Via ferrata Horvátországban

Published by Farkas Gyula on

A horvátországi Paklenica Nemzeti Park elsősorban a sziklamászók körében népszerű. Van viszont két via ferrata, ami kedvessé teheti a helyet a drótos utak kedvelői számára is.

Veliki Vaganac via ferrata

Technikailag könnyű útvonal, a sok függőhíd miatt azonban inkább a haladócskábbak számára ajánlott önálló mászásra. Az út négy hosszabb, kellemesen magasban húzódó függőhidat tartalmaz. A Vaganac via ferrata további különlegessége, hogy helyenként csodás kilátás nyílik róla az Adriai-tengerre és a szigetvilágra. Azt hiszem, már csak a látványért is érdemes végigmászni rajta.

Megközelítés

A Veliki Vaganac via ferrata-t Starigrad-Paklenica település központja felől tudod elérni. A Marin étterremmel majdnem szemben felfutó utcán kell elindulni, ahol a Mirilija és a Veliki Vaganac táblákat fogod találni.

Egy hegyi szerpentinen kell felautózni kb. 20 percet. Az út keskeny, elég kanyargós, gyakorlottabb sofőröknek ajánlott. A kilátás már innen is gyönyörű lesz.

A parkolót itt találod:
https://maps.app.goo.gl/zgDWFZbJQkMe2m1v5

Innen egy jól látható ösvényen kell kb. 5-7 percet sétálni a via ferrata-hoz és az ugyanitt található sziklamászó helyhez.

A mászás

Természetesen komplett via ferrata felszerelésre van szükséged, azaz sisakra, via ferrata kantárra és beülőre. A hidakon való közlekedéshez ajánlott a kesztyű használata is.

Horvátország, Paklenica, Veliki Vaganac via ferrata topo

Horvátország, Paklenica, Veliki Vaganac via ferrata