Félelem-menedzsment 1: Hogyan kezeld, ha félsz a falon vagy a sziklán?

Published by Farkas Gyula on

“Sziklamászáshoz az elméd a legfontosabb izmod”. (Wolfgang Güllich)

“Azonnal gyere le onnan, mert leesel!”

A legtöbb ember csak azért nem tud sziklát mászni, mert meg sem próbálja. 🙂 Gyerekkorunk óta halljuk a szüleinktől, az óvónőinktől, tanárainktól, hogy “azonnal gyere le onnan, mert leesel!” és ezek a féltő szavak mentális blokkot hoznak létre, amelyek egyszerűen megakadályoznak abban, hogy sziklamászóvá, falmászóvá válhassunk. Kondícionálódik bennünk, hogy a magasság egyenlő a veszéllyel.

Aki fél, annak nagyobb az esélye a túlélésre?

A belénk nevelt félelmek mellett van egy másik aspektusa is a magasságtól való félelemnek: az ismeretlen helyzeteket általánosságban veszélyesnek éljük meg és erre az agyunk félelemmel reagál. Ha valaki gyermekkorában  kevesebbet mászókázott, mászott fára, akkor a magasság szokatlan érzés számára. Természetes, hogy ismeretlen helyzetnek éli meg a sziklamászást és az agya arra ösztönzi, hogy ezt a helyzetet kerülje el: ne másszon fel, vagy ha már ilyen hülyeséget csinált, azonnal jöjjön le. 🙂

Ősidőktől fogva az emberi túlélés kulcsa volt, hogy a veszélyes helyzeteket felismerjük, elkerüljük. Az ismeretlen helyzetet az elménk még fokozottabban veszélyesnek érzékeli, mint amilyen valójában. Ezért van az, hogy az ember bepánikolhat mászás közben, ha véletlenül mégis kipróbálja.

A jó hír, hogy a sok gyakorlás során, megszokod a közeget és egyre kevésbé tűnik veszélyesnek.

Hogyan kezeljük a magasságtól való félelmet?

Amikor félni kezdesz, mit tapasztalsz magadon?

  • gyors szívverés
  • kapkodó légzés
  • emelkedett vérnyomás
  • megfeszült izmok
  • kiélezett vagy átirányított érzékek
  • a pupilla kitágulása (hogy több fényt engedjen be)
  • fokozott izzadás

Mindezek ellenünk dolgoznak a falon. Így az első amit tehetsz, hogy felismered a félelmet, és megvizsgálod, mely tüneteket produkálja a szervezeted és elkezded őket ott helyben kezelni. Hogyan is?

Pánikolsz? Ha felismered, már félig győztél.

Felismerted, hogy pánikhelyzetben vagy és ez cselekvésképtelenné tesz? Ha ezt a helyzetet észreveszed, eszedbe jut ez a cikk, és már nyertél is. Már a felismeréssel elkezdtél úrrá lenni a pánikon.

Végy mély levegőt!

A gyors szívverés és a kapkodó lélegzet a legegyszerűbben felismerhető tünetegyüttes. Az első amivel foglalkozz, hogy a légzésedet nyugtasd le! Vegyél néhány mély levegőt, ezzel a szívverésed is lassulni fog és a félelmed is csökkenni fog.

Lazítsd le az izmaidat!

Vedd észre, hogy izmaid mennyire feszülnek! Először elemezd ki, hogy vajon van-e esélyed a leesésre! Ha felső biztosítással (top-rope) mászol, akkor tényleg csak az elméd áldozata vagy, hiszen ha elengeded a falat, a kötél meg fog tartani és ugyanott leszel, ahol nélküle. 🙂

Próbáld ki gyakorlásképpen!

Szólj a biztosító embernek, hogy húzza be feszesre a kötelet, engedd el a falat és ülj a kötélben. Meg fog tartani. 🙂 Lógasd le a karjaidat, rázd is le őket és nevess egy kicsit azon, mennyire feleslegesen pánikoltál/pánikolnál. 🙂

Ha előre mászol, akkor az első itt is a helyzetelemzés: akasztottál-e köztest, tudsz-e pihenni? Ha van lehetőség pihenésre, akkor tedd meg! Ha nincs lehetőség, akkor is végy néhány mély levegőt és közben nézd meg, merre könnyebb mászni, hogy pihenőhelyet találj? Lefelé mennél? Esetleg közel van még az utolsó akasztási pont és akár bele is ugorhatsz a kötélbe? Ha beleugrasz, hova érkezel?

Ha az ugrást választod, érdemes szólnod a biztosító emberednek, így Ő is segít abban, hogy a kötélbe érkezésed lágy legyen.

Felfelé indulsz? Figyelj folyamatosan a légzésedre! Nézd meg, hova tudsz lépni… a pánikoló ember tudata beszűkül és nem veszi észre a nyilvánvaló lehetőségeket. Tudatosan nézd végig a saját környezetedet a falon, különös tekintettel a lábakra! Ez a tevékenység már kibillent a pánik hangulatból és újra aktív leszel.

Ha a félelem újból eluralkodik rajtad, megint vegyél mély levegőt, ellenőrizd is magadon, hogy tényleg mély-e! 🙂 És kezdd újra a fent leírt procedúrát!

A közvetlen környezetedet figyeld!

Ha félsz a falon, csak egyetlen következő mozdulatot tervezz meg és hajts végre! Ha pedig megtervezted, csináld! A siker növelni fogja az önbizalmadat és minden egyes mozdulattal csökkenni fog a félelmed.

Ha tudod, mit kell tenned, de csak állsz egy helyben, az csak pörgetni fogja az energiádat lefelé. Ezért mozdulj! Az aktivitás a siker kulcsa.

Hogyan segít egy sziklamászó oktató pánikhelyzetben?

Egy sziklamászó tanfolyamon a fő cél, hogy pánikhelyzet be se következzen. Arra törekszünk, hogy olyan helyeken mássz, amit magabiztosan tudsz kezelni. Figyeljük a képességeidet, folyamatosan konzultálunk veled is és neked megfelelő utakat javaslunk megmászni olyan módon, hogy érezd a kihívást, de a végén sikerélményed legyen.

Ha sziklamászó tanfolyamon valamilyen úton-módon mégis megijednél, pánikolnál, akkor sincs gond. Oktatódként, ha kell, odamászunk hozzád és közvetlen közelből kezeljük a helyzetet.

Ez a tűzoltás volt.

Nézd meg, hogyan edzheted magadat előre a jobb hatékonyságért »