2. Hogyan válassz beülőt?

Published by Farkas Gyula on

Hegymászó beülő részeiA mászócipő vásárlás után minden bizonnyal a beülő lesz a következő eszköz, amit vásárolni fogsz. Az, hogy milyen stílusú utakat mászol, milyen túrákon veszel részt, nagyban meg fogja határozni, milyen beülőt vásárolj. Hiszen egy via ferrata-hoz, mászótermi top-rope mászáshoz elegendő egy egyszerűbb típus, míg trad sziklamászáshoz, sport sziklamászáshoz, megint csak más és más az ideális. A jó hír, hogy van kompromisszumos megoldás is. 🙂

 

A beülő részei

 • Derékheveder: Ezen a hevederzeten fog a legnagyobb terhelés ébredni, amikor beleülsz a beülődbe. A derékhevederzet párnázottsága és szélessége fogja legjobban meghatározni, mennyire lesz kényelmes és nehéz a beülőd. Sajnos a kettő paraméter fordított arányosságban állnak egymással. A derékhevederzetet egy vagy két csattal tudod a derekadra igazítani.
  Ha 1 csat van a beülő derékhevederzetén, akkor érdemes olyat választani, amelyiknek a párnázása magán terhet viselő hevederzeten elforgatható. 2 csat esetén mindegy. Ez azért fontos, hogy a beülő központi biztosító hevederjét (belay loop) ténylegesen középre tudjuk igazítani.
 • Csatok: Két típusú csattal találkozhatsz a beülőknél: a gyors csatot, és a visszafűzős csatot. A visszafűzős rendszer eltűnőfélben van, mert nem „bolondbiztos”. A derékhevedert meghúzás után vissza kell fűznöd önmagába. Ha ez a visszafűző momentum elmarad, akkor a bekötözködés életveszélyes lehet, mert a hevederzet ki tud lazulni, bomlani. Ugyanakkor ha ezt a csatot egyszer befűzted, biztosan stabilan fog tartani, míg a gyorscsatos megoldásoknál tapasztalható némi lazulás, használat közben. Ettől természetesen a beülő teljesen biztonságos, de időről-időre észlelheted, hogy után kell húzni a pántot. Ez nem a mászás miatti fogyás eredménye… 😀
 • Combhevederzet: Párnázottság ill. állíthatóság tekintetében lehetnek eltérések. Ha változatos hőmérsékleti viszonyok mellett is tervezed a beülőd használatát, érdemes olyat venni, amelyiknek csatos a combhevederzete is, hogy többféle ruhavastagság esetén is magadra tudd állítani.
 • Felszereléstartó fülek: A mászásod jellégtől függ, hány darab felszereléstartó, vagy eszköztartó fül legyen a beülődön. Mászóteremben, via ferrata-n elég az 1-2 fül, azonban ha sziklát mászol, akkor legyen legalább 4 fül. Trad mászásnál, mesterséges mászásnál kellhet a 6-7 felszereléstartó fül is. Nagyon fontos, hogy a felszereléstartó fülek terhelhetősége 3-5kg között változik, ezeket terhelni szigorúan tilos! Még kötélvezetés miatt sem illik a köteledet hozzákötni, mert egy rossz rántás esetén a fül leszakadhat.
 • Vontató hurok: A beülő derékhevederzetének hátuljára szokás varrni még egy fület. Ez általában jobban terhelhető, mint a felszereléstartó fülek, a beülőd leírásában jelölni fogják, hogy mennyivel lehetséges. A vontató hurok segédkötél felhúzására alkalmas, de több kötélhosszas mászásoknál gyakran használjuk plusz eszköztartó fülnek, ahova a mászás közben nem használt dolgokat rögzíthetjük (kalapács rögzítőheveder, cipő, kulacs, EÜ csomag, stb.), hogy a hátizsákunk minél kisebb lehessen.
 • Központi biztosító heveder: angol nevén belay loop. A központi biztosító heveder a beülőd legerősebb pontja. Igazából terhelhetőség szempontjából a beülők ezen egyetlen pontját szokták tesztelni. Ide fogod a biztosítóeszközöd karabinerét rögzíteni társbiztosításkor, ereszkedéskor. Mesterséges mászáshoz ajánlott beülőkön sokszor találni két egymással párhuzamos belay loop-ot. Via ferrata, gleccserjáró és mászótermi kezdő beülőknél a központi biztosító heveder csupán egy fülecske a beülő derékhevederzetére varrva. Az ilyen beülőket elölmászásra ne használd!
 • Bekötözködő hurkok: A központi biztosító heveder ezeken keresztül van rögzítve a derékhevederzethez és a combhevederzethez. Ezen két ponton fog átfutni a mászóköteled is, amikor bekötözködsz pereccsomóval vagy bulincsomóval.
 • Hátsó gumipántok: A legkevésbé tűnik jelentősnek a létük, de a legviccesebb részei a beülőnek. 😀 A hátsó gumipántok tartják a combhevederzet hátsó felét kényelmes pozícióban. A magyar zsargonban néha „harisnyatartónak” is szoktuk ezeket a hasznos pántokat csúfolni. 🙂 A hátsó gumipántok általában valamilyen formában lecsatolhatóak a derékhevederzet hátsó részéről. Ezen funkció lényege akkor válik igazán világossá, amikor egy hosszú, nehéz út mászásakor, függőstandban az embernek ügyes-bajos dolgai akadnak és a beülőt nem lehetséges levennie magáról, hogy ezzel segítse bélrendszerének, ill. hölgyek esetében a vízháztartás tisztulási folyamatait. 🙂 Gusztustalan, nem gusztustalan, ez a valóság. 🙂

A beülők típusai felhasználás szerint

 • mászótermi és via ferrata beülőMászótermi és via ferrata beülők
  Általában nagyon könnyű és nagyon egyszerű beülők. Legtöbbször semmilyen párnázást nem találsz rajtuk. Általában 1-2 eszköztartó fül található rajtuk és a központi biztosító heveder csak egy szimpla hurok rávarrva a derékhevederzetre.
 • Sportmászó beülők
  Könnyű beülők ezek is, minimális párnázással már rendelkeznek. Fontos szempont a kis súly és a szellőzőképesség. Általában 4 eszköztartó fület találhatsz rajtuk. Sokszor a combhevederzet nem állítható csat segítségével. Keskeny központi biztosító hevedert találhatsz rajtuk. Általában olyan csatrendszer van rajtuk, amelyek lehetővé teszik a beülő gyors fel- és levételét.
 • Tradicionális sziklamászó beülők
  A trad sziklamászó beülők több felszerelés elhelyezését kell, hogy lehetővé tegyék, ugyanakkor ezek sem lehetnek túl nehezek. A trad sziklamászó beülőkön 4 vagy több felszereléstartó fül található. Párnázott a comb- és a derékhevederzet, a hát alsó részénén a sportmászó beülőkénél vastagabb párnázottság jellemző, hiszen hosszabb időt is ki kell bírni benne a standban ücsörögve. Ezen a beülők hátrészén biztos, hogy találsz vontató hurkot is. A trad sziklamászó beülők a leguniverzálisabbak, a hegymászás minden ágában használhatod őket, ha a kicsit nagyobb többletsúly nem okoz problémát.
 • Jégmászó, mixmászó beülők:
  Hasonlóak a tradicionális sziklamászó beülőkhöz, de a téli sportokra vannak optimalizálva. Általában találhatsz rajta lehetőséget „carry tool”, azaz további eszköztartó karabiner(!) elhelyezésére, amelyeken pl. a használaton kívüli jégszerszámokat szoktuk tárolni. Sok jégmászó beülőn találsz a derékhevederzet oldalára varrt jégcsavartartó hevedert. Ez nagyon hasznos, ha kényelmesen szeretnéd a csavarjaidat elővenni, amikor jeget mászol.
  A jégmászó beülők comb- és derékhevederzete nagyobb tartományban állítható, hiszen itt a vékonyabb alpesi ruházattól kezdve akár pehelykabát is lehet rajtad, így a testkörfogatod elég nagy mértékben változhat a ruházat függvényében.
 • Alpin/hegymászó beülők
  Ultrakönnyű beülők, általában 4 vagy kevesebb eszköztartó füllel, amelyeket úgy helyeztek el, hogy hátizsákkal a hátadon is könnyen hozzájuk tudj férni. Az alpesi hátizsákok derékpántja általában tartalmaz eszköztartó füleket, hegymászáskor ezekhez könnyebben hozzáférünk, mint pl. egy sportmászó beülő hátsó eszköztartó füleihez férnénk. Az alpin beülők könnyen fel- és levehetőek, ha sokat kell gyalogolni, általában nem viseljük.
  A derék- és combhevederzet itt is nagy tartományban állítható, azonban a párnázottságuk minimális, vagy nincs is. Természetesen könnyebb gleccsertúrákhoz, sítúrákhoz és normálutas hegymászáshoz valóak ezek a beülők, ahol inkább kicsúszásveszély a jellemző, nem a nagy eséstényezőjű esések.
 • Speciális beülők
  • Canyoning
  • Nagy-falas beülők
  • Verseny-beülők
  • Teljes testhevederzet
   Talán erről a fajtáról fontos még szólni. Kisgyerekeknél, kb. 6 éves korig a fejméret arányaiban nagyobb, mint nagyobb korban. Másik fontos szempont, hogy a kisgyerekek dereka és csípője között még nincs nagy kerületbeli eltérés. Ezek miatt a kisgyerekeknek a teljes hevederzet nyújtja a teljes biztonságot, hiszen a bekötési pont kb. mellmagasságban van, így esés esetén sem tud a gyermek fejjel lefelé fordulni és a teljes test bekötése miatt, nem tud kipottyanni a beülőből.
   Szintén teljes testhevederzetet érdemes a túlsúlyosabb, nagyobb hassal rendelkező mászóknak használniuk, mielőtt fogyókúrába és komoly edzésbe fognak. (Ugye??? 😉 ) Nagyobb haskörfogat esetén a derékhevederzet le tud csúszni a csípőre. Esés esetén a rosszul felvett beülőből konkrétan ki lehet „borulni”.

Van-e különbség férfi és női beülők között?

Elsőre a legszembetűnőbb a színvilág. 🙂 Ez fontos szempont. A másik szempont a testarányok különbsége. Általában a hölgyek beülői karcsúbb derékre vannak méretezve.

Hogyan próbáld fel a beülőt a boltban?

 1. Először is lazítsd meg a csatokat, mind a derékhevederzeten, mind a combhevederzeten (ha van).
 2. Ellenőrizd, hogy a derékhevederzet nincs fejjel lefelé
 • Ellenőrizd, hogy a központi biztosítóheveder nincs megtekeredve
 • Ellenőrizd, hogy a combhevederek nincsenek megtekeredve és nem keresztezik egymást
 • A központi biztosító hevedernek elöl, a hasadnál kell majd helyet foglalniaLépj bele a beülőbe és húzd fel!
 1. A beülő derékhevederzete a csípőcsontod felső részénél, a nevéből magától értedődően, a derekadon kell felfeküdnie. Ha így viseled, akkor semmilyen körülmények között nem tudsz kicsúszni belőle, még akkor sem, ha valamilyen szerencsétlen körülmények között fejjel lefelé csüngenél a kötélen.
 2. Húzd meg a derék- és combpántokat. Ezeknek annyira kell feszesnek lenniük, hogy a kézfejed 2-3 ujja éppen beférjen melléjük. Így kellően feszes lesz, hogy ne tudj kicsúszni a beülőből, de nem fog szorítani és kényelmesen tudsz mozogni benne.
 3. A jól megválasztott beülőméretnél a derék- és combhevederek nincsenek végállásig behúzva vagy kiengedve. Nagyon fontos, hogy legyen feszítési és lazítási lehetőség a hevedereken.

Nagyon fontos, hogy csak megbízható forrásból vásárolj beülőt! Népszerű kínai vásárlós oldalakról nem biztos, hogy az európai szabványoknak is megfelelő beülőt kapsz, bármi is legyen rájuk írva! Használt beülőt is csak akkor vásárolj, ha megbízható forrásból való, ismered az előéletét.

A beülők kényesebb részei többnyire poliamidból készülnek, ezek az idő múlásával öregszenek. Napfény, súrlódás hatására az öregedés felgyorsul. Általában 5-10 évente érdemes a beülődet lecserélned akkor is, ha nem használtad. Intenzív használat mellett természetesen ez az idő még rövidebb.