Mászócipő méretének kiválasztása

Published by Farkas Gyula on

A kezdő sziklamászó tanfolyamok előtt, ill. a falmászó edzésre először jövők körében ez a kérdés mindig fel szokott merülni: milyen a jó mászócipő? Kezdő sziklamászóként, falmászóként az első mászócipőd kiválasztása nagyban fogja befolyásolni a fejlődési lehetőségeidet. Jó lábtechnikát – ami a sziklamászás és a falmászás alapja – megfelelő méretű mászócipőben kiválóan lehet fejleszteni. Ha jó a cipőd, jó a lépéstechnikád, akkor a karodat kevésbé kell terhelned, kevésbé fárad: többet és nehezebbeket tudsz mászni.

Ha túl kicsi a cipő, fájdalmas lesz, nem fogod tudni használni a lábadat és csillagokat látsz, ha túl nagy a cipő, instabil lesz a lépésed, csúszkálni fogsz a kisebb lépéseken, így karból fogsz dolgozni, ami pedig hamar elfárad. Szóval a mászócipő megfelelő méretének kiválasztása nagyon fontos!

Az első mászócipőd inkább kényelmes legyen, mintsem túl szoros. Időnként hallani olyat a szakboltok eladóitól, hogy a mászócipő legyen 2 számmal kisebb, mint a rendes cipőméreted. Ha ez elhangzik az eladótól, fuss, menekülj, nehogy Rád sózzon valami alkalmatlan darabot!

A cipőt mindenképpen próbálnod kell és az a fontos, hogy mindenhol tartsa a lábadat szorosan, de ne fakasszon könnyekre a viselése. Egy kicsit mindenképpen szorítania kell, és ne legyenek az oldalán olyan pontok, ahol a lábad nem tölti ki a cipőt, mert ezeken a pontokon nem fog tartani, ha kis peremeket akarsz lépni. Az első mászcipődet jó ha el tudod viselni órákon keresztül és mászás közben ne arra koncentrálj, hogy mennyire fáj benne a lábad. Lesz ezen kívül éppen elég odafigyelni valód! 🙂

A 5.10 (Five-Ten) cég mászócipős dobozain található egy nagyon frappáns gondolat:

“Ha a mászócipőd túlságosan kényelmetlenül szorít, akkor a könnyeidtől nem fogod látni az apró peremeket”

Azért az fontos, hogy kicsit, de tényleg csak egy ici-picit szorítson a cipő mindenhol, és a talp ne nyúljon túl a lábujjaidon!

Próba közben nyomogasd végig a mászócipőd gumírozott szélét és ha bárhol is olyan pontot találsz, ahol a lábfejed nem tölti ki 100%-osan, akkor az a cipő nagy rád. A lábujjaid egy picit behajlítva fognak elhelyezkedni a cipőorrban, ez normális jelenség, de az első cipőnél nem szabad, hogy ez fájjon! Próbáld ki a boltban műlépéseken, lépcső szélén, szék ülőkéjének peremén vagy bárhol, ami hasonlít egy keskeny peremre! Ha bírsz benne állni, a cipő nem csúszik le és közben Te is viszonylag komfortosan érzed magadat, a cipő megfelelő lesz!

A mászócipő alakja és a talp anyaga

A cipők alakja nem egyforma: előfordulhat, hogy az egyik fazonból ugyanaz a méret nem jó, míg a másik fazon tökéletesen illeszkedik a lábadra. Vannak szimmetrikus és aszimmetrikus orr kialakítású cipők, a lábujjaid nagysága fogja meghatározni, melyik passzol majd a lábadra. A szimmetrikus mászócipők azoknak jók, akiknek a nagy lábujj melletti, második lábujjuk hosszabb, mint a nagy lábujjuk. Az aszimmetrikus mászócipők pedig a hosszabb nagylábujjal rendelkezők választása lesz.

Az első mászócipőnél felesleges, hogy agresszív banánformája legyen (pl Evolv Shaman). VI-VII-es nehézségi szintig nem valószínű, hogy sarokakasztásokat használnál, plafonokat másznál. Első mászócipőnél a talp lehet egyenes kialakítású is (pl. Evolv Defy, Evolv Electra, La Sportiva Mythos).

Sziklamászásnál nagyon fontos a talp minősége

Nagyon jók a Vibram XS-Grip, XS-Grip 2, XS-Edge talpak. Saját tapasztalat, hogy nagyon jól tartanak kicsi peremeken, de még kicsit kikopottabb reibungokat is jól lehet velük lépni. Kicsit hamarabb kopnak, mint a szintén kitűnő 5.10 mászócipők Stealth C4 és Onyx talpai is. Én magam C4-et használok régóta és nagyon szeretem, mert peremeken is, meredek reibungok-on is nagyon jól tartanak.

Az új szerelem az Evolv: Nagyon kiváló Trax talpakat használnak, amelyek apró peremeken elképzelhetetlenül jól tartanak. Chris Sharma is ilyen cipőkben mássza a brutálisabbnál-brutálisabb útjait. Hűvösebb időben (5°C alatt) kicsit megkeményedik és csúszósabbá válik, de felette hibátlan.

Még egy általános kérdés fel szokott merülni:

Bebújós mászócipőt vegyek, tépőzárasat vagy fűzőset?

A magam részéről a tépőzáras mászócipőket kedvelem. Ha kényelmes a cipő, sziklán teljesen jók a fűzős modellek is. Szoros mászócipőnél viszont kellemetlen, ha nem tudsz megszabadulni tőle gyorsan, mert még ki kell bogozni, ki kell lazítani a fűzőket és utána hosszadalmasabb a cipő felvétele is, ami a mászóidőből megy. 🙂

A bebújós fazonok inkább mászóteremben vagy boulder-hez megfelelőbbek.

Mászóteremben általában megfelelnek az olcsóbb cipők is, de sziklán használj jó minőségűt! Azt javaslom, hogy ha jársz mindkét helyre mászni, akkor vegyél két pár cipőt, mert a mászótermek nagyon erőteljesen koptatják a talpat a sziklához képest.

Az egyetlen mászócipő amitől óvva intek mindenkit a Decathlon legolcsóbb, kék termék mászócipője. Ez a cipő rettenetesen rossz talppal van ellátva, és nagyon csúszik, főleg sziklán.