Sikeres magashegyi túra megtervezése

Published by Farkas Gyula on

Visszafordulás helyett csúcsélmény?

Már a túrára való felkészülés is nagy izgalmakkal járhat. Jó böngészni az internetet, térképeket, könyveket, amikor a célpontod kiválasztod és elkezded az információ begyűjtését.

Lássuk, milyen lépéseket érdemes végigjárnod, ha egy igazán jó túrát szeretnél!

 1. Jó célpont kiválasztása
 2. Jó csapatösszetétel kiválasztása
 3. Edzés és technikai felkészülés
 4. Mászótaktika kidolgozása
 5. Megfelelő ruházat és eszközök beszerzése és összeállítása
 6. Utazás, szállás és étkezés megszervezése
 7. Túrakörülmények ellenőrzése
 8. Mászás

1. Jó célpont kiválasztása

Előfordul olyan is, hogy a célpont választ ki Téged. 🙂 Egyszerűen beleszeretsz egy fotóba, egy videóba. Esetleg hallhattál másoktól valami izgalmas túrabeszámolót és elhatározod, neked is meg kell másznod azt a hegyet.

Fontos, hogy légy tisztában a képességeiddel. Olyan célpontot válassz, amire felkészült vagy fizikálisan és technikailag egyaránt!
Nézd meg milyen távolságot kell megtenned, milyen szintkülönbséggel és nagyon fontos, hogy mindez milyen terepen történik!

Van-e

 • sziklamászás
 • via ferrata
 • gleccser
 • mix terep (szikla+jég)

Ha ilyen viszonyok is előfordulhatnak, akkor van-e bennük tapasztalatod, rendelkezel-e a szükséges technikai tudással? Ha nem, akkor tudsz-e a túrádig gyakorolni, tanulni?
A távolság és szintkülönbség okoz-e problémát számodra? Ha kérdéses, akkor van-e annyi időd rá, hogy felkészülj fizikálisan?

Mindezeket mérlegelve tudod csak felmérni, hogy a célpont elérésére és a biztonságos visszatérésre van-e reális esélyed. Ezen a ponton el kell tudnod dönteni, hogy a tervedet elnapolod vagy éppen elkezded a célorientált felkészülést hozzá!

2. Jó csapatösszetétel kiválasztása

A magashegyekben egyedül túrázni nem biztonságos. Mindenképpen legyen túratársad!

Azonban minél kevesebben vagyok, annál hatékonyabban fogtok mozogni. Magashegyen nem praktikus a középhegységek vándortáborait idézve, csapatokban bandukolni. Minél nagyobb a létszám, annál heterogénebb lesz az összetétel, annál nagyobbak lesznek a képességbeli eltérések és ez ki fog hatni a túra sikerére.

Gleccseren egy kötélpartiban 3-4 ember az ideális létszám. Komolyabb terepen, ahol mászni is kell, ennél is kisebb létszám az ideális. Ha egyenlőek a képességek, akkor nehezebb mászásban a 3 fős kötélparti is hatékony lehet, hiszen ilyenkor a csapat élén csereberélhetitek az elölmászót vagy nyomtaposót. Nyilván ehhez alkalmazni kell a megfelelő félköteles mászótechnikát.

Az interneten időnként megjelennek 7-8 fős kötélpartikat ábrázoló horror fényképek is. Pl. egy Grossglockner mászásnál ennyi ember egy kötélre kötve kifejezetten életveszélyes.

Ha lehet, a csapatodba ismerősöket válassz, akikben megbízol, akikkel tudsz együttműködni. Az interneten verbuválódott csapatok potenciális veszélyt hordoznak magukban. Ha így szerveződtök, érdemes könnyebb, rövidebb szoktatótúrát szervezni, ahol kiismerhetitek egymást. Ha komolyabb helyre mentek, másszatok együtt először, így kiderül ki mennyire jó kötéltechnikában, mászástechnikában, stb.

Ha pedig nem kiegyenlített a csapat felkészültsége, mindig mérjétek fel, hogy a lehetséges leggyengébb láncszem fogja-e bírni a túrát!

3. Edzés és technikai felkészülés

Ha megvan a cél és a csapat, elkezdhetitek a túrára való célirányos felkészülést. Ez két aspektusból áll:

 • fizikai felkészülés,
 • technikai felkészülés.

A fizikai felkészülés megfelelő edzéssel érhető el. Hegymászásról lévén szó, fontos az állóképesség fejlesztése, amit megtehetsz szerencsés esetben sok könnyebb hegy megmászásával, esetleg már akklimatizálódni is tudsz előre. Magyarországon teljesítménytúrázással, futással, terepfutással lehet legjobban edzeni állóképességre.

Ha mászás is lesz a túrában, azaz nem csak egyszerűen gyaloglásról van szó, akkor az ehhez szükséges kondicionális képességfejlesztést is el kell végeznie a csapat minden tagjának. Ha tudjátok milyen nehézségű az út kulcshelye, akkor ilyen és ennél kicsit nagyobb nehézséget érdemes “laborkörülmények” között gyakorolni, hogy éles helyzetben könnyedén menjen és maradjanak erőtartalékaitok a nem várt helyzetekre is. Egy magashegy mindig tud meglepetésekkel szolgálni.

A technikai felkészülés a túrához szükséges technikai tudás készségszintű elsajátítását jelenti. Éles helyzetben a helyes kötéltechnikának, a biztosítástechnikának gondolkodás nélkül mennie kell. Ha probléma adódna, a társmentésnek, önmentésnek is automatikusnak kell lennie.

Stresszhelyzetben a rögtönzés és a lassú, esetleg pontatlan végrehajtás emberéletbe is kerülhet (pl. lavinabaleset, gleccserhasadékba esés, kicsúszás, stb.) Természetesen megfelelő gyakorlással, szimulált vészhelyzetek kezelésével ez a probléma is áthidalható, ráadásul túra előtt az ilyen játék növeli a csapat összetartó erejét is.

Tanuljatok és gyakoroljatok együtt!

4. Mászótaktika kidolgozása

Ha már tudjátok a célpontot és megfelelően felkészültek vagytok, ki tudjátok találni, milyen felszerelések lesznek szükségesek a túrához. Érdemes a szükséges minimumra törekedni, hiszen az értelmetlen többletsúly lassít és fáraszt. Ugyanakkor egy-egy szükséges eszköz hiánya a kockázatot növeli.
Szóval nézzétek át a túra minden részletét és találjátok ki, melyik szakaszon milyen eszközökre lehet szükség!

Találjátok ki, milyen eszközöket tudtok a leguniverzálisabban felhasználni, természetesen belekalkulálva a lehetséges vészhelyzeteket is. Érdemes előre lefixálni, hogy nehezebb szakaszokon ki vállalja be az elölmászó szerepét.

Nézzétek át a térképet, a falrajzokat, túraleírásokat és találjátok meg azokat a pontokat, ahol probléma léphet fel. Találjátok ki hozzá a vészhelyzeti forgatókönyvet! Pl. hasadékos gleccseren gyaloglásnál előfordulhat beszakadás; meredek hegyoldalban, hegygerincen kicsúszás, stb. Játszátok el gondolatban, ha egy ilyen bekövetkezne, mit tennétek! Esetleg ha van rá mód, gyakoroljátok is az ilyen helyzeteket biztonságos környezetben, mintha csak egy tanfolyamon lennétek!

Nagyon fontos, hogy a lemenettel, ereszkedéssel ugyanolyan minőségben kell foglalkoznotok, mint a felmászással, hiszen a hegy csúcsa még csak a túra fele. Ráadásul sok kezdőbb mászónak a lefelé mászás komolyabb kihívást okoz, mint a felfelé menet.

Mérlegeljétek

 • milyen mászótechnikai tudás kell a lejövethez,
 • lehet-e és kell-e biztosítani a lejövetet,
 • kell-e kötél az ereszkedéshez,
 • milyen hosszúságú kötélre van szükség,
 • van-e ereszkedőstand,
 • ha van, milyen típusú?

Mindezeket összesítve elkezd összeállni a fejetekben maga a túra menete és mire a helyszínre értek, minden folyamatosan és hatékonyan fog menni. Érdemes rászánni az időt és energiát!

5. Megfelelő ruházat és eszközök beszerzése és összeállítása

A taktika kidolgozása során már világossá válik milyen eszközökre lesz szükségetek a túrán. Nézzétek meg, hogy miből mennyire van szükség, rendelkezésre állnak az adott eszközök vagy éppen be kell szerezni őket.

Érdemes minél könnyebb hardverrel nekivágni a túrának, így ha esetleg van lehetőségetek bevásárolni, akkor próbáljatok törekedni a minőség megtartása mellett a súlyminimumra. Ha már egyszer a technika ideáig fejlődött, érdemes kihasználni a vívmányokat. Ha új eszközt szereztek be (pl. lavinajeladó, gyári húzórendszer, stb.), teszteljétek mindenképpen és gyakoroljátok készségszintűvé a használatát!

Ne felejtsétek el, hogy vannak eszközök, amelyekkel a túra minden részvevőjének rendelkeznie kell! Húzórendszerhez való eszközök, lavinás eszközök, biztosítóeszköz, önmentéshez szükséges eszközök a túra minden részvevőjénél legyenek!

6. Utazás, szállás és étkezés megszervezése

Az út jellege meg fogja határozni, hol kell szállást keresnetek. Frekventáltabb mászócélpontoknál (pl. Mont Blanc Gouter út, Grossglockner, Grossvenediger, stb.) érdemes a szállást jó előre lefoglalni, mert utolsó pillanatban nem biztos, hogy lesz rá lehetőség. Fontos tudni, hogy az Alpokban és a Tátrában szigorúan tilos a tervezett bivakolás! ⛺

Sziklamászó célpontoknál, ahol a beszállás messze van a legutolsó szálláshelytől, általában el szoktak tekinteni eme szabály betartatásától, de itt is érdemes sötétedés után tábort verni és korán elindulni. Ha sátorral, hálózsákkal, derékaljjal mászkálsz a fenti régiókban, valószínűleg meg fognak szólítani, hogy pontosan mi a terved ezekkel az eszközökkel. A táborozási tilalom megszegése több ezer euróra is rúghat.

Jó hír, hogy a Skandináv-félszigeten engedélyezett a sátrazás. Itt az erdős részeken viszont ügyeljetek a medve-veszélyre! Cuki állat, de csak távolról.

Az étkezés szintén fontos pontja a túrának. A magyar, lengyel, cseh és szlovák mászók elég rossz hírüket keltették a nyugati célpontoknál azzal, hogy foglalják a helyet a menedékházakban a fogyasztó nyugati turisták elöl. A menedékházak többnyire a fogyasztásból élnek, ezért azt szeretik, ha a vendégek esznek-isznak a házi kosztból. Mérlegeljétek, hogy igénybe veszitek-e a vendéglátást!

Az általános megítélésünket pozitív irányba lendítitek, ha nyugati hegymászó módjára viselkedtek!
Ráadásul jóval kisebb súlyt kell cipelnetek, ha nem kell főzőt, edényt, evőeszközt és plusz ennivalót vinni.

A legtöbb alpesi szálláson kedvezményt kapsz az Osztrák Hegymászó Szövetség (Österreichische Alpenverein) tagsági kártyájával. Ez a kártya továbbá hegymászásra is érvényes, világszintű balesetbiztosítást is magában hordoz.

7. Túrakörülmények ellenőrzése

Lassan közeledik a túra időpontja… Ellenőrizd folyamatosan az időjárás-előrejelzéseket, lavina-előrejelzéseket, webkamerákat! Ha az időjárás megfelelőségében nem vagy biztos, érdemes felhívni telefonon a menedékházat és a helyiektől megkérdezni, mik a kilátások! Ez a módszer nekünk eddig nagyon hatékonynak bizonyult.

Időjárás-előrejelzéseknél próbálj több oldalt is megnézni az adott régióra. Nagyon fontos tudni, hogy az elmúlt időszakban a meteorológiai szolgálatok rendkívüli módon gyenge hatásfokkal működnek, így egyetlen előrejelzés egyáltalán nem releváns! (google kulcsszavak: wetter, meteo, bergwetter, meteo montagne, stb.) ⛅

Lavina-előrejelzés: Lavinaveszélyes terepre csak akkor menjetek túrázni, ha rendelkeztek az ehhez szükséges ismeretekkel! Ellenőrizzétek a lavinahelyzetet a régióban és csak 1-2-es veszélyességi fokozat esetén induljatok útnak, de csakis megfelelő lavinafelszerelés (jeladó, lapát, szonda) birtokában! A 3-as fokozat már megfontolandó, ebben nem javasolt a túrázás. A 4-5-ös fokozat pedig valószínűleg fatális kimenetelű lesz.

A következő oldalak jól értelmezhető és egyértelmű előrejelzést adnak az egyes régiókban uralkodó hó- és lavinaviszonyokról:

Ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a túrát, bármennyire is készültetek rá, napoljátok el, vagy válasszatok alkalmas célpontot!

A hegy meg fog várni Titeket!

8. Mászás

A túra akkor lesz igazán kellemes élmény, ha egy jó csapattal, megfelelő felszereléssel és jó körülmények között indultok útnak. Ha jól megterveztek mindent és alaposan felkészültök rá fizikálisan és technikailag is, a mászás még így is tartogathat meglepetéseket. De pont ettől izgalmas az egész és ezért (is) szeretjük.

Ne feledd:
A csúcsra feljutni opcionális, visszatérni viszont kötelező!

Jó hegymászást kívánunk neked!

A FunFit.hu csapata

Ha úgy érzed, tudunk neked segíteni a felkészülésben, keress meg bennünket bátran! Állunk rendelkezésedre!

FunFit.hu fém logó