Tierbergli Klettersteig, Sustenpass, Svájc

Published by Farkas Gyula on

Kilátás a klettersteig végén a Steingletscher-reA Tierbergli Klettersteig egy igazán pazar túra, ha szereted mászás közben a havas magashegyek látványát. A svájci Sustenpass alatt található Steingletscher mászóparadicsom drótos útja ez, ami után minden via ferrata szerető ember megnyalja a tíz ujját. 🙂 A klettersteig beszállása kb. 5 perc, a mászás relatíve sok, mert a teljes szintemelkedésből nagyjából 700m-t töltesz a via ferrata drótjain.

Nehézség: B-C (van egy D-s variáns is, ami kikerülhető)

Túra hossza: kb. 5-6 óra

Szintemelkedés: kb. 800m

Klettersteig TierbergliParkoló

Autózz a Sustenpass irányába! Ha Wassen felől jössz, át kell hajtanod a hágón, Innertkirchen felől csak a Hotel Steingletscher-ig kell felmenned. A túra kiindulópontja a Hotel Steingletscher feletti parkoló, ahova 5CHF útdíj ellenében tudsz behajtani. Autózz végig a Hotel feletti úton és a végén található nagy, kavicsos parkolóban hagyhatod az autót, kb. 2000m-rel a tengerszint felett.

Túra

Klettersteig Tierbergli D nehézségű variáns

A D nehézségű variáns

Sétálj át a hídon és nagyon enyhén jobbra tartva, kb. 3-400m gyaloglás után már bele is ütközöl a klettersteig drótjába. A mászás három szekcióból áll. Az első szekció végén van egy kellemes elágazás, ahol választhatsz egy könnyebb (B) és egy nehezebb, áthajlós (D) variáns között. A két variánsból van átlátás egymásra, így ha többen vagytok és esetleg ezen  szakasz erejéig különváltok, akkor is lesz kommunikációs kapcsolat köztetek. A két variáns egy hatalmas párkányon találkozik ismét egymással. Rövid mászás után el is éritek az első szekció végét.

Innen sétálni kell pár száz métert, miközben keresztezitek a lejövetkor majd használatos, kék jelzésű, azaz Alpinwanderweg besorolású turistaútvonalat.Ezután át kell kelni egy kisebb hómezőn, majd eléritek a klettersteig második szekciójának beszállását.

Klettersteig TierbergliA második szekció mászása közben teljes rálátásod lesz a Steingletscher sziklapárkányon egyensúlyozó fantasztikus sérac-jaira, azaz jégtornyaira. Ez a rész kicsit könnyedebb, mint a klettersteig első része. Az egyetlen kulcshely egy bordáról induló nedves bevágás, ahol sokan izomból próbálják feltépni magukat. Ha körbenézel a lábad körül, rengeteg nagyon jól használható lépés van, amikkel mindenféle erőkifejtés nélkül, könnyedén fel tudsz sétálni a falon.

A szekció vége felé egy szép tábla megmászása után találod a Wandbuch-ot, falkönyvet, ahova bejegyezheted az utókor számára, hogy itt jártál! 🙂

Tierbergli Hütte és a Vorder TierbergA harmadik szekció, a kiszállás… innen már nincs több via ferrata szakasz, sétálnod kell felfelé kb. 70m szintet, mire egyszer csak eléd tárul a komplett Steingletscher. Láthatod a Sustenhorn-t (3563m), a Gwächtenhorn-t (3420m) és a Vorder Tierberg-et (3091m). Mindezen csúcsok megmászhatóak innen, de gleccserfelszerelés, gleccsertapasztalat szükséges hozzájuk! A Tierbergli Klettersteig és a Vorder Tierberg megmászása belefér egy sportosabb napba.

 

A Tierbergli Klettersteig végén található 2797m magasan a Tierbergli Hütte (SAC), ahol ehetsz, ihatsz, megszállhatsz.

Szállásfoglalás a Tierbergli Hüttében: +41 33 971 2782

Alpinwanderweg lejövet a Tierbergli HüttétőlLejövet

A Tierbergli Hütte túloldalán induló kék jelzésű turistaúton lehet visszatérni a parkolóba. Néhány helyen van drót, de felszerelés ide már nem nagyon kell.