Sziklamászás oktatási anyag: ereszkedés

Published by Farkas Gyula on

A filmekben valahogy arról sosem esik szó, hogy a hegymászók le is jönnek a hegyről. 😀 Pedig az ereszkedés nagyon fontos része a sziklamászásnak, hegymászásnak és meglehetősen nagy odafigyelést igényel, hiszen sok technikai nüansz összehangolt végrehajtását kell véghezvinni, amíg leérsz a földre.

Az ereszkedés folyamata

 1. Kösd ki magadat az ereszkedőstandba kantárral. Két pontba kikötés javasolt.
 2. Fűzd át a kötelet az ereszkedőpontokon (lehetőleg két pontos legyen a stand)
 3. A kötelet mindig máshol törd meg! Ha mindig a jelölésnél fekszik fel, akkor itt az intenzívebb terheléstől hamarabb tönkremegy.
 4. Köss a kötelek végétől kb. 1m-re egy-egy akármilyen csomót! Ha az ereszkedőút hosszabb, mint a köteled, akkor ezek a csomók megakadályozzák, hogy kiereszkedj a kötél végéből.
 5. Hangosan kiálts le, hogy “Vigyázz, kötél!” Lehetőleg az adott nyelvterületen használt kifejezést használd… de legalábbis valami nemzetközit. 🙂 …ja, és dobd le a kötelet! 😀 Ha szeles az idő, vagy sokan másznak alattad, akkor ledobás helyett érdemes az összeszedett kötelet a nyakadba vagy az öledbe venni ereszkedés közben és apránként adagolni magad alá. Így nem vágsz fejbe senkit, illetve szél esetén nem kell mindenféle manővereket csinálnod, hogy a kötelet lebogozd valami fáról vagy szikláról.
 6. Köss egy pruszikot a kötélre és ezt csavaros karabinerrel rögzítsd a beülőd központi biztosítóhevederjébe (belay loop)
 7. Húzd lejjebb a pruszikot.
 8. Hevederrel vagy köztesekkel vagy valamilyen úton-módon hosszabbítsd ki az ereszkedőeszközödet, nehogy a pruszik bele tudjon csúszni.
 9. Dugd bele a kötelet az ereszkedőeszközbe.
 10. Kösd ki magadat a standból, kantáraidat a beülődre akaszd akkor is, ha csak egy kötélhosszt ereszkedsz és a társad még hátra van.
 11. Ereszkedhetsz.

Bónusz trükkök, hogy időt nyerhess ereszkedéskor

 • Amikor a lenti standba értél, gyorsan kösd ki magadat a standpontokba, terhelj bele a kantárjaidba, majd szereld le a biztosítóeszközt a kötélről, a pruszikot húzd lejjebb 1-2 méterrel, ellenőrizd le a kötél lehúzhatóságát és ekkor kiálts fel a társadnak, hogy “szabad a kötél”. Amíg Ő szerel, addig Te is leszedheted a pruszikot a köteledről.
  Párhuzamos folyamatok = időmegtakarítás
 • Több kötélhosszas ereszkedéskor a kötél egyik végét már be is fűzheted az ereszkedőstandba, amíg a társad ereszkedik. Lekötheted a kötélvégekről a csomókat, hiszen a kötél nálad lesz a standban, a társad már nem tud túlereszkedni rajtad.