Mit kell tudnia egy kezdő sziklamászónak?

Published by Farkas Gyula on

Kezdő sziklamászóként talán nehéz átlátni, mi-mindenre van valójában szükséged ahhoz, hogy biztonsággal tudj mászni egy nittelt mászóiskolában (pl. a Rókahegyen, Kissvábhegyen, Várgesztesen, vagy éppen a Garda-tó mellett Arco-ban, vagy az Adriai-tenger mellet, Paklenica-n). Ha ezeket tudod, akkor egy mászótermi mászás is könnyedén menni fog, mert ott ezen technikák töredéke kell csak.

Miket kell tudnod kezdő sziklamászóként?

 1. Bekötözködés a kötélbe
 2. Társbiztosítás elölmászásban és felsőbiztosítás esetén
 3. Köztesakasztás elölmászásban
 4. Eresztésbe átszerelés
 5. Ereszkedés

1. Bekötözködés a kötélbe

A kötél végébe mászóként pereccsomóval kötözködhetsz be legbiztonságosabban. A sziklamászó tanfolyamon ilyet napjában rengetegszer kötöttél.

Főbb szempontok a pereccsomó megkötésénél

Bekötözködés pereccsomóval
 • a perec hurok menjen át a beülőd derék és combhevederzete mögött
 • a hurok kb. akkora átmérőjű legyen, mint a beülő biztosító hevedere (belay loop)
 • a pereccsomóban a szárak mindenhol párhuzamosak legyenek
 • a pereccsomó hosszúkás alakú legyen
 • a pereccsomó legyen a lehető legszorosabb
 • a perecből kilógó szár legyen 15-30cm. Ha kell, köss közvetlenül a perec tövébe lekötő csomót egy vagy két hurokkal. Ha már három kell, kösd újból a perecet!
Pereccsomó megkötése

2. Társbiztosítás elölmászásban és felső biztosítás esetén

Csakis olyan társsal mássz, aki tud téged biztosítani! Ha olyan ember van a kötél végén, aki nem megfelelően kezeli a kötelet és a biztosítóeszközt, aki nem megfelelő ütemben húzza, adja a kötelet, azt előbb küldd el hozzám, hogy megtaníthassam neki és legközelebb vele is tudj mászni! 😉

A legfontosabb, hogy ismerd a biztosítóeszközödet! Rengeteg jobbnál-jobb eszközt lehet kapni a piacon. Amelyik CE és/vagy UIAA minősítéssel rendelkezik, az biztosan megfelelő lesz biztosításra, csak tudd használni. Mi a sziklamászó tanfolyamainkon alapvetően lapka típusú eszközökkel tanítunk biztosítani, de ha már van olyan biztosítóeszközöd, ami ettől eltérő, nagyon szívesen megtanítjuk neked a használatát. Ahogy írtam: mindegyik kiváló, ha tudod használni.

Az alsó szárat mindig fogd!
 • A kötél helyesen legyen a biztosítóeszközben (mászó felé menő szár felfelé, a biztosítandó szár lefelé)
 • A biztosítandó szárat az életed árán is markolod! 🙂 Kézváltásnál előbb átfogsz az alsó szárra és a másik kezeddel csak ekkor engedheted el.
 • Amikor megmarkolod a kötelet, a hüvelykujjad körbeöleli a kötelet.
 • Felső biztosításnál (top-rope) a kötelet a mászó kérésének megfelelően húzod. Ha feszesen kéri, akkor vontatod, ha lazán kéri, akkor finoman húzod, hogy a kötél egy kicsit (!) mindig laza legyen.
 • Elölmászó biztosításánál, könnyű útban a kötél halvány ívvel jöjjön ki a biztosítóeszközből, így van annyi laza kötél, hogy a mászó tudjon lépni, de ha esik, akkor kicsit esik.
  Függőleges vagy áthajlós útban, ha kellően messze van a mászó, lehet lazább a kötél. Figyelj, hogy a mászó nem eshet vissza a földre!
 • Elölmászó biztosításánál az első köztes megakasztásáig szpottolj! Állj a mászó alá, ha esik, a kezeddel vezesd le a földre az esését!
 • Ha gyorsan kell kötelet adni, lépj egyet előre!
 • Ha gyorsan kell kötelet behúzni, lépj egyet hátra!
 • Ha nagy a súlykülönbség a mászó és a biztosítóember között, használjatok Edelrid Ohm-ot, vagy végső esetben a biztosító ember rögzítse magát felrántás ellen pl. egy hevederrel.

3. Köztesakasztás elölmászásban

Az expresszek az elölmászó beülőjén legyenek két oldalra elrendezve.

Neked hogyan kényelmesebb leakasztani az expresszt a beülőről? Döntsd el és használd úgy!
 1. Az expressz elforgathatós karabinere (általában az egyenes nyelvű) legyen a beülőre akasztva. Hogy befelé vagy kifelé néznek a karabinerek nyelvei, ezt döntsd el Te magad az alapján, hogyan könnyebb leakasztanod a beülőről. Lényeg, hogy következetesen mindegyik vagy befelé vagy kifelé nézzen!
 2. Mászáskor az expressz laza karabinerét akasztod a nittfülbe, a lefixált (általában hajlított nyelvű) karabinerbe kerül a kötél.
 3. Az expressz karabinere ellentétesen nézzen a haladási irányoddal. Azaz, ha a köteled tőled kicsit balra lesz amikor a nitt felett mászol, akkor az expressz kötelet tartó karabinere jobbra álljon és vica versa.
 4. Akasztás után a falra felfektetett expresszből kifelé jöjjön az a kötélszár, amire Te be vagy kötve.

4. Eresztésbe átszerelés

Ha elölmászóként elérted az út végét, a köteledet be kell varázsolnod a standba. Ha karabineres standot találtál, csak akaszd rá a köteledet és már ereszthet is a társad.

 • Eresztés: társ ereszt le bennünket
 • Ereszkedés: önmagunk menedzseljük a lejövetet

A magyar szakzsargonban a két kifejezés, nagyképűen terminus technicus hasonló, de az értelmük eltérő!

Ha viszont egy zárt karikát találsz, akkor át kell szerelned a köteledet rajta:

Ügyelj az egyértelmű kommunikációra a biztosítóembered felé!

 • Húzz be! Tarts!
 • Húzd be! Beleülhetek?
 • Ereszthetsz!
 • (amikor ki szeretnéd szedni a köztesedet eresztés közben) Állj!
 • Ereszthetsz!

5. Ereszkedés

Van az a szituáció, amikor önállóan kell lejönnöd egy standból. Ez az ereszkedés. A kötelet átfűzöd az ereszkedőstandon úgy, hogy a standban a kötél fele legyen!

A teljes ereszkedési folyamat sportmászó út tetejéből

A kötél végeitől kb. 1m-re köss lezáró csomót, így nem fogsz tudni kiereszkedni a kötélből, ha az ereszkedőpálya hosszabb, mint a köteled hossza.

Ha pedig mindezekhez szeretnél egy hangulatos sziklamászó tanfolyamot, akkor válassz egyet magadnak a listából! Várunk sok szeretettel!