Sziklamászás oktatási anyag: eresztésbe átszerelés

Published by Farkas Gyula on

Az eresztésbe átszerelés az egyik legalapvetőbb kötéltechnikai feladat, amit egy mászónak tudnia kell. Amikor elölmászóként felérkezel egy mászóút végébe és a stand zárt kariká(k)ból áll, akkor biztonságos körülmények között kell átfűznöd a mászóköteledet, hogy utána a társad vissza tudjon ereszteni a földre. Természetesen saját karabinert nem szeretnél fenthagyni.

Két eresztésbe átszerelés módszer létezik

  1. Eresztésbe átszerelés dupla kötélszárral
  2. Eresztésbe átszerelés szimpla kötélszárral

Ha a standkarika elegendően nagy ahhoz, hogy a köteledet duplán át tudd fűzni, akkor feltétlenül az #1-es megoldást, azaz az eresztésbe átszerelést dupla kötélszárral alkalmazd! Ilyenkor végig kötélbiztosításban leszel, így ez a módszer biztonságosabb, mint a #2-es megoldás, azaz a szimpla kötélszáras megoldás. A szimpla kötélszáras átszerelésnél a felhúzott kötelet a beőlőd biztosító hevederébe (azaz belay loop) érdemes rögzíteni.

Hiba!

Sokan, hibásan a beülő eszköztartó fülére rögzítik a kötelet az átszerelés idejére. Az eszköztartó fülek – beülő típusonként eltérően – 3-5kg teher viselésére vannak tervezve, így ha alulról terhelés éri a kötelet (pl. a biztosító ember véletlenül megrántja), letépheti az eszköztartó fület a beülődről és Te ott maradsz a szikla tetején kötél nélkül. 

Fontos!

Ügyelj a megfelelő kommunikációra! Ha Te vagy a biztosító ember és sportmászás során a mászótársad felülről azt kiabálja, hogy “Stand, kivehetsz!”, mindig gyanakodj! 🙂 Valószínűleg csak félrebeszél. Részeg, fáradt vagy valami hasonló baja van. 😀 De ilyenkor valószínűleg csak felért a standba, rögzítette magát és elkezdte az eresztésbe átszerelés műveletét.

Ilyen jellegű, elhibázott kommunikációból fakadóan volt már Magyarországon nagyon csúnya baleset. Szóval, tudd, hogy mit csinál a társad és ha egyértelműen ereszkedéssel szeretne lejutni a földre, csakis akkor vedd ki biztosításból.