Sziklamászó tanfolyam a kezdetektől a magashegyekig

Published by Farkas Gyula on

Nálunk sziklamászóvá válsz, ez nem kérdés. Szeretnénk egy kis segítséget adni, hogyan építsd a jövő évi sziklamászó terveidet! Különböző sziklamászó tanfolyamok várnak Rád a teljesen kezdő szinttől a magashegyi sziklamászóig. Mi beleadjuk a tudásunkat, rajtad múlik, milyen gyorsan jutsz el az alpesi csúcsokig.

Milyen sorrendben érdemes elvégezned a sziklamászó tanfolyamokat?

  1. Kezdő sziklamászó/sportmászó kurzus
  2. Több kötélhosszas sziklamászó kurzus
  3. Trad sziklamászó kurzus
  4. Haladó sziklamászó és nyári magashegyi kurzus
  5. Nyári magashegyi sziklamászó kurzus

A kezdő sziklamászó/sportmászó tanfolyamhoz visszatérhetsz, ha elégedettebb szeretnél lenni a mászóteljesítményeddel, bármilyen szinten is vagy. Ezen kurzuson, a nyugat-európai sziklamászó képzési rendszerekhez hasonlóan a mászótechnikádat fejlesztjük elsősorban.

Ha pedig rendszeres edzésre vágysz, csatlakozz hozzánk a BME falmászó termében!

A teljes sziklamászó tanfolyami naptár »

Lesz két komoly, ingyenes sziklamászó ill. hegymászó táborunk is a tanítványaink számára

Hogyan lesz kedvenced a sziklamászás?

A sziklamászás is csak egy sport. Magyarországon valahogy még nem épült be annyira az emberek látókörébe ez, Nyugat-Európában, az alpesi országokban nagyon-nagy népszerűségre tesz szert a sziklamászás minden korosztályban.

Mi is úgy oktatunk, ahogyan nyugaton: türelmesen, a Te tempódban haladunk. Nálunk az a fontos, hogy Te jól érezd magadat és sok-sok sikerélmény érjen. A Magyarországon általánosan elterjedt sziklamászás oktatási módszerekkel szemben, kezdőként még nem terhelünk Téged olyan információval, hogy mi az eséstényező, hány kilonewton a kötél megtartási rántása, stb. Ezeknek az ismereteknek magasabb szinten lesz csak jelentősége, addig koncentráljunk arra, ami számodra lényeges.

Hogyan változtatjuk a félelmeket lehetőségekké?

Sokkal fontosabb, hogy megtudjuk, hogy érezted magadat a sziklán, milyen esetleges félelmeid voltak, milyen sikerek okoztak örömöt. Amíg kezdő vagy, sokkal fontosabb, hogy a komfortérzetedet növeljük a sziklán, ehhez pedig megismerjük a lelki folyamataidat. Kiderül, hogy sokan éreztek ugyanúgy és kis esti beszélgetések során feloldjuk a gátakat és megnyitjuk a lehetőségeket a további fejlődés felé.

A FunFit.hu-nál is kötelező minden tanfolyamot elvégezni?

Nem. 😀 Mi másképpen oldjuk meg.

A magasabb szintű sziklamászó tanfolyamok részvételi feltételeit mindegy hogyan sajátítod el. Nem ragaszkodunk tanfolyami végzettséghez. 😀 Viszont fontos, hogy a haladó tanfolyamokon felkészülten vegyél részt, hiszen akkor tudunk jól haladni, ha a képességeid megfelelnek a tanfolyam felépítményének.

Ha úgy érzed szívesen részt vennél egy kurzuson, de nem vagy biztos a felkészültségedben, feltétlenül keress meg és beszéljük át! Nekünk is érdekünk, hogy kölcsönösen előnyös megoldást találjunk.

A tanfolyamok elején mindig egy bemelegítő, összefoglaló napot tartunk, ahol átvesszük a továbbiakhoz szükséges technikákat, és kompenzáljuk a kisebb-nagyobb tudásbeli különbségeket.

Mászhatsz a magyar sziklákon a FunFit.hu sziklamászó tanfolyamok után?

Igen.

A sziklamászó tanfolyamok célja, hogy jobb mászóvá válj, magasabb szinten, ügyesebben, szakszerűen és biztonságosan tudd űzni a sziklamászó sportot.

A magyar köztudatban az terjedt el az évek során, hogy a sziklamászó tevékenységet csakis sziklamászó tanfolyam után, sziklamászó “végzettséggel” folytathatod. Érdemes tudnod, hogy a sziklamászó tanfolyamok ugyanolyan készségfejlesztő, ismeretterjesztő tanfolyamok, mint amilyen pl. egy sítanfolyam vagy agyagozó tanfolyam. 🙂 Sítanfolyam nélkül is csúszhatsz a sípályán. Csak síbérlet és megfelelő felszerelés kell hozzá.

Magyarországon – Európában egyedülálló módon – természetvédelmi engedélyre van szükséged a sziklamászó tevékenységhez, melyet gyakorlatilag bármilyen hazai sziklamászó egyesületi tagsággal megszerezhetsz. Természetesen nálunk is.

A legfelső szint: OKJ-s hegymászó sportoktató/sportedző szeretnél lenni?

Rendben! 🙂

Szerezhetsz OKJ szakmát is hegymászó sportágban. Természetesen ide már kell igazolható hegymászó rutin. A minimális elvárás a 6a (VI+) elölmászó képesség sportmászó utakban, több kötélhosszas sziklamászó tapasztalat tradicionális és alpesi mászóutakban igazolható módon.

Egy leendő hegymászó sportedzőnek rendelkeznie kell 3000-4000m-es magashegyi tapasztalattal. És természetesen a téli magashegyi világban szerzett mászótapasztalatra is szükség van.


Köszönöm szépen a fotókat Forrás Lacinak és Boros Norbinak!