Hegymászó sisak kiválasztása – hogyan takaríts meg több 10.000Ft-ot?

Published by Farkas Gyula on

Törött hegymászó sisakA hegymászó sisak megvédi a fejedet, ha felülről kő, jég vagy éppen valamilyen mászóeszköz zuhan rád. Szintén megvédi a fejedet, ha esés közben nekicsapódsz a falnak. Mivel a sisak kicsit szélesebb, mint a fejed, ezért akár az arcodat is óvhatja becsapódáskor. Amikor pedig mászunk, sokszor “megfejelünk” kiálló köveket, áthajlásokat. Ilyenkor is jó szolgálatot tesz a sisak.

Milyen a számodra legideálisabb sisak?

Az első kérdés a fenti kérdésre, hogy a mászósportok mely ágait űzöd?

A kiválasztáshoz próbál segítséget nyújtani ez a cikk, hiszen tengerparti sportmászáshoz és jégmászáshoz nem feltétlenül ugyanaz a modell a legideálisabb. Ha mégis szeretnél kompromisszumot kötni, akkor melyik szempontoknak érdemes kedvezned?

A mászósisakoknak ipari szabványoknak kell megfelelniük, ezért megbízható forrásból vásárolj!

Amiket először érdemes megfontolnod ha hegymászó sisakot keresel

 1. Sisak típusa
 2. Milyen mászóstílusban fogod használni?
 3. Megfelelő méretben van-e az adott modell?

Hegymászó sisak típusaKemény héjú hegymászó sisak

 • Kemény héjú sisakok
  A hagyományos kemény héjú sisakok strapabíróbbak, mint a habosított társaik. A tömegük kicsit nagyobb és a szellőzőképességük pedig többnyire gyengébb. Cserébe viszont általában olcsóbbak.
  A kemény héjú sisakok belsejében vékony szivacsréteg helyezkedik el, ill. a régebbi típusoknál pántokkal feküdt fel a fejfedő az ember fejére.
 • Habosított könnyű hegymászó sisakHabosított sisakok
  A jobb habosított sisakokat nem is érzed szinte a fejeden. A jobb modellek tömege 250g alatt van. A legtöbb habosított anyagú sisak szellőzése is messze jobb, mint a kemény héjúaké. A legtöbb ilyen modell kap egy nagyon vékony keményebb védőburkolatot, azonban létezik a piacon néhány típus, amelyik csak a habból áll és ezáltal még könnyebb. Nyilván ez a súlycsökkentés a sisak tartósságát kicsit csökkenti.

Milyen mászóstílushoz szeretnéd használni a sisakodat?

 • Hegymászás, több kötélhosszas trad mászás
  Nagyon fontos, hogy jól szellőző, könnyű sisakod legyen. Érdemes egy habosított anyagból készült modellt választani, valami feltűnő, világos színben. Jó, ha látható vagy ködben is és az is hasznos, ha napsütésben nem forr fel a fejed egy sötét sisakban.
 • Jégmászás
  A lehulló jég meglehetősen komoly probléma lehet. Olyan sisakot érdemes választanod, amelyik belülről habosított és kívülről van kemény héja. A szellőzés nem különösebben lényeges. Jégmászáskor többnyire hűvös van, örülsz, ha fűti a fejedet valami. 🙂
 • Sportmászás
  Sportmászás közben az objektív veszélyek kevésbé jelentősek, mint hegymászás, alpin mászás és jégmászás közben. Lényeges, hogy könnyű és jól szellőző legyen a sisakod. Egy habosított modell, akár külső kemény héj nélkül jó választás lehet.
 • Sportmászás meleg időben
  Nyáron sportmászás közben a sisak kifejezetten kellemetlen viselet tud lenni. Olyat válassz, amelyik minél több szellőzőnyílással rendelkezik és minél könnyebb!
 • Csak biztosítóember vagy sportmászó helyeken
  Mindegy mit viselsz. 🙂 Lavór, fazék… .-D Azért inkább mászósisak legyen, de nagyjából teljesen mindegy, milyen modell.
 • Mászótermi mászás
  Ha hiszed, ha nem, vannak termek, ahol a sisak használata kötelező. Dry tooling-os termeknél, ahol jégszerszámokkal mászod a műfalat, ez fokozottan érthető, hiszen egy lehulló jégszerszám komoly sérüléseket tud okozni. Ilyen helyekre egy nagyon könnyű, jól szellőző sisakot érdemes vinned.

Alkalmas-e a kerékpáros sisak a fej védelmére hegymászás közben?

Nos, a válasz egyértelműen: NEM. A kerékpáros sisakok teteje is tele van szellőző nyílásokkal, így ha oda becsapódik egy lehulló kő, simán szétzúzza a fejedet. A kerékpáros sisakokat tompa becsapódásokra tesztelik, míg a hegymászó sisakokat lehulló hegyes objektum becsapódására is.

Szóval hegymászásra, sziklamászásra a hegymászó sisak alkalmas. Kerékpározásra elvileg jó volna a hegymászó sisak is, viszont ennek a szellőzése kevésbé megfelelő, mint a kerékpáros sisakoknak, ezért kényelmetlen a viselése.

A hegymászó sisak méretének kiválasztása

 • Amikor felpróbálod a sisakot, csak helyezd a fejedre és az állító tárcsával rögzítsd a fejeden. Az áll pántokat még ne kapcsold be! Kicsit rázd meg a fejedet, bólints előre-hátra. A sisaknak így is a fejeden kell maradnia.
 • Ezután állítsd be az Y pántokat úgy, hogy a két szár a füledet körbefogja, ne keresztezze.
 • Ha hideg időben is tervezed használni a sisakodat, akkor érdemes felpróbálnod sapkával, fejpánttal is.

Mire vigyázz a sisak használatakor?

Nagyon fontos! Ha a sisakodat bármilyen sérülés éri, azonnal nyugdíjazd és cseréld le másikra!

Miket ellenőrizz le minden mászás előtt?

 • Ha a sisakon látható sérülés van, dobd ki! Kisebb horpadások nem okoznak problémát, de repedések, törések a sisak védőképességét rontják és nagyobb erő hatására egy sérült sisak nem biztos, hogy megvédi a fejedet.
 • Vizsgáld meg, hogy a csatok és a fejre igazító mechanizmusok jól működnek-e!
 • Nincs-e kiszálalódva a sisak pántja?

A fenti szempontok alapján eldöntheted, a sisakod üzemképes-e még, vagy sem. De bármilyen állapotban is legyen, a gyártás után legkésőbb 10 évvel, cseréld le a sisakodat!

Ha kíváncsi vagy a FunFit Elite Club további cikkeire, akkor kattints ide és olvass tovább »