Biztosítóeszköz kiválasztása – Hogyan takaríts meg több 10.000Ft-ot?

Published by Farkas Gyula on

A biztosítóeszköz kiválasztásába tényleg jól bele lehet gabalyodni. Rengeteg van, furcsábbnál-furcsább alakúak, blokkolnak, nem blokkolnak, önzáróak, nem önzáróak, rengeteg funkció létezik, amelyekről kezdőként nem biztos, hogy tudod, mire valóak.

petzl reversoKezdjük az egyszerű helyzettel: Ha sziklamászó tanfolyamra készülsz, ha sok kötélhosszas utakat is szeretnél a későbbiek során mászni, akkor leginkább olyan lapka-típusú biztosítóeszközre lesz szükséged, mint a Petzl Reverso, a Black Diamond ATC-Guide, az Ocun Ferry, a Cassin Piú, a Wild Country Pro Guide, a Mammut Bionic Alpine, stb. Ezek az eszközök univerzálisak, alkalmasak elölmászó biztosításra, másodmászó standból való biztosításra és ereszkedésre.

  • Van rajtuk két nyílás a köteleknek
  • Van egy nagy fül az eszköz tetején, amivel a standban felakaszthatjuk, ha másodmászót szeretnénk biztosítani vele. Így önzáró rendszert alkot az eszköz, ha nem érsz hozzá, akkor is megfogja a leeső másodmászót. (A kötelet természetesen be kell húznod folyamatosan, de a leeső mászó csakis a standot fogja terhelni)
  • Van egy kisebb lyuk az eszköz alján, amivel az eresztést lehet megvalósítani, ha a másodmászó beleült a kötélbe és vissza kell eresztenünk a földre vagy az alsó standba.

Milyen biztosítóeszközök léteznek még?

Normál lapka

Biztosítóeszköz: normál lapkaEzek az eszközök legtöbbször mászóiskolákban, mászótermekben jöhetnek jól. Egyszerűek, testről tudsz velük elölmászót, másodmászót biztosítani, ill. ereszkedni lehet velük. A standba viszont nem tudod őket rögzíteni, mert az ehhez szükséges fül hiányzik róluk, ezért másodmászó standból biztosítására nem alkalmasak. Viszont általában fele annyiba kerülnek, mint az önzáró rendszer kiépítésére alkalmas társaik.

Normál lapka, egy köteles verzió

Biztosítóeszköz: normál lapka, egy köteles verzióbanCsakis sportmászás biztosítására és mászótermi felhasználásra léteznek ultrakönnyű biztosítóeszközök is. A magánvéleményem az, hogy mászóteremben és sportmászásnál a biztosítóemberen levő felszerelés súlya lényegtelen, ezért ezen eszközök gyakorlati létjogosultságát megkérdőjelezem, hiszen a sokkal univerzálisabb – feljebb tárgyalt – lapka ugyanerre és még más egyebekre is való.

Automata biztosítóeszközök

Leeső elölmászó esetén maguktól blokkolnak

Egy köteles automata sportmászó biztosítóeszköz

Önzáró biztosítóeszköz sportmászáshoz. Mammut SmartTöbb gyártó is készített egyszerűen használható automata biztosítóeszközt termes mászáshoz, egy kötélhosszas sportmászáshoz. Ilyen pl. a Mammut Smart vagy a Climbing Technology Click-Up.

A CT Click-Up két köteles verziója a CT Alpine-Up, amelyikkel tudsz standból biztosítani, ill. ereszkedni, akár pruszik nélkül is. Sok mindent tud az eszköz, talán a nagyobb tömeg szól ellene. Míg a Click Up a mászótermek és mászóiskolák eszköze, addig az Alpine Up a több kötélhosszas mászásoknál és ereszkedéseknél is használható. Természetesen az Alpine Up mászóiskolában is kiváló.

Petzl Grigri és társai

Az első önzáró biztosítóeszközök közé tartozik a klasszikus Petzl Grigri. Az előnye, hogy a leeső mászót az eszköz automatikusan képes megfogni. A hátránya, hogy ezek az eszközök nagyobb tömeggel rendelkeznek, mint egy lapka és jóval kevesebb funkcióra alkalmasak, mint pl. egy Petzl Reverso.

Aztán jöttek a klónok, a Trango Cinch, az Edelrid Eddy és társaik. Nagyon jó eszközök, ám a használatukat érdemes gyakorolni, mielőtt határterhelés közeli útba küldöd társadat. 🙂 Gyakorold a kötéladagolást, terhelés után az eszköz kioldását, az eresztés szakszerű folyamatát!

Edelrid Micro Jul, Mega Jul és Giga Jul

Az Edelrid nagyon innovatív biztosítóeszköze a Jul család. Egyszerre használhatod őket lapkaként, önzáró másodmászó biztosításra és blokkoló elölmászó biztosításra.

Az automata biztosítóeszközök több odafigyelést és szakértelmet igényelnek, mint az egyszerűbb biztosítóeszköz fajták.
Figyelmesen olvasd el a használati utasítást, még jobb, ha szakmeber segítségét kéred az első használatkor!

Ereszkedő nyolcas

Figyelem, ez az eszköz nem biztosítóeszköz! Vannak mászótermek, ahol a rossz minőségű kötelek annyira merevek, hogy normális biztosítóeszközbe nem mennek bele, ilyen helyeken, felső biztosításhoz esetleg használhatsz ereszkedő nyolcast, de még jobb, ha szólsz a terem üzemeltetőinek, hogy cseréljenek kötelet. 🙂

Ugyanakkor egy leeső elölmászó megtartásához kevés az ereszkedő nyolcas fékezőereje.

Az ereszkedőnyolcas gyakorlati jelentősége a lapkák megjelenésével rendkívüli módon lecsökkent, hiszen ereszkedésre jobbak a lapkák, mivel ezek nem tekerik a kötelet.

Az ereszkedőnyolcas havas-jeges kötélen való ereszkedésnél lehet jó eszköz, ill. a katonai gyakorlatban van még jelentősége. Ha tervezed, hogy a közeljövőben helikopterből ereszkedj ki, ellenséges területen, akkor mindenképpen vegyél egyet! 🙂

Remélem sikerült pár dolgot megvilágítani a biztosítóeszközök világából (is). Ha van kérdésed a témában, keress meg és nagyon szívesen segítek megválaszolni őket!

A FunFit Elite Club további cikkei »