Túrabakancs impregnálás mesteri szinten

Published by Farkas Gyula on

Egy túrát rendkívüli módon el tud rontani, sőt esetenként akár komoly sérülések is lehetnek abból, ha a bakancsod beázik. Sokféle túrabakancs, hegymászó bakancs létezik a piacon. Anyaguk eltérő lehet, a klasszikusabb darabok felsőrésze többnyire bőrből készül, de egyre több és elterjedtebbek a szintetikus felsőrészű modellek.

A különböző anyagokat különbözőképpen kell kezelned!

1. Lélegző membrános (pl. Gore-Tex) a cipőd belseje?

Bakancs impregnálás mesteri szintenFontos szempont az impregnálószer kiválasztásánál, hogy a bakancsod rendelkezik-e lélegző membránnal!  Ezek közül a legismertebb és talán a legjobb a Gore-Tex membrán. Ennek a nagyon finom szövésű hálónak az a feladata, hogy ha a cipőd külső héja átázik, a nedvesség akkor se hatoljon be a túrabakancs belsejébe. Működési elve nagyjából a hölgyek által használt tisztasági betét működési elvén alapszik, csak itt a nedvességet nem bent tartja, hanem épp kizárja.

A jó minőségű membrán, jó zoknival kiegészítve a lábad izzadtságát is el tudja szívni (mérsékelt mennyiségben) és kivezeti a cipő külső részébe.

wax lélegző membrános (Gore Tex) bakancshozNagyon fontos, hogy ha ilyen a cipőd, akkor ehhez megfelelő impregnálószert kell vásárolnod! A túraboltokban kapható ilyen cipőimpregnálókon többnyire megtalálod a “for Gore-Tex” vagy a “Beeswax” feliratot. A membránhoz való wax-ok ugyanis általában méhviasz alapúak. A hagyományos impregnálószerek sajnos tönkreteszik a lélegző membránt és onnantól kezdve csakis a cipőd külső héja tudja megakadályozni az átnedvesedést.

Ha nincs Gore-Tex vagy hasonló membrán a cipődben, akkor vehetsz olcsóbb, normál impregnálót is. De természetesen a membrán nélküli bakancsokat szabad Gore-Tex-hez ajánlott szerrel kezelni.

Most már tudod, hogy membránhoz való vagy hagyományos szert keress a boltban.

Nem tudom, mennyire általános jelenség, de volt már, hogy túraboltos eladó értetlenül állt előttem, amikor Gore-Tex-es bakancshoz kerestem impregnálószert. “A Gore-Tex vízálló, nem kell impregnálni!” – mondta. De Te most már profi vagy bakancsápolásban is, ne hagyd magadat megtéveszteni! A Gore-Tex membrán hatékonyabban tud nedvességet elvezetni, vagy éppen kizárni, ha a cipő külső része nincs átázva. Ezért érdemes ezeket a cipőket is impregnálni.

2. Impregnáló spray vagy wax?

Ha szintetikus a cipőd felsőrésze, akkor egyértelműen csak a spray kivitel jöhet szóba. Ezt ki is pipáltuk. 🙂

Ha a bakancsod felsőrésze bőr, akkor az impregnáló spray is és a wax is szóba jöhet. Nézzük az előnyöket és hátrányokat:

Az impregnáló spray előnyei és hátrányai

Előny
 • Egyszerű és gyors használat
 • Nem színezi el a bőrt (vagy csak kis mértékben)
 • Bármilyen cipőhöz használható
Hátrány
 • Drágább
 • Rövidebb ideig marad vízálló a bakancs

A wax előnyei és hátrányai

Előny
 • Tartósabb impregnálást lehet megvalósítani vele
 • Olcsóbb
Hátrány
 • Ha tartós hatást szeretnél vele, akkor bonyolultabb a használata (persze nem kell atomfizikusnak lenned hozzá… 😀 )
 • Meglehetősen elszínezi a bakancs felsőrészét
 • Csak bőr felsőrészhez használható
 • Ha Gore-Tex-es a cipőd és nem hozzá való wax-ot használsz, tönkreteheted a lélegző membránt

Milyen a cipőd felsőrésze?

 • Szintetikus – a spray a jó választás
 • Bőr – spray is, wax is jöhet. Mennyire legyen tartós az impregnálás? Mennyi időd van a procedúrához? Probléma-e, ha elszíneződik a bakancsod felsőrésze?

Figyelem!Ha sokat túrázol, egy flakon impregnáló spray-t érdemes a kocsid csomagtartójában tartani. Ha véletlenül kiderül, hogy elfelejtetted leimpregnálni a bakancsodat, vagy éppen valamelyik túratársad fejéből ment ki ez az apróság, akkor spray-vel, még gyorsan tudjátok kezelni a helyzetet. 😉

 

3. A bakancs impregnálás folyamata

3.1 Tisztítás

Bakancs tisztító sprayBármilyen anyagból is készült a cipőd, bármilyen is a belseje, mindig a külső rész tisztításával kezd az impregnálást! Egyszerűen vízzel mosd le az összes szennyeződést a bakancs külsejéről. Makacs kosz esetén enyhén (!) szappanos vízzel is megteheted mindezt, de a végén folyóvízzel alaposan mosd le a cipődet, hogy ne maradjon rajta a szappannak semmilyen maradványa!

A boltokban kapható speciális tisztító spray, mosószer, de bevallom férfiasan, nem tapasztaltam, hogy jobban tisztítanának, vagy jobban megóvnák a cipőt, mint a víz vagy enyhén (!) szappanos víz.

Ha a cipő tiszta, hagyd megszáradni. Ha nem akarsz sokat várni, akkor hajszárítóval, alacsony hőfokon, távolról rásegíthetsz a folyamatra. Vigyázat! A közvetlen forró levegő károsíthatja a talp ragasztását!

3.2 Impregnálás

Ha van rá időd, vedd ki a cipőből a cipőfűzőt, hogy a nyelvet is teljesen le tudd ápolni!

Spray

Csak simán fújd le a cipőd külsejét mindenhol. Ha kész, várd meg míg megszárad és készen is vagy. 🙂

Bakancs impregnálásWax

Alaposan kend be a wax-szal a bakancsod felsőrészét mindenhol, különösen a varrásoknál, illesztéseknél! Elég bizarr módon fog kinézni szegény lábbeli. 🙂 Ha bekented, puha, nem szöszölős kendővel dörzsöld bele a bőrbe. A megszáradt wax hatására a bőr viaszos tapintásúvá fog válni és valószínűleg sötétebb is lesz, mint előtte volt.

Ha ezzel készen vagy, ismételd meg a műveletet mégegyszer vagy kétszer! Amikor a cipőd külseje száraz, onnantól lesz megint használható. Innentől kezdve cipőd belsejében is olyan szárazság fog tombolni, mint a Szaharában! 😀

4. Szuper bakancsom van, mégis nedves benne a lábam!

Jó zokni nélkül nincs jó bakancs!

Kompressziós túrazokniNagyon fontos, hogy a zoknid megfelelő legyen. Mindenféleképpen olyan túrazoknit válassz, amelyik a lábad izzadtságát el tudja vezetni! Hiába van hiper-szuper bakancsod, hiába a tökéletes impregnáltság, ha felveszel hozzá egy hagyományos pamutzoknit, ami magában tartja a nedvességet. Mindenképpen minőségi túrazoknit hordj! Ezek általában szintetikus vagy merinó gyapjúból készülnek.

A rossz zokni a Gore-Tex membránt is tönkre tudja tenni, hiszen, ha szöszölődik, akkor a kis darabok eltömik a membránt és megszűnik annak szellőzőképessége.

A túrazoknid mérete is fontos! Ha túl nagy a lábadra, akkor gyűrődni fog és túra közben kidörzsoli a lábfejedet is és szétdörzsöli a cipőd belső membránját is. Érdemes körgumírozású zoknit használnod, amelyik nagyon jól illeszkedik a lábfejedre. Ráadásul a sportteljesítményedet a vénás keringés segítésével javítja, ha kompressziós túrazoknit használsz.

Szóval a jó bakancsodhoz, jó zoknit vásárolj!

Puha talpú bőrbakancsok problematikája

A puha talpú bakancsok orr része gyaloglás közben jobban meg tud hajlani, gyűrődni, mint a merev talpúaké. Itt a bőr egy idő után elvékonyodik és azt tapasztalhatod, hogy bármilyen jól is impregnálod a cipődet, esőben, hóban, latyakban, beázik. 🙁

Nos, erre sajnos nincs megoldás. Az ilyen cipőt nyugdíjaznod kell, komoly túrákra, rossz időben már ne használd!

A merev talp megoldás?

Ez a felhasználási területtől függ. Ha magashegyi közegben használod, akkor egy merev, félmerev talpú cipő nagyon praktikus lehet, azonban középhegységben ezek nem kényelmesek.

A szintetikus felsőrész viszont lehet megoldás!

A jobb minőségű szintetikus felsőrészű bakancsok a gyűrődést is jobban bírják, mint a bőr. Tisztításuk, karbantartásuk kisebb odafigyelést igényel. Általában a szintetikus bakancsok súlya is lényegesen kisebb, mint bőrből készült társaiké.

Nem véletlen, hogy terjedésük robbanásszerű és egyre több gyártó áll át ezekre az anyagokra a klasszikus bőr helyett.

Van kérdésed a témával kapcsolatban? Keress meg bennünket!

 

Categories: Blog