Világrekord: 23-szor a Mount Everest csúcsán

Published by Farkas Gyula on

A serpa Kami Rita 23. alkalommal állt a Mount Everest csúcsán, így világrekordot állított fel, 2019. május 15-én.

Kami Rita serpa, Mount Everest világrekord 2019

“Rita más mászókkal egyetemben, szerdán érte el a hegycsúcsot” – nyilatkozta Gyanendra Shrestha, a nepáli kormány hivatalos megfigyelője az Everest alaptáborból.
A 2019-ben éppen 49 éves Kami Rita 1994-ben mászta meg először a Mount Everest-et. Azóta szinte minden évben újra megmássza. Rita édesapja az első hivatásos serpa hegyivezetők egyike volt és fia követte nyomdokaiban. Az Everest-en kívül megmászta a K2-t, a Cho Oyu-t, a Lhotse-t és a Manaslu-t is.

Rita jelen volt, amikor 2015-ben lavina söpört végig az Everest-alaptáborban és 19 hegymászó vesztette életét. A tragédia után családja követelte tőle, hogy hagyja abba a hegymászást, de nem engedelmeskedett a nyomásnak.

“22 megmászás után nagyon jól ismerem a Mount Everest-et. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az ember nem tér vissza.” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek az elmúlt hónapban. “Olyan vagyok, mint egy katona, aki hátrahagyja feleségét, gyermekeit és családját, hogy az országáért küzdhessen.”

Mount Everest 8850mKüzdelem a serpa hegyivezetőkért

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a csúcsfotókon pózoló nyugati hegymászók a serpák több hónapos előkészítő munkájának köszönhetik sikereiket, hiszen ők építik ki a táborokat, a hátukon cipelik fel a sok tonnányi felszerelést, főznek rájuk, oxigénpalackokat depóznak számukra.

Feltehetően a legfontosabb, amit a serpák tesznek minden évben, az a fix kötelek és létrák rögzítése a gleccsereken, hogy az őket követő hegymászók biztonságosabban mászhassanak.

“Ezek a mászók elérik a csúcsot, nevüket jegyzik, de sosem esik szó azokról a serpákról, akik előkészítik a terepet számukra.” – mondta Rita.

A serpák leginkább jak-tartó és kereskedő nép volt a Himalája mélyén, mindaddig, amíg az 1950-es években Nepál meg nem nyitotta határait. Kitartásuk és barátságosságuk hamarosan keresett teherhordóvá és hegyivezetővé tette őket.

Kedden az első idei serpa hegyivezető csoport elérte az Everest csúcsát, miközben elvégezték az út kiépítését és a fix kötelek rögzítését.

Idén a tavaszi szezonban 41 csoport, összesen 378 hegymászóval kért csúcsengedélyt a Mount Everest-re. Nagyjából ugyanennyi nepáli vezető fog dolgozni, hogy segítsék az expedíciókat elérni a hegycsúcsot.

Minden májusban csupán néhány napnyi időjárási ablak teszi lehetővé a vágyott cél elérését számukra, feljutni a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everest-re.