Hogyan juss el a nulláról az alpesi nagyfalakig? A sziklamászó tanfolyam rendszer

Published by Farkas Gyula on

Sokan kérdeztétek, mennyi idő kell ahhoz, hogy alpesi utakat tudjon mászni valaki a teljesen kezdő szintről. Nos, van néhány kulcsfontosságú sziklamászó tanfolyam, amelyet érdemes elvégezned, a közbenső időben pedig mászóteremben, mászóiskolában érdemes gyakorolnod. De nézzük meg részletesen, pontosan a lépéseket!

Mi az első lépés ahhoz, hogy sziklamászó legyél?

A címben foglalt tervhez bele kell fektetned az idődet, pénzedet és energiádat, és ezzel arányosan fog a hatékonyság növekedni. A jó hír az, hogy folyamatosan élvezni fogod az egészet és akár fél év alatt is komoly szintre eljuthatsz, ha mindig a megfelelő lépcsőfokokat léped. Lépéseidnél ott leszünk és segítünk, hogy minél magasabbra léphess – szó szerint és képletesen egyaránt. 🙂

(1) Az első lépcsőfok: kezdő sziklamászó tanfolyam

A kezdő sziklamászó tanfolyam során tanulod meg az alapvető mozgástechnikát, amikor az is kiderül, hogy rejtélyes módon, egészen hétköznapi izomzattal is lehet sziklát mászni, ha helyesen dolgozol a kezeiddel és a lábaiddal. Megtanulod, hogyan kell bánni a kötéllel, a karabinerekkel, biztosítóeszközökkel, stb. Kiderül az is, hogy a sziklán mindenki számára terem babér és rengeteg sikerélménnyel gazdagodva térsz haza, mint kezdő sziklamászó.

Hol kezdj bele a sziklamászásba?

Mire leszel képes a kezdő sziklamászó tanfolyam után?

Magabiztosan fogsz tudni mászni a magyarországi mászóhelyeken és az egy kötélhosszas, nittelt külföldi mászóhelyeken. Szintén magabiztosan fogsz tudni mászni a mászótermekben. Javaslom is, hogy a kezdő sziklamászó tanfolyam után folytasd a mászást! A tanfolyamon úgyis megismerkedsz egy csomó veled egy szinten levő emberrel, menjetek és másszatok minél többet!

Mi magunk is járunk mászni, mindig örülünk, ha csatlakoztok hozzánk.

Sokan egyébként ezen a szinten meg is állnak, mert már ez is óriási élményt tud nyújtani. Ugyanakkor olyan ez, mintha egy somlói galuskáról csak a tejszínhabot ennéd meg. Most hagyjuk a pikánsabb hasonlatokat. 😀

(2) A második lépcsőfok: több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam

Folytasd a kezdő sziklamászó tanfolyam után a mászást és heti 1-2 alkalommal eljutsz mászóterembe, vagy sziklára, akkor nagyon gyorsan stabilizálódnak az ismereteid. Egy hónapnyi mászás után simán gondolkozhatsz a több kötélhosszas mászótanfolyamon.

Ha esetleg már a kezdő sziklamászó tanfolyamra eleve kicsit gyakorlottabban jöttél, előtte már másztál egy ideje, akkor akár egyben is megcsinálhatod a kezdőt és a több kötélhosszas sziklamászó kurzust.

Stabil 4a/4b elölmászó tudással már tudunk dolgozni a több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamon és nagyon élvezetes utakat tudunk mászni. A kezdő szintű több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamon elsősorban nittelt, jól biztosított utakban mászunk. A cél, hogy magasabb sziklafalakat is meg tudj mászni, ahol a kötélhosszak egymás felett helyezkednek el. Megtanulod a hozzá tartozó kötéltechnikát, haladóbb szintű társbiztosítást, standolási technikákat, hogy a sziklafal közepén is biztonságban legyél. Illetve megtanulsz pár “csalási” technikát, amivel át tudod hidalni az olyan helyzeteket, amikor a mászótudásod kevésnek bizonyul.

A haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamon kicsit nehezebb, kicsit hosszabb és kicsit rosszabbul biztosított utakat mászunk. Természetesen a biztonságot itt sem hanyagoljuk, csak éppen mi alakítjuk ki a fix pontokat, nem az út megnyitói. Ez kicsit komolyabb mászótudást igényel, általában 5a (V/V+) elölmászó tudás már jól használható.

Hol tanulhatsz több kötélhosszas sziklamászást?

(3) A harmadik lépcsőfok: nyári magashegyi sziklamászó tanfolyam

A sziklamászó tanfolyamok utolsó szintje, ahol még szervezett körülmények között mászunk. Itt viszont már alpesi hosszú utakat mászunk. Úgynevezett “plaisir” sziklamászó utakon, élvezetes, jól biztosítható, de magashegyi körülmények között hágunk a magasba.

Itt már tudsz mindent a kötéltechnikáról, van haladóbb mászótudásod, a legnagyobb kihívás a tájékozódás, ill. ha rosszul döntöttél, eltévedtél valahol, esetleg az időjárás megváltozik, akkor a nem várt helyzetek lekezelése.

Kiderül, hogy a sok kötélhosszas ereszkedés is rengeteg odafigyelést igényel és néhány trükkel rengeteg időt lehet megspórolni.

A nyári magashegyi sziklamászó tanfolyam során a mászófeladat nagyon komplex és ennek megfelelően a legszebb és a legélvezetesebb a sziklamászó tanfolyami sorozatok során.

Hol lesz nyári magashegyi sziklamászó tanfolyamunk?

Szívesen segítek neked kitalálni egy jó menetrendet, hogyan lehetsz a lehető leghatékonyabb. Állítsuk össze, hogy a saját lehetőségeidnek megfelelően, hogyan tudsz a leggyorsabban fejlődni! És tényleg mindegy, hogy nem másztál még, vagy éppen sziklákon rutinosan mozgó gekkó vagy! 🙂

Ha küldesz egy üzenetet és leírod, nagyjából mit szeretnél elérni, könnyedén kitalálhatjuk, hogyan faragjunk belőled (jobb) sziklamászót! Írj bátran!

Categories: BlogEdzés