Átlátszó kép

Sziklamászó tanfolyamaimat a Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesületen keresztül tartom. Ezeket a https://sziklamaszotanfolyam.hu oldalon tudod elérni. Ha pedig egyesületünk tagja szeretnél lenni, szeretnél egy jó csapathoz tartozni, esetleg magyarországi sziklamászó-engedélyre van szükséged, a https://krea-tura.hu oldalon keresztül tudsz csatlakozni hozzánk.

Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam, Paklenica

2022-06-02 - 2022-06-06

69900Ft
Több kötélhosszas, haladó sziklamászó tanfolyam, Paklenica
Trad sziklamászó tanfolyam

Ékelés

A több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam során belemegyünk a nagyfalas trükkökbe és egy kicsit a trad sziklamászásba is. Mit tudsz tenni, ha ritkásnak érzed a köztessűsűséget? Mit tudsz tenni, ha nem bírsz felmászni egy nehezebb szakaszon? Milyen módon tudod “átcsalni” magadat olyan helyeken, ahol a mászótudományod már nem elegendő? Előkerül a tradicionális sziklamászás technikája, azaz a saját eszközökkel biztosítás is.

A visszafordulás is lehet opció, bár sokszor nem lehetséges lejönni és csak felfelé vezet az út (left the point of no return). A tradicionális sziklamászás és a mesterséges mászás lesz a megoldás. Saját köztesekkel biztosítjuk a necces részeket, és ahol kell, bevetjük az A0, A1, A2 nehézségű mesterséges mászótechnikákat is. Ezen a tanfolyamon ékekkel, friend-ekkel, homokórák megkötözésével és egyéb saját eszközökkel fogjuk útjainkat biztosítani. Másszuk a több kötélhosszas pályákat és ha valahol elakadunk, hát csalunk egy kicsit. 😉

Az alapfokú vagy kezdő sziklamászó tanfolyamon már megismerhetted a fenti eszközöket, de a tapasztalatunk az, hogy az ott megszerzett tudás a nittelt sportmászó utakban való mozgás biztonságos művelésére való.

A több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam után a kicsit szellősebben nittelt utakban is kellemesebben érezheted magadat. Alpesi mászóhelyeken, de akár Paklenica-n is találhatsz olyan több kötélhosszas mászóutakat, ahol két nitt között igazán jól esik berakni egy-két saját eszközt.

A biztonságos tradicionális sziklamászás nagy rutint igényel az eszközelhelyezés tekintetében, ezért azt valljuk, hogy a kezdő sziklamászó tanfolyamon megszerzett tudást mindenképpen érdemes továbbfejlesztened, ha biztonsággal szeretnél saját közteses, több kötélhosszas utakban mászni. A több kötélhosszas mászótanfolyamon kipróbálhatod a mesterséges mászás, azaz a trepnizést is, így a későbbiek folyamán ha elakadsz egy mászóútban, tudni fogod, milyen módszerrel tudsz mégis továbbhaladni.

A helyszín: Paklenica

Tradicionális sziklamászó tanfolyam

Hex (hexcentric) elhelyezése

Horvátországban, Paklenica-n a kőzet kiválóan alkalmas az eszközök elhelyezésének gyakorlására. A szikla kellően tagolt, tapadós, így élvezetesen lehet gyakorolni a trad mászást. Célunk, hogy minél több módszert, minél több eszközt megismerj és az itteni utak, sziklák kiválóan alkalmasak erre.

Ezen képzés célja az, hogy az eszközöket készségszinten megtanuld használni. Ehhez az elején praktikusabb objektív veszélyeknek kevésbé kitett helyen tanulnunk. A nyári magashegyi tanfolyamon az itt megszerzett tudást majd alpesi környezetben is tudod kamatoztatni.

Másfelől rengeteg tradicionális utat találhatsz Európa-, ill. világszerte, mindenféle nehézségben és hosszúságban, amelyek bőven a magashegyi szint alatt vannak.

Trad sziklamászó tanfolyamHasználunk nitteket?

A több kötélhosszas tanfolyam célja az, hogy ne legyen szükséged nittekre, ha fel akarsz mászni valahova. Ugyanakkor a tanfolyamon természetesen használhatod a sziklában lévő nittfüleket is, ha úgy érzed, hogy növeli a komfortérzetedet. A cél az, hogy az ékeket, friend-eket és egyéb trad eszközöket is tudd használni, de ez nem zárja ki azt, hogy a nitteket is megakaszd.

Milyen ismeretekre fogsz szert tenni a több kötélhosszas sziklamászó tanfolyamon?

 • trad sziklamászás,
 • haladó stand-típusok,
 • eszközelhelyezési trükkök,
 • több köteles technikák,
 • mesterséges mászás alapjai.

Kinek ajánlott a haladó több kötélhosszas sziklamászó tanfolyam?

Ha már elvégezted a kezdő sziklamászó tanfolyamot és szeretnél nagyobb falakat hatékonyan és biztonságosan megmászni, szeretnéd gyorsabbá, hatékonyabbá tenni az eszközelhelyezési tudásodat, szeretnéd megtanulni, mit kell tenni, ha egy nehezebb mászóútba tévedsz és tovább szeretnél haladni, akkor ez a tanfolyam neked való!
Alap sziklamászó tudásra (magabiztos 4c-5a (kb. UIAA V) szükséged lesz.

Költségek

(a sziklamászó tanfolyam teljes idejére kalkulálva):

 • szállás:
  • luxus apartmanban ~150€/fő/teljes tanfolyam
  • költségtakarékosság jegyében kempingben: ~50-60€/fő/teljes tanfolyam
 • utazás: ~15.000Ft/fő
 • parkbelépő: 180HRK/fő/teljes tanfolyam
 • balesetbiztosítás: ~5.500Ft/fő/teljes tanfolyam (érvényes ÖAV tagság esetén nem szükséges biztosítást kötnöd) – EU-s TB kártya kiváltása ajánlott!

(A fotókat köszönjük szépen Barta Berninek!)

Részletek

Kezdés:
2022-06-02
Vége:
2022-06-06
Összeg:
69900Ft
Esemény kategóriák:
, , ,
Esemény címkék:
,

Helyszín

Paklenica, Horvátország
Starigrad-Paklenica, Horvátország: + Google Térkép

Figyelem! Köss sztornóbiztosítást!Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a jelentkezésed lemondása, módosítása költségvonzattal járhat. Lemondási feltételeinket az Általános Szerződési Feltételek között találod. Javasoljuk, hogy köss sztornóbiztosítást, hogy pl. betegség esetén elkerüld a lemondási költségeket!

Ez az esemény telt házas lett. Nézd meg a többi időpontunkat, biztosan találsz megfelelőt vagy írj egy email-t, hogy érdekel a program. Ha lesz lemondás, értesítünk.