Hogyan válhatsz teljesen kezdőként sziklákon ügyesen mozgó sziklamászóvá néhány nap alatt? Mitől jön meg a kedved a sziklamászáshoz? Hogyan fogod magadat biztonságban érezni? A FunFit.hu módszereiről szól a cikk, melyeket mi is tanultunk.

Hogyan leszel sikeres sziklamászó már a legelejétől fogva?

komfort zóna, tanulási zóna, pánik zóna

Komfort zóna, tanulási zóna és a pánik zóna viszonya egymáshoz

A legfontosabb dolog, hogy minél több siker erősítesen meg Téged a próbálkozásaidban. Ha sok sikerélmény ér, szeretni fogod, amit csinálsz, ha sok kudarc, akkor megutálod.

Azt is régóta tudjuk már, hogy a komfort zóna és a pánik zóna között van egy keskeny sáv – a fejlődési/tanulási zóna -, ahol a leghatékonyabban tudunk új képességeket elsajátítani. Ezen keskeny sáv felismerése a hatékony sziklamászás oktatás kulcsa és ehhez kell némi érzék az oktató/edző részéről.

‘If you want to feel secure
Do what you already know how to do.
But if you want to grow…
Go to the cutting edge of your competence,
Which means a temporary loss of security.
So, whenever you don’t quite know
What you are doing
Know
That you are growing…’ (Viscott)

 

Azaz: “Ha biztonságban akarod érezni magadat, csináld azt, amit már tudsz, hogyan kell csinálni. De menj ki a képességeid határára, ahol átmenetileg elveszted a biztonságérzetedet! Amikor éppen nem teljesen tudod, mit teszel, olyankor tudd: most fejlődsz.”

Házi feladat: ez vajon melyik zóna? :-D

Na, jó, egyszer-egyszer az edző is tévedhet. 😀 Elárulom, itt nem lett jól belőve a tanulási zóna. 😀 De azért egy ilyen szituációt is helyre lehet hozni. 😀

Ezen fenti alapvetésekre építettük az oktatási stílusunkat, aminek lényege az, hogy a sziklamászó tanfolyamainkon folyamatosan figyeljük és ellenőrizzük a felkészültségedet, a psizchés és fizikai állapotodat, aktuális terhelhetőségedet. Tudatosan igyekszünk olyan feladatokat adni neked, amelyek a pánikzónádon belül vannak.

Folyamatosan játszunk azzal, hogy minél több időt tölts a tanulási zónádban, érezd a kihívást, de minél több sikerélmény érjen és sohase legyél túlterhelve. Amikor szükséged van rá, mindig visszahozunk a komfortzónádon belülre, amely a tanfolyam során, észrevétlenül tágulni fog. Azaz a sziklamászó tanfolyam végén már nem ugyanaz az ember leszel, mint aki elkezdte. 😀

 

Kezdőként hogyan tanulhatsz hatékonyan?

Az első sziklamászó mozdulatokat, lépéstechnikát a földközelben tudjuk legpontosabban elsajátítani.

Az első sziklamászó mozdulatokat, pl. a precíz lépéstechnikát a földközelben tudjuk legpontosabban elsajátítani.

A sziklamászó tanfolyam tanulási folyamatait kétfelé bontottuk és ezt a két folyamatot időnként különálló egységként kezeljük, időnként összemixeljük:

  • mászótechnika (Többnyire a tanulási zónában, pihenés a komfortzónában)
  • kötéltechnika (Először a komfortzónában, aztán a tanulási zónában.)

Természetesen az idő előrehaladtával egyre kevésbé lesz elkülöníthető a két folyamat. Ugyanakkor a különlegesség az a módszerben (ami nem saját találmány, csak más alpesi országok gyakorlatai alapján vettünk át), hogy az elején a kötéltechnika alárendelt szerepet játszik a mászótechnikával szemben, hiszen nem azért mászunk, hogy csomókat köthessünk és standokat építhessünk, hanem azért építünk standokat, mert szükségesek a mászáshoz. 🙂

Pushing the limits” – Told ki a határaidat!

Ha voltál már sziklamászó tanfolyamon nálam az elmúlt két-három évben, biztosan emlékszel a “pushing the limits” kifejezésre. 😀 Viccesen használtuk, de valójában nem volt vicc. Ha még nem voltál nálam, akkor majd megismered. 😉

Pushing the limits

Pushing the limits. Örömmászás.

A mászótechnikád fejlesztése kezdő szinten rendkívüli jelentőségű. Minél ügyesebben mozogsz a falon, annál könnyebben fogod megtanulni a hozzá tartozó kötéltechnikát. Emiatt az elején kifejezetten hanyagoljuk az unalmas kötéltechnikai hókuszpókuszokat. Mindent idejében, éppen akkor sajátítasz el, amikor már felkészült vagy rá. Olyankor pedig már pillanatok alatt megértesz mindent.

Ha még sosem másztál, a mászótechnikád fejlesztését először érdemes a komfortzónádban kezdeni és fokozatosan hagyjuk el azt, “mint kifutópályát a gép“. 🙂

Ha már másztál, akkor is érdemes egy gyors áttekintést nyerni a már meglevő tudásodról, majd megbeszélni és korrigálni az esetleges hibás berögzültségeket.

A fentiekhez nagyon hatékony a föld közelében történő, kötélbiztosítás nélküli boulder-ezés és a felsőbiztosításos mászás. A felsőbiztosításos mászással, azaz top-rope-pal elkezdjük alapozni az elölmászó képességeidet is. Azaz felsőbiztosítás mellett is figyelned kell az út vonalvezetésére, az útban levő nittekre, stb.

Természetesen a kezdő sziklamászó tanfolyamok, táborok célja az, hogy önállóan is tudj sportmászó utakat előre mászni.

Amikor elfáradtál…

Sziklamászó tanfolyam: eszközhasználat

Amikor elfáradt a társaság, lehet kevésbé megterhelő dolgokkal foglalkozni.

Egy jó edző figyeli, mikor kezdi a tanulója a fáradtság első jeleit mutatni. Ilyenkor inkább könnyebb utak mászására szoktuk orientálni a tanítványokat, ill. ilyenkor szoktuk elemezni az aznapi tanulságokat, és ilyenkor szoktunk a továbblépéshez szükséges kötéltechnikával foglalkozni.

És természetesen tudni kell abbahagyni. Mivel a tanfolyamainkon sorozatterhelést kapsz, nagyon figyelünk arra, hogy legyen időd kipihenni magadat. Ugyanakkor a pihenési időt is szeretjük felhasználni gyakorlásra, esetleg új ismeretek elsajátítására. Mindehhez fontos a jó hangulat…

“De én már elvégeztem egy kezdő/alapfokú sziklamászó tanfolyamot!”

Ez csak az előnyödre válik! Ha ismered az alap kötéltechnikákat, az csak segít abban, hogy a lényegre, a sziklamászásra jobban koncentrálhass! Mind kezdők vagyunk… 🙂

Ha még nem mászol úgy, mint pl. Chris Sharma vagy Adam Ondra, szerintem van hova fejlődni. 😉 Talán még utána is… Sőt, boldogok volnánk, ha ehhez hozzájárulhatnánk! 🙂 Esetedben nem kell semennyi időt csomókra, átszerelésekre pazarolnunk, a meglévő mászótudásodat tudjuk hatékonyan javítani. Ha eddig V-öst másztál, akkor most VI-ost fogsz tudni.

Plusz minden mászóhely más. Ha összehasonlítod Paklenica-t, pl. Arco-val akkor már ott is óriási különbségeket fogsz találni: többnyire mészkő mindkettő, de más a formaviláguk, amelyek kicsit másabb mozgástechnikát igényelnek. Ha pedig mészkőről átmész gránitra, gneiszre, akkor ott elölről kezdheted a mászótechnika fejlesztését, hiszen ég és föld a kettő.

És akkor a metamorf kőzetekről még nem is beszéltünk… 🙂

Persze az alap mozgásformák ugyanazok lesznek, de másra kell figyelni jobban egyiknél és másiknál. Na, de ez egy külön történet…

Ezek az apró trükkök nagyon hatékonnyá és élvezetessé teszik a sziklamászó fejlődésedet. Néhány nap alatt motivált és felkészült mászóvá válsz, és jó eséllyel a sziklamászó sportág elkötelezett rajongója leszel.

A sziklamászó tanfolyamainkon megszerzett ismeretekkel már önállóan is tudod fejleszteni magadat. A sziklamászó tanfolyamról lesznek mászótársaid, ill. csatlakozhatsz mászóközösségünkhöz. A fő cél az, hogy megszeresd ezt a gyönyörű sportot és életformáddá váljon. Az itt szerzett tudással mászótermekben is hatékonyan tudsz majd mászni, ill. akár a hazai, akár külföldi sportmászó sziklákon is megállod a helyedet.

A különlegesség tehát ott van, hogy a sziklamászó tanfolyamunk középpontja nem a sziklamászás, hanem Te magad vagy az.

sziklamászó tanfolyami jelentkezésHa meghoztuk a kedved a sziklamászáshoz, csak kattints ide és válassz magadnak egy kedvedre való időpontot!
vagy
Nézd meg, mi mindent tanulhatsz nálunk, ha velünk tartasz!