Események betöltése

« Összes Események

Haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam, Paklenica

március 21 - március 25

59900Ft
haladó és trad több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam
Trad sziklamászó tanfolyam

Ékelés

Ezen a tanfolyamon belemegyünk a nagyfalas trükkökbe, finomságokba. Mit tudsz tenni, ha ritkásnak érzed a köztessűsűséget? Mit tudsz tenni, ha nem bírsz felmászni egy nehezebb szakaszon? Milyen módon tudod átcsalni magadat olyan helyeken, ahol a mászótudományod már nem elegendő?

A visszafordulás is lehet opció, bár sokszor nem lehetséges lejönni és csak felfelé vezet az út (left the point of no return). A tradicionális sziklamászás és a mesterséges mászás lesz a megoldás. Saját köztesekkel biztosítjuk a necces részeket, és ahol kell, bevetjük az A0, A1, A2 nehézségű mesterséges mászótechnikákat is. Ezen a tanfolyamon ékekkel, friend-ekkel, homokórák megkötözésével és egyéb saját eszközökkel fogjuk útjainkat biztosítani. Másszuk a több kötélhosszas pályákat és ha valahol elakadunk, hát csalunk egy kicsit. 😉

Az alapfokú vagy kezdő sziklamászó tanfolyamon már megismerhetted a fenti eszközöket, de a tapasztalatunk az, hogy az ott megszerzett tudás a nittelt sportmászó utakban való mozgás biztonságos művelésére való.

A haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam után a kicsit szellősebben nittelt utakban is kellemesebben érezheted magadat. Alpesi mászóhelyeken, de akár Paklenica-n is találhatsz olyan több kötélhosszas mászóutakat, ahol két nitt között igazán jól esik berakni egy-két saját eszközt.

A biztonságos tradicionális sziklamászás nagy rutint igényel az eszközelhelyezés tekintetében, ezért azt valljuk, hogy a kezdő sziklamászó tanfolyamon megszerzett tudást mindenképpen érdemes továbbfejlesztened, ha biztonsággal szeretnél saját közteses, több kötélhosszas utakban mászni. A trad mászótanfolyamon kipróbálhatod a mesterséges mászás, azaz a trepnizést is, így a későbbiek folyamán ha elakadsz egy mászóútban, tudni fogod, milyen módszerrel tudsz mégis továbbhaladni.

A helyszín: Paklenica

Tradicionális sziklamászó tanfolyam

Hex (hexcentric) elhelyezése

Horvátországban, Paklenica-n a kőzet kiválóan alkalmas az eszközök elhelyezésének gyakorlására. A szikla kellően tagolt, tapadós, így élvezetesen lehet gyakorolni a trad mászást. Célunk, hogy minél több módszert, minél több eszközt megismerj és az itteni utak, sziklák kiválóan alkalmasak erre.

Ezen képzés célja az, hogy az eszközöket készségszinten megtanuld használni. Ehhez az elején praktikusabb objektív veszélyeknek kevésbé kitett helyen tanulnunk. A nyári magashegyi tanfolyamon az itt megszerzett tudást majd alpesi környezetben is tudod kamatoztatni.

Másfelől rengeteg tradicionális utat találhatsz Európa-, ill. világszerte, mindenféle nehézségben és hosszúságban, amelyek bőven a magashegyi szint alatt vannak.

Trad sziklamászó tanfolyamHasználunk nitteket?

A tanfolyam célja az, hogy ne legyen szükséged nittekre, ha fel akarsz mászni valahova. Ugyanakkor a tanfolyamon természetesen használhatod a sziklában lévő nittfüleket is, ha úgy érzed, hogy növeli a komfortérzetedet. A cél az, hogy az ékeket, friend-eket és egyéb trad eszközöket is tudd használni, de ez nem zárja ki azt, hogy a nitteket is megakaszd.

Milyen ismeretekre fogsz szert tenni a haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamon?

 • trad sziklamászás,
 • haladó stand-típusok,
 • eszközelhelyezési trükkök,
 • több köteles technikák,
 • mesterséges mászás alapjai.

Kinek ajánlott a haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam?

Ha már elvégezted a kezdő sziklamászó tanfolyamot, valamint van jártasságod a több kötélhosszas sziklamászásban és szeretnéd gyorsabbá, hatékonyabbá tenni az eszközelhelyezési tudásodat, szeretnéd megtanulni, mit kell tenni, ha egy nehezebb mászóútba tévedsz és tovább szeretnél haladni, akkor ez a tanfolyam neked való!
Alap sziklamászó tudásra (magabiztos 4c-5a (kb. UIAA V) szükséged lesz.

Költségek

(a sziklamászó tanfolyam teljes idejére kalkulálva):

 • szállás:
  • luxus apartmanban ~140€/fő/teljes tanfolyam
  • költségtakarékosság jegyében kempingben: ~50-60€/fő/teljes tanfolyam
 • utazás: ~15.000Ft/fő
 • parkbelépő: 180HRK/fő/teljes tanfolyam
 • balesetbiztosítás: ~5.500Ft/fő/teljes tanfolyam (érvényes ÖAV tagság esetén nem szükséges biztosítást kötnöd) – EU-s TB kártya kiváltása ajánlott!

(A fotókat köszönjük szépen Barta Berninek!)

Részletek

Kezdés:
március 21
Vége:
március 25
Összeg:
59900Ft
Esemény kategóriák:
, , ,
Esemény címkék:
,

Helyszín

Paklenica, Horvátország
Starigrad-Paklenica, Horvátország: + Google Térkép

Balesetbiztosítás kötés

Köss balesetbiztosítást a programra! Bármikor visszamondható, a biztosítási díjadat visszakapod. Sztornóbiztosítás kötése esetén a program díját is visszakapod, ha rajtad kívülálló okok miatt nem tudnál rajta részt venni. Biztosítási kondíciók »