Növeld a magashegyi túrád hatékonyságát!

Published by Farkas Gyula on

Egy magashegyi túra tervezésekor, biztosan sok információt be tudsz gyűjteni az internetről, amelyek néha szakmai forrásokból származnak, néha szubjektív túraleírásokból. Sok-sok fotó, webkamera kép és leírás alapján manapság egész jól meg lehet tervezni egy hegymászó túrát.

Azonban egy dolog nem derül ki sosem a leírásokból:
Milyenek az aktuális kondíciók a hegyen. Ez sokszor befolyásolja, milyen felszerelést, ruházatot érdemes magunkkal vinni. Befolyásolja a hátizsákunk súlyát, ezáltal a sebességünket és a magashegyi túra hatékonyságát.

Hogyan kezdd el a tervezést?

Ha megvan a célpont nézz utána a neten, milyen leírásokat találsz róla. Nagyon jó kiindulási pontok a https://summitpost.org és alpesi célok esetén a https://bergsteigen.com oldalak.
A szubjektív leírásokat mindig óvatosan kezeld! Sosem tudhatod, hogy ki írta, milyen tapasztalattal rendelkezik. Ha kezdő, akkor lehet, hogy eltúloz dolgokat, viszont, ha sokkal haladóbb, mint Te, akkor pedig elbagatelizál valamit.
Szóval maradj a viszonylag objektív weboldalaknál!

Magashegyi túra - Mont Blanc

Nagyon jó források a mászókalauzok, ezek viszonylag pontosan írják le a hely sajátosságait. Mindig légy körültekintő, ha “celeb” hegyeket mászol! (Grossglockner, Mont Blanc, Matterhorn, stb.) Tömeg van rajtuk és a sok képzetlen, de annál inkább ambiciózus “mászó” miatt sokszor alakulnak ki forgalmi dugók, amelyek jelentősen lassíthatják a mászásodat, növelik a kőhullásveszélyt.

Időjárás

A magashegyi túra előtti napokban folyamatosan ellenőrizd a hegyi időjárást! Főleg nyáron akár fél naponként is teljesen az ellenkezőjére változhat a helyzet. Mindig 3-4 előrejelzést kövess, mert a mai világban a meteorológia sajnos borzalmasan pontatlan lett.

Figyeld meg az előrejelzéseket, azért ha több oldal is ugyanazt írja egy adott területre, akkor jó esélyed van arra, hogy tényleg az legyen a várható idő, amit jeleznek.

Ha gleccserre mentek, nézd meg, milyen az éjszakai minimum hőmérséklet azon a magasságon, ahol rámentek a gleccserre. Ha a hőmérséklet nem megy tartósan 0°C alá éjszaka sem, akkor lehet, hogy érdemes más túracélpont után nézni, mert a gleccser beszakadós, latyakos, életveszélyes lesz. Mostanában a 4000m-es hegyeken is gyakran előfordul ilyen.

Villámlás, zivatar – nyáron, főleg kora délután gyakorta előfordul feláramlásokból kialakuló zivatar. Ezzel feltétlenül kalkuláljatok, mert magashegyen, gleccseren sokszor nincs hova menekülni a villámok elől! Az előrejelzések ki szoktak térni az ilyenekre is.

Ha minden rendben, foglalj szállást!

Ha frekventáltabb hegyre tervezed a túrádat, érdemes előre szállást foglalnod. Pl. a Mont Blanc-on ez kötelező is, ha ide készülsz, feltétlenül legyen helyed, különben lezavarhatnak a hegyről. Ha telefonon foglalod a szállást, általában a nevedet, a telefonszámodat, a házban töltendő éjszaka/éjszakák dátumát és a helyek számát szokták kérdezni. És ha már vonalban vagy, érdemes megkérdezni pár fontos dolgot, amit a hüttében jobban tudnak, mint bárhol máshol. Nyilván a kérdések egy részére csak 1-2 nappal a túra előtt tudnak pontosan válaszolni:

  • Van-e valahol kitett lejegesedés a túra útvonalon?
  • Van-e taposott nyom?
  • A normál út járható-e, van-e bármilyen eltérés a szokásoshoz képest? (pl. kőhullás, nagyobb havazás, vagy olvadás miatt, stb.)
  • Van-e valami különleges nehézség az útban a normálishoz képest?
  • Mennyire nyíltak, láthatóak a gleccserhasadékok ([D]Spalten v. [EN]crevasses)?
  • Van-e jól járható útvonal a gleccseren?
  • A központi peremhasadék ([D]Bergschrund v. [EN] terminal crevasse) járható-e?
  • Mikor van az ébresztő, mikor érdemes elindulni a túrára?
  • Várhatóan mennyien lesznek az útvonalon?
  • Milyennek látják az időjárást az adott napon?

Gleccsertúra 4000m - Gran ParadisoÉrdemes a hütte félpanzióját igénybevenni?

Mindenképpen. A hüttevacsorák mindig hangulatosak és sok helyen most már presztízskérdést csinálnak az étel minőségéből. A Gnifetti, a Margheritha, a Stüdlhütte, az Ambergerhütte, a Berlinerhütte messzi földön híresek a zseniális vacsoráikról! Nem vitatom, a félpanzió sokszor nem olcsó mulatság, viszont megtakarítasz vele egy csomó súlyt (főző, gáz, étel, edények, evőeszköz), és normális ételt eszel, ami másnap meghálálja magát. Jó tudnod, hogy a hütték az ellátásból tudják fenntartani magukat, hiszen a 10€-nyi szállásdíj nem volna elegendő a személyzet fizetésének és a rezsi kitermelésére. Ha teheted, vedd igénybe a félpanziós ellátást és mindenkinek jobb így! Ez a kisebb házakra fokozottabban igaz.

Milyen hegymászó felszerelést vigyél magaddal?

Magashegyi túra technikai felszerelés komolyabb hegymászáshozTermészetesen ez függ a magashegyi túra jellegétől és az aktuális viszonyoktól. Pár cikkel ezelőtt már írtam egy listát  a hegymászó felszerelésekről, amelyet itt találsz. (klikk!)

Próbáld a hátizsákod súlyát minimalizálni, mert ezen múlhat a túrád sikere! Nehéz hátizsákkal kimerítő a túra, lassabb a tempó. 1-2 napos magashegyi túra esetén el kell, hogy férj egy 30-45literes hátizsákban, egy hatékony alpin hegymászó mindent megold ennyi cuccal. 😉 Ha ez nem megy, nézd át a felszerelést és szortírozz addig, amíg be nem férsz! Biztosan találni fogsz felesleges dolgokat!

Azt hiszem leírtam a legfőbb trükköket a magashegyi túra tervezéséhez. Remélem hasznosítani tudod a fentieket. Ha kérdésed van, nagyon szívesen állok a rendelkezésedre!

Jó túrázást!