Karabiner vásárlása – hogyan takaríts meg több 10.000Ft-ot?

Published by Farkas Gyula on

Karabiner megakasztása nittfülbenA megfelelő karabiner kiválasztásával 10-ből 9 kezdő sziklamászó mellé szokott lőni. Egy-egy karabiner ára 2-6.000Ft van. Ha bevásárolsz belőlük 2-3db-ot feleslegesen, vagy rosszul választod ki a számodra megfelelőnek vélt darabokat, máris komoly pénzmennyiséget dobtál ki az ablakon. Lássuk, mire van szükség egy kezdő pakkban és melyik mire való!

Alumínium vagy acél?

A sziklamászáshoz való karabinerek anyaga alumínium. Az outdoor piacon lehet kapni acélból készült karabinereket is. Ezek olcsóbb ára sokszor vonzó lehet egy kezdő számára. Azonban az acélból készült karabiner borzasztóan nehéz, nem javaslom a megvásárlását. Mászáshoz csakis alumínium karabinert válassz! Az acél karabinerek inkább olyan helyeken használhatóak, ahol intenzívebb kopásnak vannak kitéve (állandó stand, ipari alpin, barlangászás).

Milyen típusú karabinerek szükségesek a sziklamászáshoz?

A sziklamászáshoz használatos karabinereket alapvetően három csoportba soroljuk:

 • HMS karabiner
 • csavaros karabiner
 • normál karabiner

Melyik típus mire való?

HMS karabiner

HMS karabiner - Petz AttacheA HMS rövidítés a német Halbmastwurfsicherung csodálatosan szépen hangzó kifejezésből származik, ami félárbóccsomót jelent. Ez a magyar terminológiában a társbiztosításra is használt félszorító nyolcast takarja. A HMS karabiner alakja, mérete a legoptimálisabb a biztosításra. A HMS karabiner keresztmetszete elegendően nagy ahhoz, hogy a kötél futni tudjon rajta, ne szoruljon meg. A HMS karabiner belső átmérője pedig kellő méretű ahhoz, hogy egy félszorító nyolcas el tudjon benne forogni akkor is, ha ikerkötéllel vagy félkötéllel biztosítunk.

A HMS karabiner nyelvét valamilyen zárszerkezettel szokták ellátni, hogy véletlen kinyílás ellen megóvják. A zárszerkezet legtöbbször csavaros vagy bajonettzáras, de megjelentek a piacon más alternatív megoldások is, mint pl. a mágneses zárszerkezetek. A saját tapasztalatom az, hogy minél egyszerűbb a mechanikája az eszköznek, annál nehezebben megy tönkre. Így a saját, teljesen szubjektív véleményem az, hogy a hagyományos csavaros zárszerkezettel van a legkevesebb gond.

Elforgásgátlós HMS karabiner

Elforgásgátlós HMS – Edelrid

A HMS karabinereket gyakran ellátják valamilyen elforgás elleni rendszerrel is, így amikor a beülőd központi biztosító hevederébe rögzíted és társat biztosítasz vele, a karabiner nem tud elforogni. Mászás közben, pontosabban társbiztosításkor és ereszkedéskor egyetlen HMS karabinert használunk. Ha egy kötélhosszas utakat mászol, ha mászóteremben mászol, akkor fejenként 1db HMS karabiner elegendő. Ha szoktál vagy tervezel mászni több kötélhosszas utat is, akkor érdemes még egy HMS karabinert magaddal vinni tartalékként arra az esetre, ha véletlenül leejtenéd a magasból.

Elforgásgátlós HMS karabiner - Black Diamond

Elforgásgátlós HMS – Black Diamond

Elforgásgátlós HMS karabiner DMM

Elforgásgátlós HMS  DMM

Csavaros karabiner

Csavaros karabiner - Edelrid

Aszimmetrikus “D” csavaros karabiner – Edelrid

A csavaros karabiner a standépítés, eszköze, ill. ereszkedéskor is használjuk. Mászóteremben top-rope mászáskor sokszor két egymással szembe fordított csavaros karabinerrel kötözzük be magunkat. Vannak termek ahol ezek a karabinerek a kötélre vannak rögzítve, de vannak olyan helyek is, ahol sajátot kell használnod.

A csavaros karabiner nyelve szintén zárszerkezettel van ellátva. A magyar terminológiában a bajonett záras, vagy egyéb zárszerkezettel ellátott karabinereket is egyaránt “csavaros karabiner”-nek hívjuk. Az

Csavaros "D" karabiner - Petzl

Csavaros “D” karabiner – Petzl

angol terminológiában előfordul a screw carabiner (csavaros karabiner) és a locking carabiner (~záras karabiner) kifejezés is erre az eszközre. Csavaros karabinerből az elején érdemes vásárolnod 3-4db-ot. Ha több kötélhosszas utakat is másztok, akkor ez a mennyiség fejenként értendő. A csavaros karabinereket alakjuk szerint is megkülönböztetjük

 • „D” karabiner
 • Aszimmetrikus „D” karabiner
 • Ovál karabiner
Bajonett záras ovális karabiner

Bajonett záras ovális karabiner

Általánosságban és axiómaszerűen kijelenthető, hogy egy kezdő sziklamászó vagy falmászó számára az aszimmetrikus „D” alakú csavaros karabinerek a legoptimálisabbak. Ezek a karabinerek az alakjuknál fogva kisebbek, könnyebbek, mint a hagyományos „D” vagy ovális karabinerek. Ovál karabinert akkor vásárolj, ha gleccsertúrákat is tervezel, ahol esetleg előfordulhat, hogy húzórendszert kell építened. Vannak olyan eszközök (mászógépek, gyári húzórendszerek), amelyek igénylik az ovális karabiner szimmetrikus kialakítását. De ha csakis sziklamászáshoz vásárolsz felszerelést, akkor a „D” és aszimmetrikus „D” karabinerek lesznek számodra a megfelelőek.

Normál karabiner

A sima karabiner, normál karabiner nyelve nem rögzíthető úgy, mint a csavaros vagy HMS karabinereké. Ezeket a karabinereket leginkább mászás közben köztespontként használja az elölmászó. Zárszerkezet pedig azért nincs rajtuk, mert mászás közben elég kényelmetlen lenne fél kézzel ki-be csavargatni. Ezen karabinereket a nyelv szerint megkülönböztetünk

 • egyenes és hajlított nyelvűt
 • tömör- és drótnyelvűt

Egyenes és hajlított nyelv

Az egyenes nyelvű karabinerek a nittbe akasztva kicsit nehezebben tudnak elforogni, míg a hajlított nyelvű karabinerekbe könnyebb a kötelet akasztani. A jobb minőségű expresszeket is ilyen karabinerekből állítják össze a gyártók: a nittbe akasztandó vége egyenes nyelvű, míg a másik vége, amibe a kötél kerül hajlított nyelvű. Expresszek esetén a kötél felőli karabinert elforgás ellen le szokták rögzíteni, vagy gumival, vagy olyan szűk varrással, ami megakadályozza a karabiner forgását.

Kötél a hajlított nyelvű lefixált karabinerben

Kötél a hajlított nyelvű lefixált karabinerben. Ebben az esetben tömör nyelvű karabinert használtak az expresszben.

Tömör vagy drótnyelv

Drótnyelvű karabiner

Drótnyelvű karabiner

A tömör nyelvű karabinerek nyelve egy kicsit nehezebb, ezért a tömegüknél fogva könnyebben ki tudnak nyílni, ahogy nekiverődnek a sziklafalnak, amikor a leeső mászó kötele esés közben remeg. A drótnyelvű karabinerek sokkal könnyebbek, mint tömör nyelvű társaik. Ugyanakkor a csavaró erőhatást kevésbé bírják. Ezt a tulajdonságukat nem is tesztelik a gyárban, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a csavaró erőhatást a tömör nyelv bírja jobban. Ugyanakkor rázkódás hatására a drótnyelv nyílik ki nehezebben.

Speciális drótnyelvű karabiner: Petzl Ange L

Speciális drótnyelv: Petzl Ange L

Sokszor az expresszeket is úgy gyártják, hogy a nittbe egyenes, tömör nyelvű karabiner kerül, a kötelet pedig hajlított, drótnyelvű karabinerbe akaszthatod. Expresszből 10-12db a kezdő norma. Normál karabinerekből is érdemes 2-4db-ot venni, amelyeket hevederrel tudsz kihosszabbítani, ha a mászóútban kanyar vagy nagyobb áthajlás van.

Élettartam

A karabinerek elvileg nem öregszenek el. Azonban ha magasról leejted őket, olyan hajszálrepedések keletkezhetnek a belsejükben, melyeket szabad szemmel nem látsz. Ilyen esetben nyugdíjazd a karabineredet. Érdemes pl. körömlakkal befesteni, hogy megjelöld és max. cipő, kulacs és egyéb eszközök tárolására használni őket. Mászáshoz viszont már ne fogj be leejtett eszközt!

Életveszélyesen kikopott karabiner

Életveszélyesen kikopott

Ha a karabiner kikopik… elsősorban a HMS karabinerekre jellemző, hogy a sok használat során, a mászókötél bemaródást okoz a karabiner anyagában. A bemaródott karabinert szintén nyugdíjazd!

A karabiner karbantartása

Ha a karabiner nyelve, zárszerkezete nem működik rendesen, akkor csapvízzel jól mosd le. Töröld szárazra, majd a mozgó részeket fújd le WD-40-nel, vagy kend le biciklilánc olajjal, varrógépolajjal. Mozgasd át a nyelvet párszor, majd a felesleges olajat töröld le.

Olyan lesz, mint új korában!

A karabiner teherbírása

Végül, de nem utolsósorban ejtsünk szót arról, hogy mekkora terhelést bír ki egy karabiner. Három féle terhelésnek vetik alá, amikor tesztelik őket:

 • hosszirányú terhelés zárt nyelvvel
 • keresztirányú terhelés
 • hosszirányú terhelés nyitott nyelvvel
Karabiner terhelhetőségi vizsgálat

Terhelhetőségi vizsgálat – mekkora erőnél szakad szét?

Fontos tudni, hogy a karabinereket mindig hosszirányban és zárt nyelvvel használjuk, mert így megfelelő a terhelhetőségük. A másik két esetben, nyitott nyelvvel, ill. keresztbe fordulva, közel a harmadára csökken a karabinerek teherbíró képessége, ami rossz esetben törést is eredményezhet. Mekkora a karabiner terhelhetősége? Hosszirányban és zárt nyelv mellett a szabvány minimum 20kN, azaz 2 tonnának megfelelő terhelhetőséget ír elő. A másik két esetben, azaz keresztirányban és nyitott nyelvvel való terhelés esetén már csak minimum 6kN, azaz kb. 600kg-nak megfelelő terhelést kell kibírniuk.

Egy tanult mászó természetesen tudja azokat a trükköket, amivel a karabiner elforgását meg lehet akadályozni és amivel csökkenteni lehet a helytelen terhelést. De ez a témakör már nem tartozik ezen cikk keretei közé.

Összefoglaló

Milyen karabinereket válassz tehát egy kezdő sziklamászó felszerelésbe?

 • 10-12db expressz
 • 3-4db csavaros karabiner – lehetőleg aszimetrikus “D” alakú
 • 1-2db HMS karabiner
Karabiner terhelhetőségi szabvány jelölés

Terhelhetőségi szabvány jelölés

Csakis megbízható forrásból vásárolj, amin UIAA és/vagy CE jelölés található és az oldalán olvashatóan rajta vannak a terhelhetőségi adatok. Használt karabinert ne vásárolj, mert nem ismered az előéletét, nem tudhatod, hányszor ejtették le!
Népszerű kínai vásárlós oldalról szintén nem javaslom a mászóeszközök beszerzését! Bármi is van rájuk írva, sosem tudhatod, hogy ténylegesen olyan tesztelésnek vetették alá őket, mint azt Európában teszik.

Jó vásárlást kívánok! 🙂

További cikkek a FunFit Elite Club tagjai számára »