esemény betöltése

« Minden esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Cukisteig-ek a Dolomitokban, Via Ferrata túra

2020-09-02 - 2020-09-06

55900Ft
Cukisteigek a Dolomitokban. 3 gyönyörű via ferrata túra

Dolomitok - kilátás a Torre di Toblin-raA Dolomitok az Alpok egyik legkülönlegesebb vidéke. Gyönyörű sziklatornyok emelkednek 2000-3000m fölé, elképesztő kontrasztot adva a tájnak. Néha olyan érzésed lehet, hogy nem is a Földön jársz, hanem valamelyik távoli bolygó kietlen, mégis fantasztikus tájain.

Az emberiség történelme azonban formált ezen a vidéken, hiszen az I. Világháború nyomaiba akadsz úton-útfélen: alagutak, lőállások, régi táborhelyek és persze drótokkal biztosított via ferrata-k találhatóak errefelé, amelyet magashegyi túrázóként ki is használunk.

A Dolomitok via ferrata túra programja

1. nap

Utazás, táborverés, kis séta Cortina d’Ampezzo-ban

2. nap: Via ferrata túra a Tre Cime di Lavaredo körül

Via ferrata túra DolomitokAz Auronzo ház parkolójából indulva kb. fél óra sétával elérjük a Cima Piccola lábát, ahol felvesszük beülőinket, sisakjainkat, fejlámpáinkat (!) és először bevetjük magunkat a Forcelle via ferrata alagútjaiba. Néhol sötétben, néhol fantasztikus kilátással a híres Tre Cime-re túrázunk egészen a Monte Paterno-ig (Paternkofel), ahol egy könnyedebb via ferrata segítségével felkapaszkodunk a hegy 2744m magas csúcsáig.

Innen lemászva egy hosszú alagútrendszeren keresztül érjük el a Lavaredo menedékházat. Aki elfáradt, itt megpihenhet. Akiben azonban van még lelkesedés, azokkal megmásszuk a Torre di Toblin (Toblinger Knoten) 2617m magas tömbjét is, egy kellemesen sportos via ferrata-n keresztül. A túra alatt – amikor éppen nem a katonai alagutak mélyén túrázunk – végig gyönyörű kilátás nyílik a Tre Cime-re.

3. nap: Pisciadu via ferrata

Kb. 5 percnyi sétával érjük el a beszállást és rögtön nekivágunk a Sella-csoport egyik legkedveltebb útjának. Hosszú létrán mászunk, majd nemsokára elérjük a hatalmas Pisciadu-vízesést, amely mellett mászunk az út további részében. Imádni fogod, mert egyszerűen gyönyörű!

Ez az út is kb. C nehézségű a legnehezebb pontján. A mászás végén átkelünk egy függőhídon, majd a Pisciadu-menedékházban fogyasztunk egy kis kalóriát és egy jóval könnyebb via ferrata-n mászunk le vissza a völgybe.

4. nap: Tofana di Rozes (3225m) – Lipella via ferrata

Lipella via ferrata, Tofana di Rozes, DolomitokA Dolomitok legmagasabb csúcsai közé tartozik a Tofana di Rozes. A csúcsra vezető Lipella via ferrata beszállásához kb. 1-1,5 óra sétával jutunk el. A beszállás egy I. világháborús alagútnál kezdődik, ahol a régi katonai priccsek maradványai sorakoznak. Rövid ideig a hegy gyomrában folytatjuk utunkat, majd egyszer csak kiérünk déli falra. A via ferrata ezen az oldalon kanyarog fel egészen 3000m tengerszint feletti magasságig. Sokat mászunk, sokat gyalogolunk széles párkányokon.

Ezen az úton igazán érezheted, milyen kicsik vagyunk a hegyekhez képest. A via ferrata végétől 200m szintet kell még gyalogosan megtennünk a Tofana di Rozes 3225m-es csúcsáig.

Lefelé a hegy északi oldalán ereszkedünk vissza a parkolóba.

5. nap:

Averau via ferrata és utazás haza

A mai napon egy rövid és könnyű via ferrata lesz a célunk még a hazaút előtt. A Falzarego-hágó irányából felvonóval felmegyünk a Cinque Torri tömbjeihez. Innen kb. 1 óra sétával elérjük az Averau tömbjét, ahova könnyű via ferrata-n keresztül kapaszkodunk a 2649m magas csúcsra. Az Averau csúcskeresztjétől igazán látványos panoráma nyílik a Dolomitok legmagasabb hegytömbjére, a Marmolada-ra (3345m), miközben hátunk mögött végig ott tornyosul előző  napi túracélpontunk, a Tofana di Rozes (3225m).

A túra végén, ha van időnk, a Cinque Torri tövében levő I. Világháborús múzeumban érdemes körbenézni. Viaszbábuk segítségével megelevenedik előtted a táj, megláthatod, hogyan harcoltak a katonák, hogyan nézett ki egy orvosi sátor. Elrettentő, de mégis izgalmas időutazás ez 100 évvel ezelőttre.

 

Kinek ajánlott a Dolomitok via ferrata túra?

Dolomitok via ferrata túra - egy kis pihenő :-)Ez a túra mászótechnikai nehézségeket nem tartalmaz. A legnehezebb mászókunsztok, nagyjából C-s nehézségűek, de a dróttal biztosított szakaszok legnagyobb része alapvetően A-B nehézségű.

A via ferrata-k inkább hosszúak, nagyjából 6-9 órás túrákra számíts, állóképességi terhelést fogsz elsősorban kapni.

Akkor javasolt neked a Dolomitok via ferrata túránk, ha rendszeresen sportolsz, túrázol és/vagy futsz. Fontos a szédülésmentesség, hiszen a túrák nagy és kitett magasságokban vezetnek.

Ha nem vagy biztos magadban, keress meg bennünket és megbeszéljük, ajánlott-e neked ez a program!

Szállás, utazás

Cortina d’Ampezzo-ba teleautó rendszerrel utazunk. Szállásunk kempingben, sátorral lesz.

Egyéb költségek

  • Utazás: teleautó rendszerrel (kb. 15.000-20.000Ft/fő)
  • Szállás: kb. 60€/fő
  • Felvonó: kb. 20€/fő
  • Hegymászásra érvényes balesetbiztosítás: kb. 3500Ft

 

 

 

Részletek

Kezdés:
2020-09-02
Vége:
2020-09-06
Összeg:
55900Ft
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Cortina d’Ampezzo
Località Campo di Sopra, 1
Cortina d'Ampezzo, Belluno 32043 Olaszország
+ Google Térkép

Balesetbiztosítás kötés

Köss balesetbiztosítást a programra! Bármikor visszamondható, a biztosítási díjadat visszakapod. Sztornóbiztosítás kötése esetén a program díját is visszakapod, ha rajtad kívülálló okok miatt nem tudnál rajta részt venni. Biztosítási kondíciók »