Sziklamászás, falmászás: Nyújtott kar technika

Published by Farkas Gyula on

Mászótechnika fejlesztése: nyújtott kar technikaA kezdő mászók leginkább fentről lefelé szeretik megfogni a fogásokat. Kezdetben talán ismeretlen az a technika, amikor oldalról belekapaszkodsz egy perembe és kihasználod azt, hogy ellentétes irányba dőlve az is tart. Ha pluszban lábbal is taposol az ellentétes irányba, akkor végképp stabilizálni tudod magadat… Na, de ne szaladjunk előre! Nézzük meg, hogy a mászótechnika fejlesztés mit takar még az előzőleg már taglalt lépéstechnikán túl.

Mászótechnika fejlesztés: Nyújtott kar technika

Minél meredekebb a fal, annál több munka hárul a karokra, hiszen a felsőtestet meg kell tartani a kidőlés ellenében. Ha behajlítod a karodat, feszül a bicepsz, és máris pörög az energia lefelé! Nagyképűen és marha okosan úgy fogalmazhatjuk sporttudományosan, hogy a könyökízületi hajlító izomzat kontrakcióba kerül. 😀 Most már ezt is tudod. 🙂 Nem mondom, hogy egy jó mászó sosem húzza magát karból, de azt sem, hogy igen. Pedig nem. 😀 A törekvés az, hogy az ilyen jellegű karmunkát minimalizáljuk és így sokkal tovább tudunk a falon maradni.

Mászós játékok a nyújtott kar technika fejlesztésére

Néhány jópofa gyakorlat, amivel rávezetheted magadat a nyújtott kézzel való mászásra.

 1. Érintsd meg a cipőd talpát!

  Egy kicsivel a mászótudásod alatti boulder útvonalon traverzálj és minden lépés után érintsd meg a cipőd talpát anélkül, hogy a lábadat felemelnéd a lépésről. Legkönnyebben akkor tudod ezt megtenni, ha guggoló pozícióban vagy a lépésen és nyújtott karral fogod a fogást. Ha hajlított karral csinálod, nem fogsz messzire jutni. 🙂

 2. Ziázz!

  Leginkább köteles mászóútban jó ezt gyakorolni. Minden fogás után ziázz, vagy legalábbis csinálj úgy! Keresd meg a jó pihenőpozíciót, nyújtott karral, majd a másik kezeddel nyúlj hátra a ziás zsákodhoz. Aztán válts fogást és a másik kezeddel is játszd el ugyanezt. Utána mászhatsz tovább.

 3. Rajzművész

  Ezt többen érdemes játszani. Ragassz fel néhány A4 lapot a mászófalra, rakj mellé egy fogásra egy filctollat. Traverzáljatok körbe és alkossatok néhány maradandó ábrát. Az egyikre pl. embert kelljen rajzolni, a másikra tájat, a harmadikra valami állatot, stb. Találjatok ki hozzá témákat. A lapokat érdemes úgy elhelyezni, hogy az egyik helyen jobb kézre legyen jó fogás, a másiknál pedig balra. Így mindkét kezeddel kell pihenőpozíciót találnod és alkotnod. A gyakorlat végén elemezzétek ki a műalkotásokat! 😀

 4. Brutál kezdő

  Ez a gyakorlat tényleg a teljesen kezdő falmászók rávezető módszere, vagy esetleg bemelegítésnek lehet még jó. A lábaddal a fal tövében, a földön kell lépkedned, és nyújtott karral kapaszkodj végig a falon közben. Ilyenkor csak a kartechnikára kell fókuszálnod.

 5. Forgatós

  Traverzálj a mászószintednél könnyebb nehézségű boulder falon és közben váltott kézzel fogj! Egyszer jobbal, egyszer ballal. Kerüld az átfogásokat, azaz azt, hogy kétszer ugyanazt a kezedet használod egymás után! Mindig úgy fogj, hogy a tartó kezeden túl kell nyúlnod és a lehető legtávolabbi fogást próbáld megfogni. Lábbal segíthetsz úgy, hogy szép hosszúakat lépsz, így stabilabban leszel a falon. Ha ügyes vagy, észreveszed, hogy a csípőd forgatásával tudod nyújtani a fogásaid távolságát. Igyekezz mindig a csípődet a fal síkjában tartani. Érdemes a csípődet mindig továbbtolni a haladás irányának megfelelő lábad fölé, majd a másik lábadat utánazárni.

Külső és belső lábél használata mesteri sziSziklamászás, falmászás lépéstechnika: Külső és belső lábél használata mesteri szintenntenTermészetesen a mászójátékokat tetszés szerint átalakíthatod, nehezítheted, könnyítheted, bővítheted, sőt, ha újat találsz ki, akkor nagyon örülnék neki, ha megosztanád velem! Jó pap is holtáig tanul.

Hamarosan megnézzük milyen törzspozíciós trükkökkel tudjuk tovább tehermentesíteni a karokat.

Remélem ezzel a cikkel is sikerült egy kicsit motiválnom téged és kaptál egy kis inspirációt a mászótechnika fejlesztéséhez! Ha van kérdésed a témával kapcsolatban, nyugodtan keress meg!

Jó mászást!


Edzővel, mászóedzésen hatékonyabban fejlődsz. Gyere és mássz velünk a BME Sportközpontban!