenállóbb. Hosszabb utakban a vastagabb cipő nagyobb védelmet is biztosít a lábujjaid számára.

Mászóteremben a lépések jól láthatóak és nagyok. Ide érdemes vastagabb, 4-5mm talpvastagságú cipőt vásárolnod, annál is inkább, mert a teremben levő fogások zabálják a cipőt. A 4mm-es cipőt közepesnek mondhatjuk, míg ezalatti talpvastagságnál a cipő egyre érzékenyebb.

6. A jó mászócipő méret kiválasztásának 5 szempontja

Néhány tipp, amit megfontolhatsz mászócipő vásárlása közben:

 1. A lábméreted csak kiinduló pont legyen, hogy melyik doboznál kezdj el egyáltalán keresgélni. Szinte minden gyártó más méretezést használ, így előfordulhat, hogy több típusnál teljesen eltérő lesz a számodra megfelelő cipőszámozás. Lényeges, hogy több méretet is próbálj fel és válaszd azt a méretet, amiben még tudsz létezni. A cipő mindenhol illeszkedjen a lábadra!
 2. Szintetikus, béleletlen vagy bélelt bőr a mászócipő? A szintetikus cipők nem nagyon változnak, a bélelt bőr kb. fél számot, a béleletlen bőr cipő akár 1 számot is nyúlhat. Ennek tudatában próbálj fel ilyen méretű cipőt is és tudni fogod, mire számíts néhány kötélhossz múlva.
 3. A láb mérete akár ½ – 1 számot is tud változni a nap során. Érdemes a mászócipőt délután próbálnod, amikor a lábfejed a beleáramlott vér miatt nagyobb méretű.
 4. Ellenőrizd, hogy a cipő nem nyom, szúr egyes pontokon, ill. nincsenek benne üres helyek! Fontos, hogy a mászócipő illeszkedjen a lábadra mindenhol. A cipőn belüli üres helyek nem a barátaid. Ha ott terheled majd a cipődet, esés lesz belőle.
 5. Feszes vagy kényelmes? A teljesítménycentrikusabb, technikai mászócipők mindig feszesebbek, míg az egész nap viselt cipők lehetnek kényelmesebbek.

További tippek a megfelelő mászócipő kiválasztásához »

Végül…

30 évvel ezelőtt egyszerű volt a történet. Az ember megvette az egykori Csehszlovákiában a stoplis Kopácskit, levágta a stoplikat róla és készen is volt a mászócipő. De az élet manapság keményebb és kénytelenek vagyunk rengeteg szempontot figyelembe venni ahhoz, hogy igazán praktikus mászócipőnk legyen.

A viccet félretéve, a mai átlagos mászóteljesítmények 30 évvel ezelőtt élsport teljesítménynek számítottak. Mindez köszönhető az eszközök, többek között a mászócipők fejlődésének is. Kívánom, hogy válassz ügyesen és mássz az új cipődben nagyon jókat!