Hogyan mássz fel a Mont Blanc csúcsára önállóan?

Published by Farkas Gyula on

Napfelkelte a Mont Blanc csúcsán

Napfelkelte a Mont Blanc csúcsán

Gondolkoztál már azon, hogy milyen érzés lehet a Mont Blanc csúcsán állni? 4810m-rel a legmagasabb az Alpokban, szépsége legendás és némi célirányos fizikai és technikai felkészüléssel nem is olyan ördöngősség feljutni rá.

Talán már meg is tervezted az utat. Ugyanakkor az Alpok „teteje” megér egy hosszabb lélegzetű cikket: nem csak a csúcs magassága és a népszerűsége miatt, hanem a – gyakran alábecsült – veszélyei miatt is. Biztos vagyok benne, hogy a lenti sorok elolvasása után nagyobb kedvvel és felelősséggel fogod megszervezni a Mont Blanc túrádat. A felkészülésben, felkészítésben ránk is számíthatsz!

Hol található a Mont Blanc?

A Mont Blanc 4810m magas hegyóriás, Franciaország és Olaszország határán fekszik. Ahogyan közelítesz felé, már az autópályáról elbűvöl az a monumentalitás, ahogyan ez a hegy föléd tornyosul.

Jaques Balmat és mecénása, Saussure márki

Saussure márki és Jacques Balmat… a Mont Blanc első meghódításának főszereplői

Évszázadok óta mozgatta az emberek fantáziáját, vajon mi lehet odafent, mit lehet látni, fel lehet-e jutni rá egyáltalán?

Sokáig azt gondolták démonok lakják a hegyet, hiszen aki elindult rá, szédülni kezdett, hányt, kapkodta a levegőt. 🙂 A hegyibetegség tüneteit az ördög művének vélték.

Az első megmászói Michelle Paccard és Jacques Balmat voltak, akik 1786. augusztus 8-án – pár száz évvel korábban, de pont a születésnapomon 😀 -, sok-sok kudarc és próbálkozás után érték el a Fehér Hegy csúcsát. Azóta számtalan próbálkozás volt már és napjainkban – teljesen érthetően – népszerű turista-célponttá vált.

Szállásfoglalás = csúcsengedély

A Gouter-ház, a Mont Blanc francia normálútján

A Gouter-ház

Nagyon fontos, hogy egyfajta csúcsengedélyként működik a Mont Blanc szállásfoglalási rendszere. Mindenképpen foglalj előre szállást, ha nem akarsz feleslegesen utazni Chamonix-ig, szállás nélkül ugyanis lezavarhatnak a hegy francia normálútjáról. A bivakolást most már nagyon komolyan szankcionálják, csakis a Tete Rousee ház melletti sátortáborban legális a szabad ég alatti tervezett alvás, de ehhez is helyet kell foglalnod.

Ha van szállásfoglalásod, mindenképpen nyomtasd ki a visszaigazolást és vidd magaddal a túrára.

Feljutás: a Mont Blanc Francia Normál útvonal A-tól Z-ig

A Mont Blanc legkönnyebb útvonala, a francia normálút vagy Gouter-út akkor nem támaszt technikai nehézséget, ha felkészült vagy fizikálisan, tudod használni a kötelet, hágóvasat, jégcsákányt és ideális időjárást fogsz ki. Természetesen fontos több magashegyet is végigmászni előtte, lehetőleg ne ezzel kezd! 😀

A legkönnyebb útvonal a Gouter-bordán, a Dome du Gouter-en és a Bosses-gerincen vezet a csúcsra. Jó állóképességgel és megfelelő akklimatizációval 2 nap alatt is lehet teljesíteni a csúcsot és visszatérni a hegy lábához.

Tramway du Mont Blanc

Tramway du Mont Blanc legfelső állomása a N’id d’Aigle

A Mont Blanc-mászók többsége Les Houches-ból vagy St. Gervais-ből indul és 2374m-ig, a Nid d’Aigle-ig felvonóval ill. kisvasúttal teszi meg a nem kis szintet és távot. Innen gyalog kell továbbmenni, köves, néhol drótokkal biztosított, de amúgy kényelmes magashegyi turistaúton. 2700m magasságban található egy elhagyatott kunyhó a Barraque du Forestier. Az ösvény innen válik kicsit meredekebbé és kacskaringózik fel 3000m magasságba, a Tete Rousse gleccser lábához. Itt az egyre zsugorodó jégmezőn kell átkelni a Tete Rousse menedékházhoz (3164m), ahol igény szerint, el lehet tölteni az első éjszakát.

Ha nem szeretnél kitérőt, akkor a ház érintése nélkül a gleccser szélétől egyenes út vezet a Grand Couloir felé.

A Tete Rousse ház felett:
Grand Couloir és a Gouter-borda

A Gouter-borda szárazon

A Gouter-borda szárazon

A következő 500m szintkülönbség a legnehezebb technikailag és a Grand Couloir (~3400m) „tekepályája” miatt a legveszélyesebb szakasz. A Tete Rousse házból indulva a kuloár északi felére érünk. Itt meg kell győződni arról, hogy nem hullanak a kövek és a lehető-leggyorsabb tempóban át kell kelni a kuloár túloldalára. Általában a július-augusztusi szezon szokott kőhullásos lenni. Szeptemberre viszont egész jól “be szokott fagyni” az Aiguille du Gouter és ilyenkor nyugalom van a kuloárban.

Használd a Grand Couloir-ban levő drótkötelet vagy ne?

Rituális naplementenézés a Tete Rousse háznál

Rituális naplementenézés a Tete Rousse háznál

Erről megoszlanak a vélemények. Egyrészt védelmet tud nyújtani kicsúszás ellen, ugyanakkor ha az esetleges tömeg miatt más is pont van rajta, akkor nem tudsz menekülni, ha jön a kőhullás.

A drótkötél magasan az átkelési pont felett szokott lógni, így sima, rövid kantárral nem javasolt a használata.

Ha nincs a környéken senki és kicsúszásveszélyesnek ítéled az átkelést, akkor érdemes megfontolni, hogy használjátok-e. Ha a drót mellett döntötök, akkor még a kuloár szélén akasszatok egy HMS karabinert a drótra, a köteleteket félszorító nyolcassal vezessétek át rajta. Ha szabad a pálya és kőhullás sincs, akkor biztos léptekkel, egy tempóban, a lehető leggyorsabban keljetek át.

Mont Blanc - átkelés a Grand Couloir-on

A Grand Couloir után

A Gouter-borda behavazva

A Gouter-borda behavazva

A Grandes Couloir után egy sziklás bordán kell felmászni. Helyenként kisebb mászós részekkel is találkozol, ahol a technikásabb helyeken via ferrata segíti a fel- és lejutást. Száraz időben kellemesen lehet haladni, viszont ha havas-jeges a hegyoldal érdemes a hágóvasakat felcsatolni. Kényelmes tempóban 3-4 órányi távolság a Tete Rousse menedékházból a 3817m magasan fekvő Gouter menedékház, amely új blokkja 2013-ban került átadásra.

A ház bejáratánál csatold le a hágóvasadat. A “bakancsszobában” egy helyre pakold le a bakancsodat, hágóvasadat, jégcsákányodat és technikai eszközeidet. Ha találsz nekik műanyag kosarat, az a legjobb tároló. Csak a hátizsákodat vidd fel a házba.

A Gouter-ház kantinjában tudsz bejelentkezni a már meglevő foglalásoddal.

Esti kilátás a Gouter-ház teraszáról

Esti kilátás a Gouter-ház teraszáról

A Gouter-ben pihenj sokat, mert másnap hosszú, fárasztó menetre kell felkészülni. Hajnali 1-3-között kelsz (a házban eldöntik, mikor szolgálják fel a reggelit), ezért korán le kell feküdni aludni. Az oxigénhiányos, száraz levegőben igyál minél több vizet és egyél, ha tudsz (a Gouter ház kantinjáan készségesen állnak rendelkezésre… horror áron :-)). A folyadékbevitellel enyhíteni lehet a hegyibetegség tüneteit, ha jelentkeznének. Ne lepődj meg azon sem, ha a házban az emeletre felsétálva azon kapod magadat, hogy kapkodod a levegőt. Itt már egy kicsit kevesebb van belőle, mint otthon Magyarországon bárhol! Közel 4000m-en vagyunk.

A felszerelésedet, ruházatodat mindenképpen készítsd elő másnapra. Hagyj a hátizsákodban mindent, de legyenek úgy elrendezve, hogy reggel minél gyorsabban magadra tudj aggatni mindent.

Ha érzékeny vagy az éjszakai zajokra, feltétlenül vigyél magaddal füldugót! 🙂 Nagyjából 100 ember van egy légtérben és még ha fizikailag az ágyak el is vannak szeparálva egymástól, a hangok (és szagok) azért terjednek. 🙂

Egy fontos tennivalód van a Gouter-házban: pihenj sokat és igyál!

Hajnalban a Dome du Gouter-en

Hajnalban a Dome du Gouter-en

Hajnalban csörög az óra, felkelünk, felöltözünk és megpróbálunk enni egy kicsit. Nem kell erőltetni, hajnalban és ebben a magasságban a gyomor befogadóképessége nem olyan, mint vasárnap délben otthon. 🙂 Azért egy müzliszeletet próbálj magadba pumpálni, és ha tudsz egyél még, lehetőleg szénhidrát tartalmú ételt. És igyál!

Hátizsákodban legyen ennivaló, innivaló, energiaszelet, energia-zselé, termosz(!), egy kevés plusz öltözet, egészségügyi felszerelés, izolációs fólia. Rajtad legyen meleg ruha, fejeden sapka, sisak, fejlámpa, kezeden meleg kesztyű. Bakancsodon legyen hágóvas, kezedben pedig kényelmesen hosszú túra-jégcsákány. Folyadékot ivós zsákban ne vigyél, mert még szigetelt csővel is be fog fagyni – kipróbáltam, tudom 😉 . A nyerő megoldás: a termosz.

A Bosses-gerinc

A Bosses-gerinc

A zsebeidbe is tegyél elérhető közelségbe energiazselét, magnéziumot és valami harapnivalót. Ha kéznél vannak, idejében enni fogsz, ha viszont elő kell bányászni a hátizsákból, biztosan nem fogod erőltetni és eléhezhetsz.

Csúcstámadás: indulás!

A házból kilépve összekötözködik a parti, bekapcsolódnak a fejlámpák és elindulunk felfelé az Aiguille du Gouter bordájára, majd onnan csatlakozva a hajnali kígyózó fejlámpás menethez, gyalogolunk a Dome du Gouter 4200m-es csúcsára. A felkelő nap itt ér majd, ahogy egyik lábadat a másik után téve kaptatsz a Dome teteje és a Vallot-kunyhó felé.

Közel a Mont Blanc csúcsa

Közel a Mont Blanc csúcsa

A Vallot-kunyhó egy vészhelyzetekre fenntartott fém bódé. Sajnos sokan félreértelmezik a jelentőségét és tervezetten éjszakáznak odabent. Ráadásul a szemetet otthagyják, emiatt fertelmes állapotok uralkodnak odabent. A lényeg az, hogy a Mont Blanc megmászásának utolsó szakasza itt kezdődik. Innen még vár rád kb. 500m szintkülönbség és 1-2 óra a leggyönyörűbb szakaszon, a Bosses-gerincen, a „tevepúpokon” keresztül.

Gyönyörű színek a Mont Blanc-on

Ezért a látványért érdemes korán kelni

A felkelő nap ilyenkor szokta megsütni a hegyoldalt és gyönyörű látványt nyújt. A menet itt nem túl gyors, hiszen egyre kevesebb a levegő és a társaság eléggé szuszogni szokott… de  ilyen az igazi magashegyi túra.

Breaking news 🙂

2015-ben kb. 4600m magasságban megjelent egy hasadék, ami 2016-ra kiszélesedett kb. 1,50m-re és le is szakadt, így egy kb. 5m-es hófal lett felette. A chamonix-i hegyivezetők beépítettek ide egy fix kötelet, ami segítségével át tudod húzni magadat a hasadékon, ill. a hófalba vájt “kéményben” is tudsz haladni kb. 2-3m-t a fix kötél segítségével.
Ha nem vagy magabiztos mászó, akkor kérj felső biztosítást a vezetődtől! Ez a hasadék a szezon elején nincs a hegyen, szezon közepe-vége felé viszont ott lesz.

 

A Bosses-gerincen helyenként meredek és kicsúszásveszélyes a terep, úgyhogy óvatosan és figyelmesen gyalogoljatok felfelé! Itt már ne használjatok gleccseres hosszú-kötél-technikát! Vegyétek a köztetek levő távolságot rövidebbre, kb. 3m-re! Plusz azt se feledd, amit a téli magashegyi tanfolyamon tanultál lépéstechika során: egyszerre 1 végtag mozog! Mindig a legtapasztaltabb menjen legfelül, azaz felfelé elöl, lefelé hátul! Haladjatok egy tempóban! (2-3 fős kötélparti tud hatékonyan együtt mozogni)

A Mont Blanc csúcsán

Csúcskilátás a Mont Blanc-on

Csúcskilátás a Mont Blanc-on

Hamarosan megérkezel 4810m-re, a csúcsra, ahonnan tiszta időben láthatod az Alpok legmagasabb tömbjeit. A Monte Rosa, Matterhorn, távolban sejlik a Gran Paradiso és nem messze, pont ellentétes irányban meredeznek az Écrins sziklatornyai. Közvetlenül alattad húzódik a Grandes Jorasses minden izgalmas mászóútjával és alattunk pedig közel 1km-rel az Aiguille du Midi-re vezető felvonó állomása.

Leírni nem lehet azt az érzést, amikor először állsz az Alpok legmagasabb csúcsán! Felejthetetlen és izgalmas, hiszen mégiscsak a legmagasabb hegycsúcs ez sok ezer kilométeren belül! (Bevallom én még sokadjára is mindig érzek valami különlegességet, amikor fent állhatok a Fehér Hegy tetején)

Egy régebbi Mont Blanc túránk

Milyen felszerelés kell egy Mont Blanc túrához?

Nyáron, hajnalban a hőmérséklet -5°C – -20°C között szokott lenni induláskor a Gouter-ház környékén. Ilyen hideghez való öltözetre lesz szükséged. Hozz egy vékony polárral és egy zoknival többet, mint amire itthon szükséged lenne ilyen hidegben! Ha fúj a szél, akkor a hideget hidegebbnek fogod érezni.

Egyébként amire egy magashegyi túrázónak szüksége van egy normál utas Mont Blanc túrán, az nagyjából ez:

 • aláöltözet (alsó, felső)
 • polár felső
 • meleg kesztyű
 • vékony kesztyű
 • sapka és maszk
 • szél- és vízálló dzseki
 • szél- és vízálló nadrág
 • pehelykabát
 • kamásli
 • meleg túrazokni
 • hágóvas viselésére alkalmas, bejáratott hegymászó bakancs (ha lehet, szigetelt. Könnyű túrabakancs nem ajánlott)
 • napszemüveg
 • síszemüveg
 • fejlámpa
 • hátizsák
 • teleszkópos túrabot
 • hegymászó sisak
 • jégcsákány
 • hágóvas
 • beülő
 • csavaros karabinerek
 • HMS karabiner + biztosítóeszköz
 • Tibloc vagy mászógép
 • pruszikzsinór
 • heveder
 • impregnált egészkötél 40-60m
 • jégcsavarok (2db/fő)
 • elsősegélycsomag
 • izolációs fólia
 • hüttezsák
 • termosz
 • naptej (50-es faktor)
 • energiaszelet, energiazselé, folyékony magnézium, proteinszelet

Figyelem!

Ereszkedés a Dome du Gouter-en a Gouter-ház felé

Ereszkedés a Dome du Gouter-en a Gouter-ház felé

Ha önállóan szeretnél nekivágni az útnak, feltétlenül légy tisztában a kötél használatával! Tudd a gleccserjárás alapjait, a társbiztosítást, a gleccserhasadékból mentést, az önmentést (pruszikolás), a kicsúszásmegfogást (eszközzel és eszköz nélkül), kicsúszó társ megfogását. Természetesen csak akkor indulj útnak, ha az időjárási körülmények azt lehetővé teszik! Ha azt látod, hogy az idő nem kedvez, a legjobb döntés a visszafordulás!

Fontos, hogy magashegyi tapasztalattal rendelkező, technikailag és fizikailag egyaránt felkészült társsal/társakkal vágj bele a kalandba! És nem győzöm hangsúlyozni: elengedhetetlen megfelelő felszerelés és annak használatának tudománya! Egyik a másik nélkül mit sem ér.

A régi Gouter-ház felett

A régi Gouter-ház felett

És persze fizikálisan is fontos előre készülni: még itthon csinálj állóképességi edzéseket (terepfutás, futás, hosszú túrák, teljesítménytúrák, stb.) és ha a Mont Blanc túra előtt van alkalmad elmenni magashegyekbe, akkor az nagyon hasznos készülés, hiszen a 3000m körüli és feletti túráknak már akklimatizációs hatása van!

És végül ne felejtsd: az öreg hegymászó a jó hegymászó, a hegy pedig megvár! Ez örök érvényű mondás mindenki számára, aki a hegyekben túrázik.

A csúcsra jutni opcionális,
lejönni viszont kötelező!
Jó túrázást!