Átlátszó kép

Sziklamászó tanfolyamaimat a Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesületen keresztül tartom. Ezeket a https://sziklamaszotanfolyam.hu oldalon tudod elérni. Ha pedig egyesületünk tagja szeretnél lenni, szeretnél egy jó csapathoz tartozni, esetleg magyarországi sziklamászó-engedélyre van szükséged, a https://krea-tura.hu oldalon keresztül tudsz csatlakozni hozzánk.

Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Chill’n’Fun gyalogtúra: Écrins (4102m)

2022-07-02 - 2022-07-10

79900Ft
magashegyek, tavak, gleccserek - gyalogtúra az Écrins körül

Az Écrins az Alpok legnyugatibb és egyben legdélebbi 4000m-nél magasabb hegycsoportja. Legmagasabb csúcsa a 4102m magas Barres des Écrins. Gyalogtúránkat a hegytömb köré szervezzük, ahonnan csillagtúraszerűen fogjuk napi célpontjainkat megközelíteni. Túrázunk erdőben, sziklás magashegyeken, megérintjük egy-két gleccser jegét, pihenésképpen fürdünk tóban, patakban, vízesésben, eszünk áfonyát és szamócát és a sok természeti csodán túl még a kultúrának is adunk. Komplex lesz a program. 🙂

Az Écrins gyalogtúra programja

1. nap

Utazás Ailefroide-ba, táborverés

2. nap

A kilátóhegy: Tete de la Draye

Az első túranapunkon kipihenjük az utazás fáradalmait és Ailefroide egyik közeli hegycsúcsát, a Tete de la Draye-t célozzuk meg, ami az osztrák Schneeberg-szerű, 2080m-es magasságával kicsinynek mondható, azonban a tetejéről pazar kilátás nyílik további célpontjainkra, a Mont Pelvoux-ra és a Glacier Blanc-ra.

A túra hossza:

 • 600m szintkülönbség,
 • 8km,
 • kb.5 óra

3. nap

Pelvoux menedékház

Túra a Pelvoux gleccserhez, kávézás a Pelvoux menedékház (2700m) teraszán. Az első túránk során az Écrins csoport sokáig legmagasabb csúcsának tartott Mont Pelvoux (3946m) déli falához gyalogolunk fel. Utunk során gyönyörű hegyi patakokat keresztezünk, szamócát legelünk és szép lassan elérjük a Pelvoux csúcsmászások kiindulópontját, a Pelvoux menedékházat.

A túra hossza:

 • 1200m szintkülönbség,
 • 15km,
 • kb. 7 óra

4. nap

Serre Chevalier

Ezen a napon kicsit pihenünk, leautókázunk Briancon-ba, bevásárolunk, majd átautókázunk La Salle-les-Alpes-ba – pár kilométer Briancon-tól – és innen felvonóval túrázunk fel a Serre Chevalier 2491m magas csúcsára, ahonnan ismét gyönyörű havas magashegyekben gyönyörködhetünk. Nyugatra a Barre des Écrins (4102m) mutatja meg magát, észak-nyugatra a La Meije (3982m), ahol híres hegymászónk, Zsigmondy Emil vesztette életét 1885-ben. Innen kedv szerint vissza lehet “levonózni” a völgybe, vagy akinek van energiája, az vezetett túra keretén belül visszasétálhat a Col de la Ricelle érintésével a kiindulóponthoz.

A túra hossza (a gyalogos verzió):

 • 1000m szintkülönbség lefelé,
 • kb. 6km,
 • kb. 3 óra.

A túra után egy kis sétát teszünk Briancon utcáin.

5. nap

Túra a Barre des Écrins tövébe, megérinted a Glacier Blanc, azaz a Fehér Gleccser jegét.

A napot egy nagyon rövid, kb. 15 perces autókázással kezdjük, a Pré de Madame Carle menedékház parkolójába. Innen megindulunk a mormoták és a hegyi patakok világába. A Mont Pelvoux látványa elkísér bennünket sokáig, aztán egyszer csak felváltja a Barres des Écrins tömbje. A Glacier Blanc menedékházban megállunk szusszanni egyet, majd elindulunk felfelé a gleccser lábához. 2800-2900m magasságban, ami már kicsit feljebb van, mint a Triglav vagy a Gerlachfalvi-csúcs tengerszint feletti magasságai, megtapicskolhatjuk az olvadó gleccser jegét. Visszafelé beugrunk a menedékházba ehetünk-ihatunk egyet, mielőtt elindulunk lefelé.

A túra hossza:

 • 1000m szintkülönbség,
 • kb. 15km,
 • kb. 7-8 óra

6. nap

Túra a Chabrières-tornyok körül és fürdés a Lac Serre Ponçon vizében.

Ezen a napon is autókázással kezdünk és délre vesszük az irányt. A Reallon síállomás parkolójából indulunk és egy erdei úton keresztül elérjük a hegytömb keleti gerincét, ahol látványos hegyi ösvényen bandukolunk fel a csúcs irányába. Ezen túra során betekintést nyerünk az Écrins eredeti geológiájába, karszt labirintusokban kanyargunk. A hely jellegzetes madarát a szirti sast is szemügyre vehetjük, mert ezen kis terület komoly populációval rendelkezik.

A túra hossza:

 • 850m szintkülönbség,
 • 11km,
 • kb. 4,5 – 5 óra

A fürdőruhádat ezen a napon ne felejtsd a szálláson, mert miután jól kitúráztuk magunkat, legurulunk a tó partjára és fürdőzünk egy jót… Ha be szeretnél sétálni a vízbe, jobbra tarts, ha ugrálni szeretnél, akkor balra. Mindent (is) lehet. 🙂

7. nap

A Lac de l’Eychauda olvadó jégtömbjei

Hetedik napi túránk során szembesülhetünk a globális felmelegedés hatásaival. Meglátod, miként válik a magashegyekből lehömpölygő jég vízzé. Chambran lesz a kiindulópontunk, innen fogunk könnyű kirándulást tenni a magashegyi Lac de l’Eychauda körül.

A nap további részében ismét átadjuk magunkat a civilizációnak és bevásárolunk, majd rápihenünk az utolsó napi kihívásra. Eszünk, napozunk… 🙂

A túra hossza:

 • 3km

8. nap

La Blanche (2954m) – Áttekintés

Az utolsó túránk a La Blanche 2954m-es csúcsának meghódítása lesz. Ailefroide szomszédságából, Vallouise-ból nagyon kora reggel indulunk és izgalmas sziklás, hegyi ösvényen kanyargunk fel, ahol 2500m magasságtól sziklák váltják fel a füves terepet. A csúcsrégió alatt acélsodrony segíti a haladásunkat (nem via ferrata), majd a csúcsot azon túl, hogy nem tudunk magasabbra menni a környéken 😀 egy 2,5m magas kőrakás is szignifikánsan jelzi.

A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik mindarra, amit az elmúlt napokban láthattál az Écrins-csoportból. Pazar megkoronázása lesz az elmúlt napoknak.

A túra hossza:

 • 1400m szintkülönbség,
 • 15km,
 • 10-11 óra

 

9. nap

Táborbontás, utazás haza

Kinek ajánlott az Écrins gyalogtúra?

A túra során több könnyebb és nehezebb utat fogunk teljesíteni. A programot úgy terveztük, hogy a nehezebb túrák előtt legyen egy pihentetőbb, feltöltődős, de aktív nap. A táborunk végig ugyanott lesz, így lehetőséged lehet arra is, hogy ha fáradtnak érzed magadat, akkor egy-egy napot kihagyhass. Persze nem ez a cél.

Ha szoktál túrázni, esetleg futni, biciklizni, akkor ez a program nagyon fog tetszeni, hiszen a gyönyörű táj mellé fizikai kihívást is kapsz.

Ha nem vagy biztos magadban, bátran hívj fel vagy írj és megbeszéljük, hogy ajánlott-e neked ez az út, vagy sem!

Szállás

A szállásunk kempingben lesz, de ilyen helyen még tutira nem voltál… Képzeld el, ahogy két gleccserpatak két irányból ömlik le a 4000m-es hegyekből és ezek találkozásánál, hatalmas sziklafalakkal övezve egy nagy fenyőerdő és egy nagy füves-virágos rét található. Nos, ez a kemping. Természetesen helyenként vizesblokkok találhatóak, ill. a völgy nyugati részében van élelmiszerbolt, mászó- és túrabolt, étterem, pizzéria, bár, kápolna és egy pár egyéb épület. Felettünk csillog a Glacier Blanc, ahova fel is túrázunk.

Szóval itt a meseerdőben sátrazunk, főzünk és pihenjük ki magunkat. Autóink a sátrak mellett állnak majd, így a tábori felszerelésünket nem kell messzire felcipelnünk.

Utazás

Az utazást teleautó rendszerrel oldjuk meg, ahol a teleautó rendszert segítünk megszervezni.

Egyéb költségek

 

Részletek

Kezdés:
2022-07-02
Vége:
2022-07-10
Összeg:
79900Ft
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
,

Helyszín

Ailefroide, Franciaország
Camping d'Ailefroide
Ailefroide, Franciaország
+ Google Térkép

Figyelem! Köss sztornóbiztosítást!Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a jelentkezésed lemondása, módosítása költségvonzattal járhat. Lemondási feltételeinket az Általános Szerződési Feltételek között találod. Javasoljuk, hogy köss sztornóbiztosítást, hogy pl. betegség esetén elkerüld a lemondási költségeket!

Ez az esemény telt házas lett. Nézd meg a többi időpontunkat, biztosan találsz megfelelőt vagy írj egy email-t, hogy érdekel a program. Ha lesz lemondás, értesítünk.