5 tipp a precízebb lábtechnikához

Published by Farkas Gyula on

Ha hozzám jártál sziklamászó tanfolyamra, tudod, hogy a vesszőparipám a precíz lépéstechnika. Ha jól terheled a lábaidat, kevesebb erőt kell karból kifejtened, azaz később fogsz elfáradni, nehezebb utakat fogsz tudni megmászni.

Az autodidakta mászók sokszor Charlie Chaplin vagy pingvin pózt vesznek fel a falon és gyakorlatilag karból tépik fel magukat magasabbra. Ezzel a módszerrel nem lehet sokat ill. nehezebb utakat mászni. A lenti öt tipp segítségével javítani tudsz a lépéseiden és ezáltal jobban fogod magadat érezni a mászófalon vagy a sziklán.

1. Jó és megfelelő méretű mászócipő

Elsődleges szempont, hogy a mászócipőd jó méretű legyen és támogassa a lábmunkádat. Ha már a legelején jó a mászócipőd, jobban fogsz bízni benne, jobban rászoksz a lábaid használatára és gyorsabban fogsz fejlődni.

Néha hallani olyan szkeptikus véleményt, amely szerint alacsonyabb nehézségű útban mindegy miben mászol. Ez nincs így. Oktatóként, néhány ezer sziklamászó, falmászó kiképzése után pontosan látom,

ahogyan egy haladó mászónak szüksége van a jó mászócipőre a nehezebb utakban, ugyanúgy szükséged van kezdőként a jó mászócipőre a saját útjaidban.

Fontos, hogy a mászócipőd pontosan illeszkedjen a lábfejedre, mert ha a lábujjaknál túlnyúlik a cipőd, a kisebb lépéseket nem fogod tudni meglépni, a cipő talpa le fog csúszni róluk. A cipő méretének pontos kiválasztásáról itt olvashatsz bővebben »

Zokni vagy nem zokni – ez itt a kérdés 😀

Zokni nélkül jobban érzed a falat, a lépéseket. A mászócipő is precízebben tud illeszkedni a lábfejedre, ha zokni nélkül húzod fel. De ha nem bírod ki zokni nélkül, azért azzal sem követsz el főbenjáró bűnt. 😉 De azért… 😀

Mászócipő és a zokni viszonya.

2. A nagy lábujjaddal lépj!

Ha VII (6b) alatt mászol, akkor gyakorlatilag elegendő, ha mindig a nagy lábujjadat terheled. Az elején ez komoly terhelés a lábujjnak, de majd megerősödik az is. Ha a nagy lábujjadon állsz, könnyebben tudod forgatni a lábfejedet a lépésen, ill. jobban rá tudsz dőlni a falra, így a testsúlyod jobban a lábadra fog helyezkedni, kevésbé kell magadat karból tartanod.

Ha a nagy lábujjadon van a testsúlyod, könnyebben tudsz lábcserét csinálni kisebb lépéseken. Ilyenkor finoman rálépsz a saját lábujjadra és óvatosan kihúzod a lenti lábfejedet a felső alól. A felső lábfejedet pedig precízen ráengeded a lépésre.

Ne sasszézz, ne ugrálj a lépésen! Rossz berögződés lesz belőle. Amikor kicsi fogásokon kapaszkodsz, csakis a fenti módszerrel tudsz lépést cserélni esés nélkül. Sajnos a rosszul berögződött lábtechnika mellett hamar megállsz a mászótechnikai fejlődésben.

3. Figyeld a lépéseidet!

A leggyakoribb kezdő hibák közé tartozik, amikor a mászó elindítja a lépést, de mielőtt a láb precízen a helyére kerülne, már felfelé néz. Általában ilyenkor a lábfej kontroll nélkül végigsúrlódik a falon. Ilyenkor keletkeznek a térden a kék-zöld foltok és kopik a mászócipőd orra, hamarabb tönkremegy. 😉

Amikor lépsz, mindaddig a lépő lábadon legyen a tekinteted, amíg azt el nem helyezted a lépésen. Próbálj meg hangtalanul rálépni a lépésre.

4. Keresd meg a legjobb lépőfelületet a lépésen

A falon levő lépések általában amorf formák. A huncut útépítők nem mindig úgy szerelik fel, hogy a lépés legmagasabban levő pontja legyen az ideális lépőfelület. Szóval nézd meg jól, hogy melyik rész lesz számodra a legjobb irányban.

Amikor ráhelyezted a lábujjadat a lépésre, próbáld meg a sarkadat jobbra-balra elforgatni és így ellenőrizni, hogy tényleg tart-e a lépés. Kerüld a varrógépező lábas ellenőrzést!

Ha a lépés nagyobb felületű, ereszd lejjebb a sarkadat, így a vádlid és a lábfejed is tud pihenni.

5. Emeld a lábadat a fal felületéhez minél közelebb

Amikor meredek falon mászol, próbáld a lábadat a fal felületéhez minél közelebb mozgatni. A kilógatott láb kiveszi a súlypontodat a fal síkjából és ilyenkor – ha rövid ideig is – jobban tartod magadat karból. Ha közben a 3. pontnak megfelelően folyamatosan figyeled is a lábadat, nem fogsz beletérdelni vagy belerúgni más fogásokba sem.

Remélem, a fenti tippek segítenek kicsit a mászótechnikád javításában. Ha szeretnél hozzá szakmai segítséget, sok szeretettel várunk a mászótanfolyamainkon és workshop-jainkon.