Oktatási anyag: lebikázás – biztosítóeszköz blokkolása

Published by Farkas Gyula on

Lapka (pl. Petzl Reverso, Black Diamond ATC-Guide, Ocun Ferry, Cassin Piu, stb.) használata esetén néha előfordul, hogy szükségünk van mindkét kezünkre és el kellene engednünk a kötelet, amellyel éppen a társunkat biztosítjuk. Ehhez  a biztosítóeszköz blokkolására van szükség, ami hétköznapi nyelven a “lebikázás”. Az egyszerű lapkák nem működnek önzáró módban, így

Gondolj bele abba a szituációba, amikor pl. életbevágóan fontos egy fotó elkészítése! 😀 Esetleg a hátizsákból elő kell bányászni valamit és ehhez szükséges két kézzel dolgoznod.

Ilyenkor megvárod, míg a társad egy köztesponthoz ér, beleterhel a kötélbe, Te blokkolod a biztosítóeszközödet a videón látható módok egyikével és máris biztonságosan elengedheted a kötelet.

További sziklamászó oktató videók és tananyagok »

Természetesen, ha önzáró biztosítóeszközt használsz, pl. Petzl Grigri-t, Trango Cinch-et, Mammut Smart-ot, CT Click Up-ot, esetleg a több kötélhosszas utak esetén Edelrid Micro Jul-t, Mega Jul-t, Giga Jul-t, CT Alpine Up-ot, akkor a fenti módszereket helyettesítheted a biztosítóeszköz ilyen jellegű funkcióival. Ezeket is gyakorold be rendesen!

Arra külön szeretném felhívni a figyelmet, hogy a feljebb felsorolt önzáró eszközök nem minden kötéltípussal kompatibilisek 100% biztonsággal. Feltétlenül olyan vastagságú kötelet használj, amilyet a gyártó ajánl és ezeket is teszteld le, mielőtt élesben használnád az önblokkoló funkciót!

Edelrid * Jul, CT * Up, Mammut Smart esetén használd inkább a lebikázást!