Oktatási anyag: önmentés – pruszikolás

Published by Farkas Gyula on

Mit tehetsz, ha leesel egy áthajlásban és nem éred el a sziklafalat? Mit tehetsz, ha beszakadsz egy gleccserhasadékba és csak lógsz a levegőben? Megoldás: önmentés, pruszikolás segítségével.

Az alábbi videón a pruszikolás legegyszerűbb módját láthatod, amihez összesen 2db pruszikzsinórra és egy darab csavaros karabinerre van szükséged.

Mi a hatékony pruszikolás titka?

Nagyon fontos, hogy a pruszikzsinórok hossza jó legyen. Ez a pruszikolás alfája és omegája. Legtöbben azért szoktak rossz élményekkel távozni a pruszikolás fantasztikus mezejéről, mert egészen egyszerűen hatékonytalanul volt beállítva a rendszerük.

A pruszikzsinór hosszát nagyjából karhosszúságúra (talán egy kicsivel rövidebbre) érdemes beállítani.

Backup

Ha a kötél vége rád van kötve (és ugye mászás közben valószínűleg így voltál) és hosszabban kell felfelé másznod, akkor is érdemes ún. biztosítócsomót kötni magad alá. Ezt úgy teheted meg, hogy egy plusz csavaros karabinert beakasztasz a beülőd biztosító hevederébe (belay loop). Amikor a kötélen felfelé haladva a kötélszárad meglazul, köss ebbe a csavaros karabinerbe egy szorítónyolcast.

Ez azért fontos, mert ha menet közben a pruszikod elszakadna, akkor sem esel vissza a kiinduló pozíciódba, hanem csak annyival kerülsz lejjebb, ahol a szorítónyolcasod megtart. Azaz minél közelebb van a szorítónyolcasod bekötve a beülődbe, annál kisebb a potenciális visszaesés hossza.

Bővebben a témáról a sziklamászó tanfolyamainkon tanulhatsz!

További sziklamászó és hegymászó oktatási anyagokat pedig itt találsz »