Via ferrata kantár és a pihenőszár problematikája

Published by Farkas Gyula on

Pihenőszár a Simond Vitalink via ferrata szettenSzeretnék neked megmutatni egy módszert, hogyan tudsz egyszerűen teljesen biztonságos pihenőszárat csinálni a via ferrata kantáradhoz. Még heveder sem kell hozzá, így meg tudsz spórolni 3-4000Ft-ot.

Mostanában leginkább felszakadós rendszerű via ferrata kantárakat lehet kapni. A legtöbb kantárnál van kialakított hely a pihenő karabinernek, csak akassz be ide egyet és máris meg van oldva a pihenőszár kérdése, még heveder sem kell hozzá!

Karabinerként hagyományos Klettersteig-karabiner, HMS karabiner és csavaros karabiner a legideálisabb választás.

Nem szakad fel a varrás, ha beleterhelek a via ferrata kantárba?

Petzl Scorpio via ferrata szettNem. A via ferrata kantárak fékező rendszere úgy van összevarrva, hogy 6kN, azaz kb. 600kg-nak megfelelő terhelés hatására kezdenek felszakadni. Nyugodtan beleülhetsz akkor is, ha nehezebb hátizsák van rajtad. Még egy müzliszeletet vagy egy tál töltöttkáposztát is benyomhatsz, akkor is bőven a terhelési határértékeken belül maradsz. 😀

Használat közben így 3db karabinered fog a dróton lógni. Az új pihenő karabiner feszülni fog, a másik két karabiner, a via ferrata kantárad rendes karabinerei, lazán lógnak majd.

Miért jobb ez a megoldás, mint a statikus hevederrel megoldott pihenőszár?

A válasz rövid és egyszerű: Azért, mert ez a biztonságos, az meg a veszélyes.

Ha a pihenő karabinert a via ferrata kantár fékezőrendszerére kötöd, akkor esés, megcsúszás esetén a via ferrata energiaelnyelő rendszere meg tud Téged védeni.

A statikus heveder nem bírja a dinamikus terhelést. Ha kiakasztod vele magadat valahova és ne adj’ Isten megcsúszol és dinamikusan megrántod a statikus pihenőszárat, extrém esetben elszakadhat.

Ha úgy sikerül produkálnod egy esést, hogy a pihenőszárad karabinere a beülőd szintje alatt van rögzítve, úgynevezett kemény esést produkálsz, akkor már egészen jó esélyed van rá, hogy sérülés lesz belőle.

Még súlyosabb a helyzet, ha a pihenőszárad kantára Dyneema hevederből van. Ez az anyag dinamizmusa, rugalmassága ugyanis a vasúti sínnel egyenértékű, így ezt dinamikusan megterhelve nagyon komoly következményei lehetnek.

És persze lehet, hogy tízezer esetből csak egyszer fordul ilyen elő, de miért is ne előzzük meg, főleg úgy, hogy a dinamikus megoldás egyszerűbb és olcsóbb?

De akkor miért használja mindenki a külön pihenőszárat?

Sajnos a via ferrata oktatás még gyerekcipőben jár és a legtöbb hazai via ferrata túravezető sem képzett. Nagyon sok butaság és téveszme kering ezekkel az eszközökkel kapcsolatban, pedig a legtöbbször csak elegendő volna vásárlás után megnézni a használati utasítást. Ha ilyened nincs, mert esetleg kölcsönzős eszközről van szó, akkor pl. a Petzl via ferrata oktatási anyagait végignézni.

Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám bizalommal, szívesen segítek! Jó mászást!