OKJ Hegymászó Sportoktató/Sportedző könyvtári munka

Published by Farkas Gyula on

Választható témakörök

 1. Mászósportok kialakulása, evolúciója és differenciálódása napjainkig;
  Írd le a hegymászás kialakulásának történetét, fontosabb fordulópontjait. Milyen ágakra strukturálódtak a mászósportok napjainkig?
 2. Via ferrata fajtái, biztonságtechnikája és veszélyei;
  Hogyan informálódsz egy via ferrata-ról? Hogyan értelmezzük a falrajzokat, milyen nehézségi besorolások jellemzőek (pl. Schall-skála, Hüsler-skála, francia-skála)? Fogjuk a drótot vagy ne? Milyen eszközöket hogyan használunk egy via ferrata során? Mekkora erő hat egy leeső via ferratazóra?
 3. Sportmászás eszközei és biztosítástechnikája;
  Jellemző felszerelés? Hogyan használjuk az eszközöket? Hogyan kommunikálunk? Milyen besorolásai vannak a sportmászásnak (on-sight, flash, red point, pink point, stb.)
 4. Edzéstechnikák kezdő sportmászóknak; jellemző sérülések és megelőzésük; edző szerepe a motivációban
  Ha egy kezdő megkeres Téged, hogy mászni szeretne, hogyan kezdenél neki? Hogyan építesz fel egy sportmászó edzést, foglalkozást? Milyen rövid ill. hosszú távú sérülések alakulhatnak ki? Hogyan előzöd meg a sérüléseket? Hogyan motiválhatsz egy kezdő mászót?
 5. Motiváló kezdő edzéstechnikák mászótechnika fejlesztésére
  Milyen feladatokkal tudod motiválóvá tenni a mászóedzéseidet? Hogyan tudod a sportolóid érdeklődését fenntartani a sportág iránt? Milyen specikikus edzésmódszerekkel tudod finomítani a láb-, törzs- és kartechnikát?
 6. Trad (nem új út nyitó, hanem ismétlő) alpesi mászás eszközei és biztosítástechnikája; Tájékozódás a sziklán
  Mászóutak kiválasztása, falrajzok elemzése, nehézségi fokozatok
  Milyen eszközöket viszel magaddal? Függenek-e a kiválasztott eszközök a szikla anyagától? Milyen jellemzők alapján tájékozódhatsz a sziklafalon út közben?
 7. Mesterséges mászás eszközei és menete
  Milyen eszközöket használsz egy mesterséges mászáshoz? Van-e több stílus mesterséges mászáshoz? Milyen nehézségi besorolások vannak mesterséges mászásnál?
 8. Jégmászás alap mozgástechnikája, eszközei és biztosítástechnikája
  Milyen eszközöket használsz jégmászáskor? Milyen jégutak léteznek? Hogyan standolsz jégen, mire kell ügyelni több kötélhosszas jégmászás esetén?
 9. Gleccserjárás technikája és hasadékból mentés módszerei
  Gleccserek jellegzetességei? Milyen időjárásban, napszakban érdemes gleccsertúrázni? Hogyan épül fel egy gleccserparti? Hogyan kötözködnek be? Milyen felszerelést viszünk gleccsertúrához? Hogyan tájékozódunk, hogyan választunk utat a gleccseren és hogyan húzunk ki egy beesett társat a gleccserhasadékból?
 10. Technikai felkészülés, szisztematikus edzés egy szabadon választott alpesi 4000-es normálút nyári megmászására
  Válassz ki egy tetszőleges alpesi 4000-es csúcsot (lehet olyan is, amit már másztál)! Írd le, milyen edzésmódszerekkel készülnétek fel a társa(i)ddal a megmászására? Milyen felszerelést vinnétek magatokkal? Utazási és szálláslehetőségek? Egy komplett felkészülési- és túraterv lenne e dolgozat célja.
 11. Alpesi lavinák kialakulása, típusai, veszélyességi fokozatai; milyen szempontok alapján döntünk, hogy indulunk túrázni vagy sem?
  Milyen lavinák léteznek? Mikor alakulnak ki lavinák? Melyek a legjellemzőbb körülmények, amelyek lavinák kialakulásához vezethetnek?
  Milyen körülmények között szokott a legtöbb lavinabaleset bekövetkezni?
  Hol lehet informálódni alpesi, tátrai lavinahelyzetről? Mit tartalmaz egy lavina előrejelzés? Döntési 3×3? Milyen döntési szempontok léteznek téli túra esetén?
 12. Lavinajeladók típusai, működési elve, eltemetett lavinaáldozat keresésének menete?
  Mi a különbség az analóg és digitális eszközök között? Mi a különbség az 1, 2 és 3 antennás készülékek között? Mi az előnye a 3 antennás készülékeknek az 1 és 2 antennáshoz képest?
  Hogyan terjed a lavinajeladók rádiójele? Hogyan veszi a vevő készülék a lavinajeladó jelét?
  Hogyan keresünk, mentünk lavinaáldozatot, ha szemtanúi voltunk egy lavinabalesetnek? Mi az aktív lavinaszonda és mi a Recco-rendszer?
 13. Legpraktikusabb standok több kötélhosszas sziklamászás esetén (előnyök, hátrányok, terhelhetőség)
  Hogyan standolsz nittelt standokban, trad standokban? Milyen eszközökből építhetsz standot? Hogyan biztosítod a másodmászót? Hogyan szerelsz át a standban váltott mászás esetén? Mekkora terhelés éri a standot, ha leesik a mászó? Biztosítóemberként hogyan csökkentheted minél jobban a terhelést?
 14. Varrott poliamid és Dyneema hevederek teherbírása, terhelhetőségük, javasolt és tiltott felhasználási területeik
  Milyen terhelhetőségi teszteket lehet végezni varrott hevedereken? Mekkora a statikus ill. a dinamikus teherbírása az egyes hevedertípusoknak? Veszélyes-e statikus hevederrel kikötnöd magadat egy fix pontba? Lehet-e értelmezni a megtartási rántás fogalmát varrott hevederek esetén? Mi az előnye és hátránya a poliamid hevedernek a Dyneema-hoz képest?
 15. Mászótevékenységek szabályozása Európán belül?
  Milyen jellegzetes szabályozások léteznek az Európai országokon belül? Milyen szabályok mentén szabad sziklát mászni pl. Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Szlovákiában, Nagy-Britanniában? Ismertesd a németországi Szász-Svájci homokköves sziklamászó etika egyediségét!
 16. Magashegyi ártalmak megelőzése és kezelése
  Milyen jellemző magashegyi egészségügyi problémák léteznek? (pl. hőártalmak, fényártalmak, hegyibetegségek, stb.) Hogyan lehet megelőzni őket? Ha valamelyik kialakult, hogyan ismerjük fel és hogyan kezeljük?

A választott témakört kérlek jelöld meg itt »

Ajánlott irodalom

 • Rónai István: Ember a csúcson
 • Eric J. Hörst: Condition for climbing; Training for climbing
 • https://indoorclimbing.com
 • https://climbing.com/skills
 • https://whiterisk.ch (a mobiltelefonos app is zseniális!)
 • https://lawinen.at
 • https://slf.ch
 • DMM és Mammut tesztvideói
 • Hegymászás Télen, Hegymászás Nyáron
 • Stefan Winter: Hegymászás
 • Petzl katalógus ( https://www.petzl.com/INT/en/Professional/catalog-pdf )
 • https://pieps.com
 • https://ortovox.com
 • Wikipedia

 

Categories: Uncategorized